to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 08.03.2024

Κοινωνία

Ηράκλειο: 80 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε δύο μήνες

Επαναλαμβανόμενες 1 στις 4 περιπτώσεις - Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας του Α’ ΑΤ Ηρακλείου, το 2022 καταγγέλθηκαν 407 περιστατικά, το 2023 ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 454, ενώ οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό του 2024 είναι αποκαρδιωτικές, αφού με τα τρέχοντα δεδομένα, εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν τα 600.


Aυξανόμενα είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στην πλειοψηφία τους με θύματα γυναίκες, που χειρίζονται οι αστυνομικοί στο Ηράκλειο. Καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με μία, δύο ή και παραπάνω υποθέσεις, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ένα σημαντικός αριθμός από αυτές δεν απασχολούν για πρώτη φορά τις διωκτικές αρχές.

Μία στις τέσσερις υποθέσεις που φτάνουν να καταγγέλλονται στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, σύμφωνα με την προϊσταμένη του, Αστυνόμο Β’, Αγγελική Μπερνιδάκη, που μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι επαναλαμβανόμενες. Αφορούν δηλαδή θύματα που καταγγέλλουν την βία που τους έχει ασκηθεί, αλλά στη συνέχεια, φτάνοντας στο εισαγγελικό γραφείο ή στις δικαστικές αίθουσες, αναθεωρούν. Επιστρέφουν στα σπίτια τους με τους θύτες και ο κύκλος της βίας επαναλαμβάνεται. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση 58χρονης, την οποία συστηματικά κακοποιούσε ο 31 ετών γιος της. Κάθε μήνα έφταναν στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας, αλλά την κρίσιμη στιγμή, όταν η υπόθεση έφτανε στα χέρια της δικαιοσύνης, η 58χρονη υποστήριζε τον γιο της και εκείνος στη συνέχεια ανταπέδιδε με ένα ακόμη σκηνικό βίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, το 2022 καταγγέλθηκαν 407 περιστατικά, το 2023 ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 454, ενώ οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό του 2024 είναι αποκαρδιωτικές, αφού με τα τρέχοντα δεδομένα, εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν τα 600.

Και αυτό καθώς μόνο τους δύο πρώτους μήνες του έτους, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, δηλαδή, καταγγέλθηκαν 80 περιστατικά. Σε αυτά, φυσικά, θα πρέπει να προστεθούν και όσα ακόμη συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες και παραμένουν άγνωστα, όσο τα στόματα των θυμάτων ή του κοινωνικού περίγυρού τους δεν ανοίγουν. Οκτώ στις δέκα περιπτώσεις (75% – 80%), σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Μπερνιδάκη, αφορούν γυναίκες.

Η προοδευτική και μάλιστα σημαντική αύξηση των καταγγελιών, σύμφωνα με την ίδια, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αύξηση και των περιστατικών, καθώς είναι πιθανό πολλά από τα θύματα να παίρνουν πιο εύκολα την απόφαση να προβούν σε καταγγελία του θύτη τους, επειδή αισθάνονται πιο ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν φορείς που μπορούν να τους παράσχουν στήριξη για να αλλάξουν σελίδα στις ζωές τους.

Και πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά. Ένα από αυτά είναι και η υποδοχή και μεταχείριση των θυμάτων από την ΕΛΑΣ. Χαρακτηριστικά, το επιχειρησιακό γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, του Α’ Α.Τ. Ηρακλείου, ένα από τα δεκαοκτώ που λειτουργούν ανά τη χώρα, διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς και χώρους, όπου το θύμα μπορεί να «ανοιχτεί» και να μιλήσει για τον προσωπικό του «εφιάλτη». Η κ. Μπερνιδάκη εξήγησε ότι ο αστυνομικός που «χρεώνεται» μια υπόθεση δεν ασχολείται με αυτήν άπαξ, αλλά παρακολουθεί την εξέλιξή της και παραμένει σε επικοινωνία με το θύμα.

Μάλιστα, πρωτοπορώντας πανελλαδικά, όπως σημείωσε η κ. Μπερνιδάκη, με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Ηρακλείου, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου μία φορά το μήνα συγκροτείται διεπιστημονική ομάδα από εκπροσώπους της ΕΛΑΣ, της Εισαγγελίας και φορείς που ασχολούνται με την εφαρμογή της ποινικής διαμεσολάβησης. Η ομάδα αυτή συζητά τις υποθέσεις που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα υποτροπής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ηρακλείου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)