to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 27.02.2024

Κοινωνία

Συντονισμός Πολυτεχνειακής Κοινότητας: Τώρα είναι η ώρα της μάχης, τώρα είναι η ώρα του αγώνα

Μέσα από μια μαζικότατη σύσκεψη συντονισμού, στην Αρχιτεκτονική Σχολή, οι σύλλογοι εργαζομένων (ΔΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ), υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών, οι φοιτητικοί σύλλογοι και διδάσκοντες του ΕΜΠ ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια


Ολόκληρη η ανακοίνωση του συντονισμού της Πολυτεχνειακής Κοινότητας

Μέσα από μια μαζικότατη σύσκεψη συντονισμού, στην Αρχιτεκτονική Σχολή, οι σύλλογοι εργαζομένων (ΔΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ), υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών, οι φοιτητικοί σύλλογοι και διδάσκοντες του ΕΜΠ χαιρετίζουμε τις τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, που μαζί με τους εργαζόμενους, τους καθηγητές, τους μαθητές και όλο το λαό βροντοφωνάζουμε εδώ και εφτά εβδομάδες «ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, Πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές!».

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και με ακόμα πιο δυνατούς αγώνες θα αποτρέψουμε να γίνει νόμος. Η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί, η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού έχει απορρίψει το νομοσχέδιο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση απαντά με την συκοφάντηση των αγώνων, με εκβιασμούς και ένταση της καταστολής.Καταγγέλλουμε την εισβολή της αστυνομίας στο ΕΜΠ την περασμένη Παρασκευή, τις απειλές για πειθαρχικά και την τρομοκράτηση του προσωπικού από την διοίκηση του ΕΜΠ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος των Πανεπιστημιακών σπουδών αξιοποιώντας τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων, που άνοιξαν τον δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και σήμερα δηλώνουν πως είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, τόλμησε να καταθέσει το νομοσχέδιο, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Είναι ξεκάθαρο, ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ θα εντείνει την κατηγοριοποίηση τους. Θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και φραγμούς για τους πολλούς. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει ουσιαστικά και στην ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας, που σύμφωνα με τον Υπουργό, θα γίνει σύντομα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο σχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε, δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Το μόνο που φέρνει για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η γενίκευση των διδάκτρων και στα προπτυχιακά, ενώ αυξάνει το ποσοστό εξάρτησης της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων και από τους δείκτες της επιχειρηματικής λειτουργίας τους από το 20 στο 30%. Με ευθύνη όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, τα σημερινά κρατικά πανεπιστήμια λειτουργούν και επιδιώκουν να λειτουργήσουν ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μετρώντας «κέρδη και ζημιές». Είναι εξοργιστικό ότι την ίδια στιγμή που καθηλώνει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F-35 και ετοιμάζεται να εμπλέξει τη χώρα μας ακόμα περισσότερο τον πόλεμο στέλνοντας τη Φ/Γ Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα!

Αυτή η πολιτική αντιμετωπίζει τις ίδιες μας τις ζωές σαν «κόστος», όπως αναδείχθηκε πριν από έναν χρόνο με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και το χαμό των 57 συνανθρώπων μας. Απαιτούμε το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες.Υποσχεθήκαμε πως δεν θα ξεχάσουμε, γινόμαστε η φωνή των νεκρών δυναμώνοντας τον τίμιο και δίκαιο αγώνα που δίνουμε!

Ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι κινητοποιήσεις των αγροτών για να μπορούν να μείνουν στο τόπο τους και να ζουν με αξιοπρέπεια, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες μιας σειράς κλάδων που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς θα ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για την διεκδίκηση του δικαιώματος για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με πρώτο σταθμό την ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 28 ΦΛΕΒΑΡΗ, που ήδη απόφαση συμμετοχής, έχουν πάρει δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το ΕΚΑ, η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΔΠΤΕ, η ΠΟΕΤΕΠ, η ΠΟΕΔΙΠ και η ΑΔΕΔΥ.

Το σύνθημα που ακούγεται αυτό το διάστημα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι ανάγκες των φοιτητών για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, οι ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των κολλεγιαρχών.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση - Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια στο ύψος των αναγκών μας
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Η Σύγκλητος του ΕΜΠ να αναστείλει την λειτουργία του ιδρύματος την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αποφασίζουμε:

  • Συμμετοχή την Τετάρτη 28/2 στην απεργία μαζί με δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις 10:30.
  • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 29/2 στις 12:00 στα Προπύλαια.
  • Συμβολικός αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης την Παρασκευή 1/3. Συγκέντρωση στις 12 στην πύλη Ζωγράφου και πορεία στην γειτονιά του Ζωγράφου.
  • Συμμετοχή στο μεγάλο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο και την απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
  • Πολύμορφες δραστηριότητες για την επέτειο του ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη.
  • Διοργάνωση συναυλίας στο ΕΜΠ ενάντια στο ν/σ με ευθύνη των σωματείων.


Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με τις ζωές και τις σπουδές μας!

Το Πολυτεχνείο φέρει την σφραγίδα των αγώνων του λαού μας.

Εργαζόμενοι και φοιτητές μαζί μπορούμε να νικήσουμε!

Τώρα είναι η ώρα της μάχης, τώρα είναι η ώρα του αγώνα!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)