to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 04.03.2024

Πολιτική

Βουλή: Πέρασε από την Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - Την Τετάρτη στην Ολομέλεια

«Κατά πλειοψηφία» πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με τον Κυρ. Πιερρακάκη να ειρωνεύεται την αντιπολίτευση («λες και είμαι στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ το 2001..»). Αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη, προς ψήφιση την Παρασκευή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε εμπόρευμα με τον Σ. Κασσελάκη να καλεί τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν τον νομοσχέδιο. Αντιφατικές φωνές από το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και για υπερψήφιση του νομοσχεδίου


Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 6/3 και να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε εμπόρευμα.

«Κατά πλειοψηφία» δεκτό στην Επιτροπή

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό «κατά πλειοψηφία» το απόγευμα της Δευτέρας 4/3, με τον υπουργό Παιδεία Κυριάκο Πιερρακάκη να ειρωνεύεται την αντιπολίτευση επειδή, λέει, έχει διάθεση ιδεολογικής διαμάχης «λες και είμαι στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ το 2001..» (!).  Ειδικότερα για τη συνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τον «ξενίζει» δεδομένου ότι έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος. Όσο για την πρότασή του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο, είπε ότι μοιάζει περισσότερο με σκανδιναβικό «σταυρόλεξο», διότι, δεν υπάρχει αυτούσιο σε καμία χώρα της περιοχής.

«Αντί να ρυθμίσετε τα κολέγια με νόμο, ισοπεδώνετε την ανώτατη παιδεία παραβιάζοντας το Σύνταγμα», αντέτειν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανός.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Οι αντιδράσεις κορυφώνονται

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τις δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης να απομονώσουν τη ΝΔ στη Βουλή, απορρίπτοντας, "κατηγορηματικά και χωρίς ήξεις αφήξεις", το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο, όπως επισήμανε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, με άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής, τόνισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο «ναρκοθετεί» την πορεία και την προοπτικής της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε: "Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι υπέρ της νομιμοποίησης της συναλλαγής της κυβέρνησης με κολεγιάρχες και funds, που σκοπό έχουν να παρέχουν ισότιμα πτυχία από ιδιωτικά πανεπιστήμια-σούπερ μάρκετ με τη μέθοδο του franchise". Και πρόσθεσε: "Η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Θέλουμε δημόσια πανεπιστήμια καλά χρηματοδοτημένα, στελεχωμένα και εξωστρεφή, που θα συνεργάζονται πράγματι με τα καλύτερα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και σήμερα".

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την προοδευτική αντιπολίτευση να καταψηφίσει το νομοσχέδιο: "Περιμένω από όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές και προοδευτικές να απορρίψουμε μαζί, κατηγορηματικά και χωρίς ήξεις αφήξεις, το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να απομονώσουμε τη ΝΔ στη Βουλή, όπως την απομονώνει το πανεκπαιδευτικό κίνημα στους δρόμους".

Από την πλευρά του, ο Δ. Καλαματιανός σημείωσε πως "η χώρα μας χρειάζεται μια ισχυρή δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, με δωρεάν, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση". Και συμπλήρωσε: "Έχει ανάγκη ένα αυτοδιοικούμενο, αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό, χρηματοδοτημένο και στελεχωμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα είναι πραγματική εστία γνώσης και θα προάγει την κοινωνική κινητικότητα. Ξεκάθαρα λοιπόν η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ναρκοθετεί αυτή την προοπτική. Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συζητήσουμε σοβαρά για τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν το επιθυμεί. Η απάντηση θα της δοθεί από την κοινωνία".

ΠΑΣΟΚ: Κλυδωνισμοί και αντιφάσεις

Στην άκρως αντιφατική γραμμή υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 αλλά κατά του νομοσχεδίου Πιερρακάκη καταλήγει το ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις από βουλευτές του που ζητούν την υπερψήφιση του.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Ν. Ανδρουλάκης τάχθηκε, επί της ουσίας, υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ, ζητώντας ισχυρές δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, μπορούν να τεθούν μόνο με την αναθεώρηση του άρθρου 16. "Η δημιουργία μη κρατικών- μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων πρέπει να ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος". Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί "μια συνταγματική ακροβασία" για να ιδρυθούν κερδοσκοπικά παραρτήματα. Και συνέχισε: "Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προσαρμόζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε επιτυχημένα ακαδημαϊκά και κοινωνικά πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ακινησία. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τη συνταγή που εφάρμοσε και στην Υγεία: υψηλό κόστος, χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και νέες ανισότητες".

Την ίδια στιγμή, η Νάντια Γιαννακοπούλου διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα της, αν και έχει ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

Επιπλέον, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να αποδεχτεί δικλίδες ασφαλείας για την ίδρυση μη κρατικών. «Αν γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους, τότε μπορούμε να το ψηφίσουμε», δήλωσε ο βουλευτής Αρκαδίας (εφημερίδα «Καρφί»), διευκρινίζοντας με τη σειρά του ότι ψηφίζει με βάση την πλειοψηφία στο κόμμα.

Διαβάστε επίσης:
Την Τρίτη 5 Μαρτίου: Εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)