to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 12.03.2024

Πολιτική

Φιέστα Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία: «Όχι στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ», απαντούν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Με συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και στάση εργασίας «υποδέχονται» τον υπουργό Υγείας οι γιατροί της Θεσσαλονίκης


Επίσημη πρώτη σήμερα, Τρίτη (12/3) των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή που αποφάσισε να ξεκινήσει στα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών.

Οι πρώτες τέτοιες επεμβάσεις είναι προγραμματισμένες στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να ετοιμάζει φιέστα. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) απαντά στη διάλυση του ΕΣΥ με δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «Παπαγεωργίου» και τρίωρη στάση εργασίας:

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι εξακολουθούν να διαφωνούν, καθώς, εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τα νοσοκομεία είναι δημόσια και δεν πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς.

Επιπλέον, εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» τόνισε ότι το νοσοκομείο, που σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη θα ξεκινήσει απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία μέσα στην εβδομάδα, δεν έχει προσωπικό ούτε για τα πρωινά.

Ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός», μιλώντας στον ANT1 τόνισε ότι «ο Ευαγγελισμός δεν μπήκε στα απογευματινά ιατρεία για τον ίδιο λόγο που δεν μπήκαν και άλλα νοσοκομεία: Διότι δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά. Δεν λειτουργούν πέντε αίθουσες χειρουργείων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο».

«Τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργεία εδώ και 1,5 μήνα την ξέρει ο υπουργός. Είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει» επανέλαβε για άλλη μια φορά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Τα απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πολύ προσωπικό. Αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες, γιατί μια επιπλοκή να γίνει πρέπει να συμμετέχουν ειδικότητες όπως καρδιολόγοι» εξήγησε.

Επίσης, ο Απόστολος Ανθόπουλος, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Επιμελητής Β’ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι «η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δημιουργεί ζήτηση για όσους έχουν χρήματα. Όχι όμως για τους ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν τα 300 ευρώ με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Διαβάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση, διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει και τις μεταμοσχεύσεις».

Και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα παίρνει τα μοσχεύματα; Αυτός που προηγείται χρονικά ή αυτός που έχει τα λεφτά; Αυτός που περιμένει τέσσερα χρόνια, δεν έχει χρήματα. Εάν οι πολίτες αγκαλιάσουν τα απογευματινά ιατρεία, τότε ναι, αυτά θα αποσυμφορήσουν τις λίστες. Για τη διενέργεια χειρουργείων, όμως, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό το προσωπικό υπάρχει;»

Υπενθυμίζεται ότι ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 300 ευρώ για μία μικρή επέμβαση και φθάνει έως και τα 2.000 ευρώ για τις πιο βαριές επεμβάσεις.

«Μεταρρύθμιση που χρειάζεται χρόνο», λέει ο Γεωργιάδης

Αναφερόμενος στο πρώτο χειρουργείο στο «Παπαγεωργίου», ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι αυτό με τη μεγαλύτερη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία, ενώ ισχυρίστηκε ότι πάνω από 150 κλινικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα απογευματινά.

«Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι το νοσοκομείο που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία. Τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία που θα γίνουν την Τρίτη είναι άνθρωποι που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων γιατί αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020», είπε στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι πρόκειται «για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992».

«Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας, μόνο πέντε δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνο για να εφαρμοστεί, αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον “Ευαγγελισμό” και στο “Γεννηματάς”, και ακολουθούν το ΑΧΕΠΑ, το “Ιπποκράτειο”, το “Αττικόν”, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας» πρόσθεσε, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις και τις αντιδράσεις των γιατρών, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να υποστηρίξει τα απογευματινά χειρουργεία.

Μάλιστα, είπε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις αναισθησιολόγων στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι «είναι καταπληκτική είναι η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Λόγω έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία λειτουργεί μόλις το 60% των χειρουργείων

«Την ώρα που ο Υπουργός Υγείας ετοιμάζεται να παραστεί περιχαρής στην πρεμιέρα των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων που θα ξεκινήσουν την Τρίτη 12 Μαρτίου στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με μια ακόμα πτυχή της καθημερινότητάς τους που εμπορευματοποιείται, αυτή της υγείας τους», τονίζει σε ανακοίνωση του το Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Α' Θεσσαλονίκης.

Οι τεράστιες λίστες αναμονής των χειρουργικών επεμβάσεων, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της, είναι απόρροια της ίδια της πολιτικής της, που επί πέντε ολόκληρα χρόνια υποχρηματοδοτεί και εγκαταλείπει υποστελεχωμένο το ΕΣΥ, ενώ εκτινάχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα αντιμετώπισης μίας και μόνο νόσου, αδιαφορώντας για τη γενική νοσηρότητα του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λειτουργούν σε πρωινή βάση μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο» και  «Παπανικολάου», που ακόμα και η στοιχειώδης λειτουργία των πρωινών χειρουργείων καλύπτεται με διαρκείς προσωρινές μετακινήσεις αναισθησιολόγων από τα όμορα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Πέραν όμως αυτών, η απαράδεκτη αυτή ΚΥΑ, περιλαμβάνει τη δυνατότητα διενέργειας μεταμοσχεύσεων οργάνων, κάτι που αυτομάτως εγείρει πολύ σοβαρά ηθικά ζητήματα όσον αφορά στην δωρεά οργάνων, μετατρέποντας μια πράξη αγάπης και προσφοράς σε απλή εμπορική συναλλαγή. Ενδέχεται δηλαδή, ασθενής που έχει μισθώσει απογευματινό χειρουργείο για να κάνει μεταμόσχευση οργάνου, αυτομάτως να υπερσκελίζει στη σχετική λίστα όλους όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα, ανεξαρτήτως χρονικής προτεραιότητας ή μεγαλύτερης συμβατότητας αυτών.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιβάλλει μια αδυσώπητη κουλτούρα πληρωμών στην κοινωνία, μετατρέποντας ακόμα και το υπέρτατο αγαθό της υγείας σε ένα προϊόν που πωλείται και αγοράζεται μόνο από όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Το Υπουργείο Υγείας του «μνημονιακότερου των μνημονίων» Αδώνιδος-Σπυρίδωνος Γεωργιάδη, μετακυλίει νέα, αφόρητα κόστη στους πολίτες, κανονικοποιώντας το «φακελάκι» και εμβαθύνοντας τις ήδη οξείες ανισότητες της ελληνικής κοινωνίας. Διότι «λυδία λίθος» της νέας κοινωνίας που μορφοποιεί η νεοδεξιά ΝΔ είναι το χρήμα. Στον βωμό του θυσιάζονται τα πάντα -ακόμα και αγαθά για τα οποία δόθηκαν σκληροί και πολυετείς αγώνες ώστε να καταστούν δημόσια και να κατοχυρωθούν από το Σύνταγμα.

Η ελληνική κοινωνία,οι εργαζόμενοι ,οι άνεργοι ,η νεολαία η τρίτη ηλικία βιώνουν έναν πρωτόγνωρο άτεγκτο ,οικονομικό και κοινωνικό δαρβινισμό καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)