to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 09.03.2024

Κοινωνία

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην Καλαμάτα

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας προκαλεί ανησυχία στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που παρακολουθούν την εξάπλωση της νόσου. Αυτή τη φορά το κρούσμα εντοπίστηκε στην Καλαμάτα και πρόκειται για μαθητή λυκείου που νοσηλεύεται τώρα στο νοσοκομείο


Το κρούσμα μηνιγγίτιδας επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, μετά από εργαστηριακές εξετάσεις. Αμέσως ειδοποιήθηκαν η διεύθυνση του σχολείου στην Καλαμάτα, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο δήμος. Οι αρμόδιοι φορείς είναι καθησυχαστικοί, καθώς πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα που αντιμετωπίστηκε στο νοσοκομείο με την προβλεπόμενη αγωγή και είναι υπό παρακολούθηση.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης μετέβη στην Πάτρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, έπειτα από ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας, σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου. Επρόκειτο να εμβολιαστούν, έπειτα από ιχνηλάτηση, 20 επαφές των τριών φοιτητών που νόσησαν.
Σύμφωνα με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, αφού οι υγειονομικές αρχές έχουν τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το περιβάλλον είναι απολύτως ασφαλές».

Πώς μεταδίδεται

Ο τρόπος μετάδοσης ποικίλλει ανάλογα με το λοιμογόνο παράγοντα. Οι εντεροϊοί μεταδίδονται με την επαφή χεριών στόματος αλλά και με την αναπνευστική οδό και μέσω των κοπράνων.

Οι αδενοϊοί και ο ιός της παρωτίτιδας μεταδίδονται μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος. Οι αρμποϊοί μεταδίδονται μέσω των αρθροπόδων και προκαλούν συνήθως εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα μηνιγγίτιδα.

Ο ιός της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας μεταδίδεται από τις εκκρίσεις των τρωκτικών και μέσω επαφής με μολυσμένη σκόνη. Στη νεογνική ηλικία ο ιός του απλού έρπητα μεταδίδεται κυρίως κατά τον τοκετό ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μετά τον τοκετό και ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος όταν η μητέρα νοσεί κοντά στον τοκετό και όταν πρόκειται για πρωτολοίμωξη και όχι υποτροπή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)