to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 04.03.2024

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Apodimoi.gov.gr: Chrome, Mozilla, Egde συμφωνούν ότι τα δεδομένα των πολιτών κινδυνεύουν

Συντονισμένοι με την ελληνική επικαιρότητα οι browsers του διαδικτύου «χτυπάνε καμπανάκι» όταν προσπαθούν οι χρήστες να μπουν στην πλατφόρμα


Μία προσπάθεια να επισκεφτεί κανείς την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr αποδίδει μία ενδιαφέρουσα «δυσλειτουργία», καθώς ο browser ενημερώνει χρήστες ότι «η σύνδεσή σας δεν είναι ιδιωτική» και ότι κάποιοι επιτήδειοι «μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τις πληροφορίες σας».

Το μήνυμα φαίνεται να είναι κοινό τόσο στους μεγάλους browsers (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge) όσο και σε μικρότερης απήχησης (π.χ. Thorium) και προκαλεί συνειρμούς. Αυτό, καθώς τις προηγούμενες ημέρες έχει αποκαλυφθεί ότι τα στοιχεία των χρηστών δεν κινδύνευσαν από κάποια «σύνδεση», αλλά από τους ίδιους τους διαχειριστές του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η διαρροή των στοιχείων όσων είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού -τουλάχιστον- στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποτελεί τεράστια υπονόμευση για το αδιάβλητο των εκλογών και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ αντίστοιχα ενημερώνεται η Κομισιόν για τη νέα υποβάθμιση των θεσμών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το μήνυμα που εμφανίζεται τελικά στην πλατφόρμα, γίνεται «αναγκαία προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος», κάτι ωστόσο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταθέσει τις προφανείς πολιτικές ευθύνες για την διαρροή των δεδομένων σε κάποιο «τεχνικό σφάλμα».

Από το υπουργείο Εσωτερικών παριστάνουν ότι «δεν τρέχει τίποτα» και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με τεράστια καθυστέρηση, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιος Μπαλέρμπας επιμένει ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη διαμηνύσει ότι «οι χιλιάδες απόδημοι Έλληνες δεν είναι περιφερόμενες mailing lists για τους πολιτευτές της ΝΔ. Κάνουν λάθος αν θεωρούν ότι δε θα δώσουν εξηγήσεις» και ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρουμε άμεσα το θέμα στην Βουλή με επίκαιρη ερώτηση και θα καταθέσουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία μας. Όλα στο φως!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)