to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 13.03.2024

Πολιτική

Η Άγκυρα επιβεβαίωσε την επόμενη συνάντηση για τα ΜΟΔ στις 22 Απριλίου

Ακόμη μία φορά από την Άγκυρα έρχονται οι πληροφορίες για τις επαφές των υπουργείων Εξωτερικών σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Ακόμη μία φορά από την Άγκυρα έρχονται οι πληροφορίες για τις επαφές των υπουργείων Εξωτερικών σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεγονός που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ζητήσει επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της, Μπουράκ Ακτσαπάρ. Ειδικά την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανέλθει με προκλητικές δηλώσεις για το Αιγαίο, αλλά και για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, η συνάντηση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα «διεξήχθη σε καλό κλίμα». Οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, συζήτησαν τον προγραμματισμό επαφών και επισκέψεων υψηλού επιπέδου, θέματα που αφορούν το Αιγαίο, την κατάσταση των μειονοτήτων, τις προξενικές σχέσεις, την παράνομη μετανάστευση και τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης, συζητήθηκαν η αμοιβαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η συνεργασία για υποστήριξη αμοιβαία των υποψηφιοτήτων της κάθε χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Απριλίου, ενώ κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες.

Στη συνάντηση Παπαδοπούλου-Μπουράκ, σύμφωνα με το Anadolu, επισημάνθηκε ότι, σύμφωνα με τη «Διακήρυξη των Αθηνών για φιλικές σχέσεις και καλή γειτονία», θα πρέπει να αποφεύγονται λόγοι και ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση και συζητήθηκε η «θετική ατζέντα», όπως η πορεία των προετοιμασιών για την εφαρμογή της χορήγησης βίζας για τουριστικές επισκέψεις Τούρκων πολιτών σε 10 ελληνικά νησιά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε επίσης ότι, εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του ομολόγου του της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, για την εφαρμογή ενός σχεδίου από κοινού δράσης με θετική ατζέντα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Ο Ερντογάν και το «αρνητικό» κλίμα

Στο μεταξύ, μια δήλωση του Τούρκου προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς σε δείπνο που παρέθεσε στους πρεσβευτές ξένων χωρών στην Άγκυρα, με αφορμή το Ραμαζάνι, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Ελπίζουμε ότι η αρνητική (sic) ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εδώ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση αγνοώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" και την κυρίαρχη ισότητά της».

Η λέξη «αρνητική», που έφερε τις αντιδράσεις, υποχρέωσε τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας να διευκρινίσει ότι στο κείμενο της ομιλίας αναγράφεται «θετική ατμόσφαιρα» και όχι «αρνητική», αποδίδοντας εμμέσως σε λάθος τη χρήση της.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα επιμένει στις διεκδικήσεις που πρόβαλλε στο Αιγαίο πριν από τη Διακήρυξη Φιλίας, με σειρά Navtex και Notam, που υποχρέωσαν την Αθήνα να απαντήσει με ρηματική διακοίνωση και επιστολές προς τους διεθνείς οργανισμούς. Το γεγονός αυτό, εν όψει και της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα (εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 και 18 Μαΐου, έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς την εξέλιξη του διμερούς πολιτικού διαλόγου, αλλά και τον νέο γύρο ΜΟΕ.

Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ωστόσο από την ελληνική πλευρά έχει τηρηθεί σιγή ιχθύος για τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση να θέτει μια σειρά από ερωτήματα αναφορικά με την κοινή δήλωση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνει ότι στην Κοινή Δήλωση αναφέρεται ότι «οι δυο πλευρές 'επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών'. Είναι απορίας άξιο ποια θετική ατμόσφαιρα βλέπει η κυβέρνηση όταν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, με την παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, την έκδοση τουρκικής ΝΟΤΑΜ στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Ζουράφα στο FIR Κωνσταντινούπολης, καθώς και τις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν από την Σμύρνη».

Για τον λόγο αυτό καλεί την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία εάν συμφώνησε να συμπεριλάβει στον Πολιτικό Διάλογο τις διερευνητικές συνομιλίες, εντάσσοντάς τες για πρώτη φορά σε ένα πολιτικό πλαίσιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)