to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:53 | 11.04.2013

Πολιτική

Βούτσης: Ευρωπαϊκή λύση για τις χώρες του Νότου

Συνέντευξη στο alterthess και το Βασίλη Στόλη


O Νίκος Βούτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ και Γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, μιλά στο alterthess για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο, το επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο αλλά και για το θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί κυβέρνηση, με αφορμή την συμμετοχή του στην κεντρική πολιτική εκδήλωση με θέμα «Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Ανατροπή σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη» που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α΄ Θεσσαλονίκης σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
 

 
Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει: καμιά θυσία για το ευρώ. Ο ευρωσκεπτικισμός έχει αρχίσει να επικρατεί και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;
 

Όταν εμείς διατυπώσαμε την άποψη καμιά θυσία για το ευρώ και καμία αυταπάτη για τη δραχμή, εννούσαμε τότε και εννούμε και σήμερα μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν με επίκεντρο την Κύπρο, ότι υπάρχουν πραγματικά όρια, τα οποία κανείς δεν μπορεί να υπερβεί στο όνομα ακόμα και μιας αριστερής στρατηγικής για την ανατροπή της σημερινής αρχιτεκτονικής στην ευρωζώνη και την επαναθεμελίωση της Ενωμένης Ευρώπης. Στα καθ’ ημάς, το φάσμα της επερχόμενης ανθρωπιστικής καταστροφής αποτελεί ένα εμφανές όριο. Αγωνιζόμαστε για να ανατραπεί στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. η γραμμή της λιτότητας και της συρρίκνωσης των κοινωνικών κατακτήσεων που οδηγεί τους λαούς σε αυτές τις οριακές καταστάσεις. Εκτιμούμε, ότι μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για το χρέος των χωρών του Νότου και εργαζόμαστε για να διαμορφωθεί ένα μέτωπο δυνάμεων και ένας νέος συσχετισμός που θα επιβάλλει αυτή τη λύση.
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα καταργήσει τα μνημόνια. Τι απαντάτε στον κόσμο που ρωτάει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν πάρει ην κυβέρνηση;
 

Είμαστε σαφής, θα καταργήσουμε τα μνημόνια και θα αναδιαπραγματευτούμε τις δανειακές συμβάσεις στην κατεύθυνση του «κουρέματος» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, του «παγώματος» αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων μέχρι να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα τη συνομολόγηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα μεγάλων αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις υποδομές και τη στήριξη της κοινωνίας. Γι αυτό άλλωστε έχουμε ρίξει την ιδέα για την σύγκλιση μιας πανευρωπαϊκής συνδιάσκεψης με αντικείμενο ακριβώς της συγκρότησης μιας τέτοιας στρατηγικής στον αντιποδα της στρατηγικής της εσωτερικής υποτίμησης που ήδη έχει αναγνωριστεί ώς μια εντελώς λάθος και αδιέξοδη συνταγή ακόμα και από το ΔΝΤ. Η διακινδύνευση ενός ντόμινο χρεοκοπίας που θα συμπεριλαμβάνει και χώρες όπως η Ιταλία, που έχει 2 τρις ευρω χρέος, οδηγεί ήδη σε όξυνση των προφανών αντιφάσεων μέσα στο κυρίαρχο μπλοκ των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που σήμερα ηγεμονεύουν στην « γερμανική» Ευρώπη.
 

Οι εξελίξεις στην Κύπρο πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή; Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πόσο επηρεάζεται από την εξέλιξη του Κυπριακού “όχι”;
 

Θεωρούμε ότι το Κυπριακό «ΟΧΙ» υπήρξε μια παρακαταθήκη που γονιμοποιεί θετικά τις διεργασίες για την αντίσταση των λαών του Νότου και των εργαζομένων του Βορρά στις άγρια νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η σημερινή ηγεσία της Ε.Ε. Η κυβέρνηση της Κύπρου ήταν με το «ΝΑΙ» και συνολικά το πολιτικό σύστημα εκεί δεν είχε προετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου απο την κρίση. Όλα τα παραπάνω θετικά και αρνητικά, αποτελούν ένα κρίσιμο υλικό που πρέπει να οδηγήσει σε μια πολύ πιο ενεργητική κινητοποίηση ώστε να αντραπεί μια πολιτική που έφτασε στα ακραία όρια της διακινδύνευσης ακόμα και των καταθέσεων στις τράπεζες, πολιτική που αντίκειται ακόμα και στις λεγόμενες θεμελιώδεις αρχές συγκρότησης της Ένωσης, δηλαδή αυτή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίου. Τα διλήμματα πια έχουν φτάσει σε σταυρικό σημείο και εργαζόμαστε ώστε η ελληνική Αριστερά μαζί με το λαό να ηγηθούμε μιας ριζοσπατικής αλλαγής στον πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων που θα οδηγήσει σε υπέρβαση της κρίσης υπέρ των εργαζομένων και σε βάρος της λογικής και των συμφερόντων των αγορών και του μεγάλου κεφαλαίου.
 

Τι καινούριο θα δούμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά με το νέο συνέδριο;
 

Μορφοποιείται ένα πολύ πιο μαζικό και ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς, περισσότερο γειωμένο κοινωνικά και με τη συνείδηση ενος ιστορικού ρόλου τον οποίο καλούμαστε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες να διαδραματίσουμε. Είναι εύλογο να έχει αυτή η πορεία τις δικές της αντιφάσεις, αδράνειες και τους προβληματισμούς που αναπτύσονται ήδη ελεύθερα και δημόσια στον δημόσιο χώρο. Το μέλημά μας ειναι να συγκρατηθεί και να βαθύνει η ταυτότητα που για δεκαετίες μέσα στα δύσκολα χρόνια έχουμε συγκροτήσει μαζί και με το ενωτικό πρόταγμα και τη ριζοσπαστική κινηματική φυσιογνωμία που με συνέπεια οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Φιλοδοξούμε να γίνουμε πόλος συσπείρωσης των ευρύτατων δυνάμεων που παράγονται μέσα απο τις πολλαπλές ανασυνθέσεις που προκαλεί η κρίση σε όλους τους πολιτικούς χώρους και την κοινωνία.

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)