to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 01.03.2024

Πολιτισμός

Ο ομαδικός βιασμός που άλλαξε την Ισπανία στο Netflix

Διαθέσιμη είναι από σήμερα στην πλατφόρμα του Netflix η σειρά ντοκυμαντέρ «Δεν Είσαι Μόνη: Ο Αγώνας κατά της Αγέλης των Λύκων» - Η σειρά ρίχνει φως στη σεξουαλική βία που βιώνουν καθημερινά οι γυναίκες, φτάνοντας στο πρώτο σημείο καμπής #MeToo στην Ισπανία.


Από τη σεξουαλική επίθεση που υπέστη μια νεαρή γυναίκα το 2016 στο «τρέξιμο των ταύρων» (Σαν Φερμίν) της Ισπανίας από πέντε άντρες που αυτοαποκαλούνταν «Η αγέλη των λύκων», το ντοκιμαντέρ που είναι διαθέσιμο από σήμερα στο Netflix συνυφαίνει σταδιακά δύο άλλες υποθέσεις για να ρίξει φως στη σεξουαλική βία που βιώνουν καθημερινά οι γυναίκες, φτάνοντας στο πρώτο σημείο καμπής #MeToo στην Ισπανία.

Mέσα από μαρτυρίες, το ντοκιμαντέρ ερευνά τον ομαδικό βιασμό που έγινε στο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν το 2016 και πυροδότησε διαμαρτυρίες στην Ισπανία και σε ολοκληρο τον κόσμο

Το 2016 μια έφηβη κατηγόρησε πέντε άντρες ότι τη βίασαν ομαδικά στο φεστιβάλ ταύρου στην Παμπλόνα της Ισπανίας. Οι πέντε άντρες, που αυτοαποκαλούνται La manada (η αγέλη των λύκων), στο δικαστήριο έπεσαν στα μαλακά. Βρέθηκαν ένοχοι για μικρότερα αδικήματα και απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του βιασμού.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή των γυναικών της Ισπανίας. Και πυροδότησε το κίνημα #MeToo που ξεκίνησε στα social media με γυναίκες να μοιράζονται τις ιστορίες τους. Οι γυναίκες βρήκαν στους δρόμους και η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αλλάξει τους νόμους για τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο βιασμός

Το βίαιο περιστατικό συνέβη στις 7 Ιουλίου του 2016. Οι πέντε οδήγησαν με τη βία το κορίτσι στην είσοδο μιας πολυκατοικίας στην Παμπλόνα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι κόσμο, τη βίασαν ομαδικά και βιντεοσκόπησαν την πράξη τους. Το κορίτσι είπε ότι πάγωσε.

Αλλά οι δικαστές που είδαν το βίντεο είπαν ότι η αντίδρασή της ήταν «παθητική» και σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, μια υπόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιασμός μόνο εάν υπάρχουν αποδείξεις βίας και εκφοβισμού. Έτσι, τον Απρίλιο του 2018, οι πέντε άντρες της αγέλης των λύκων, στο δικαστήριο απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του βιασμού.

Την ίδια ημέρα, χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους «Μην ανησυχείς, εμείς είμαστε η αγέλη σου», «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Η ετυμηγορία εξόργισε το πλήθος και οδήγησε σε νέες διαμαρτυρίες πολλών μηνών. «Μετά την υπόθεση της αγέλης των λύκων, το φεμινιστικό κίνημα σίγουρα αναζωπυρώθηκε», λέει στην κάμερα του BBC η δημοσιογράφος Νοέμι Λοπεζ.

«Είναι κάτι που δεν είχα ξαναζήσει στο παρελθόν. Βγήκαμε στους δρόμους με πλακάτ που έλεγαν ”αδερφή μας, σε πιστεύουμε” για να την υποστηρίξουμε και αρχίσαμε να αμφισβητούμε την απόφαση, ακόμη και τους δικαστές και το ίδιο το δικαστικό σύστημα».

Το hashtag #cuéntalo (που σημαίνει «πες την ιστορία σου») έγινε viral στα social media. Γυναίκες άρχισαν να μοιράζονται την ιστορία τους.

Ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αλλάξει τους νόμους που αφορούν στις σεξουαλικές επιθέσεις. Κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη νίκη για τις φεμινίστριες.

tags: Netflix, #MeToo

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)