to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δύο προτάσεις - ομόφωνες αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Οι αποφάσεις εντάσσονται στο δικό μας όραμα για την Ευρώπη του αύριο που περιλαμβάνει το σύνολο της ηπείρου και νέες πολιτικές για Μεσόγειο και Μέση Ανατολή


Κατά τη διαδικασία ψήφισης των αποφάσεων στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενσωματώθηκαν στην Πολιτική Απόφαση και οι δύο ακόλουθες προτάσεις μου, με πιο σημαντική, κατά τη γνώμη μου, την πρώτη.

«1. Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κηρύσσει το 2024 Έτος Αλληλεγγύης με την Κύπρο και την Παλαιστίνη, καθώς φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την κυπριακή τραγωδία του 1974, που ξεκίνησε με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και συνοδεύτηκε από την τουρκική εισβολή και κατοχή, ενώ ο παλαιστινιακός λαός ζει μια νέα τραγωδία με επίκεντρο τη Γάζα.

Θα επιδιώξουμε η απόφαση αυτή να γίνει υπόθεση κινητοποίησης σε πανελλαδική κλίμακα, καθώς και στον απόδημο ελληνισμό. Παράλληλα, θα εργαστούμε για την υιοθέτησή της από δημοκρατικούς και φιλειρηνικούς φορείς και θεσμούς της Ευρώπης και του κόσμου».

Εννοείται ότι οι σχετικές δράσεις θα επιδιώξουμε να είναι ενωτικές και για τη διεκδίκηση της ειρήνης με δικαιοσύνη τόσο για την Κύπρο όσο και την Παλαιστίνη, στη βάση των αντίστοιχων αποφάσεων του ΟΗΕ.

«2. Ευρώπη δεν είναι μόνο η Ε.Ε. Θεωρούμε σπουδαίους και αναντικατάστατους ευρωπαϊκούς θεσμούς το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Πρόκειται για θεσμούς πανευρωπαϊκής σύνθεσης, που καλύπτουν το σύνολο των κρατών της ηπείρου μας. Με το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεσμό προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον δε ΟΑΣΕ θεσμό ειρήνης και πανευρωπαϊκής συνεργασίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, ενδεχομένως και ευρύτερα, από το Βλαδιβοστόκ μέχρι το Βανκούβερ, που θα καθιστούσε παρωχημένο το ΝΑΤΟ και κάθε άλλο στρατιωτικό συνασπισμό στην ήπειρό μας.

Στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις των δύο αυτών πανευρωπαϊκών θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει πλούσιο απολογισμό, στου Συμβουλίου της Ευρώπης σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Ρένα Δούρου. Απολογισμό που θα αξιοποιήσουμε και στην επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών».

Αμφότερες οι προαναφερθείσες προτάσεις-αποφάσεις εντάσσονται στο δικό μας όραμα για την Ευρώπη του αύριο, που περιλαμβάνει το σύνολο της ηπείρου και νέες πολιτικές για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με αιχμή τη γεφύρωση του χάσματος Βορρά-Νότου.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)