to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 26.02.2024

Αθλητισμός

Δικάζεται ο Μπέος για την ρατσιστική επίθεση στον Τεττέι - Είπε στον παίκτη να ζητήσει συγνώμη

Ο Έλληνας επιθετικός με καταγωγή από την Γκάνα κατέθεσε στην εκδίκαση της υπόθεσης για τον χαρακτηρισμό «μαϊμού» που του απηύθυνε ο Αχιλλέας Μπέος στον αγώνα της Κηφισιάς με τον Βόλο


Ο Ανδρέας Τεττέι ανέφερε τη δική του οπτική της ιστορίας, τονίζοντας ότι είναι απόλυτα βέβαιος για ότι άκουσε. Παράλληλα, αποκάλυψε και τη στιχομυθία με τον διαιτητή της αναμέτρησης, μετά την επίμαχη φάση.

«Έπεσα κάτω από ένα πεντακάθαρο φάουλ που μου έκανε φάουλ ο αντίπαλος μου. Άκουσα από τον πάγκο κάποιον να λέει μόνος του ‘έπεσε η μαϊμού’ και το είπα στον διαιτητή. Δεν ήξεραν ποιος είναι, καθώς δεν τον είδα. Ζήτησα από τον διαιτητή να κάνει κάτι αλλά μου είπε πως δεν άκουσε κάτι, ούτε αυτός, ούτε ο τέταρτος. Δεν νιώθω μαϊμού, νιώθω άνθρωπος. Πρώτη φορά ακούω να μου λένε κάτι τέτοιο», ανέφερε.

Στον ισχυρισμό του δικηγόρου του κ. Μπέου, Χάρη Γρηγορίου, πως ο διαιτητής ήταν κοντά στη φάση, ο Τετέι απάντησε: «Ήταν μακριά. Άλλο τα αυτιά και άλλο τα μάτια. Είδε τη φάση αλλά δεν άκουσε».

Δύο μάρτυρες υπεράσπισης, ο Βολιώτης παρατηρητής διαιτησίας κ. Δαλάκας και ο δημοσιογράφος κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξαν πως εξέλαβαν τη λέξη «μαϊμού» όχι με ρατσιστική χροιά, αλλά υπό την έννοια του κάλπικου.

Στην αντεπίθεση ο Μπέος

Ο κατηγορούμενος πέρασε στην αντεπίθεση… Ο Αχιλλέας Μπέος κατά την κατάθεσή του στην εκδίκαση της υπόθεσης για τον χαρακτηρισμό «μαϊμού» που χρησιμοποίησε απευθυνόμενος στον Ανδρέα Τετέι στον αγώνα Κηφισιά-Βόλος υποστήριξε πως δεν είχε ρατσιστική χροιά η χρήση της λέξης. Μάλιστα, κάλεσε τον 22χρονο άσο να ζητήσει συγνώμη.

«Θέλω να μπείτε στην ουσία. Πρέπει να ξέρετε με τι άνθρωπο μιλάτε. Δεν θα μακρηγορήσω. Ως μετανάστης στις ΗΠΑ συνεργάστηκα με κάθε είδους εθνικότητα και χρώματα. Το 2011 βίωσα τη μεγαλύτερη αδικία που έχει υποστεί άνθρωπος. Λόγω μνημονίων πολιτικοί απατεώνες χρησιμοποίησαν επίορκους φυλακές και μπήκα φυλακή. Για να μπερδέψουν τον κόσμο. Η συνέχεια γνωστή, αθωώθηκα πανηγυρικά», τόνισε αρχικά

«Δεν είμαι ρατσιστής. Αυτό που είπα δεν είχε σχέση με εθνικότητες και χρώματα. Διαμαρτυρήθηκα. "Ρε τι σφυρίζεις, μαϊμού, φάουλ, μόνος του πέφτει δεν τον ακουμπάνε". Ειπώθηκε με την έννοια του κάλπικου και πήγε προς τον διαιτητή. Να μου πείτε από που προκύπτει ότι είναι ρατσιστικό; Φέρτε επιστήμονες γλωσσολόγους. Μερικά δημοσιογραφικά σκουπίδια για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα και με γνωστές πρακτικές το χρησιμοποίησαν. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αλλάξουν αυτά. Δεν λέω ότι δεν είπα τη λέξη μαϊμού. Προσπάθησε να κοροϊδέψει τον διαιτητή», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο κύριος Τετέι! Πρόσφατα ο αρχηγός της Εθνικής, ο Μπακασέτας ζήτησε δημόσια συγγνώμη, λέγοντας ότι σε έναν αγώνα υπάρχει ένταση. Ο Τετέι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, υποτιμά την αξιοπιστία του. Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του προσπάθησαν να το πουλήσουν ως ρατσιστικό στην κοινή γνώμη. Δεν εξυπηρετούν τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, το αντίθετο κάνουν αυτές οι πρακτικές. Στιγμάτισαν έναν επιχειρηματία, πρόεδρο και Δήμαρχο. Εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε εναποθέσει την τελευταία μας ελπίδα σε εσάς και τους δικαστικούς λειτουργούς. Δεν θα πάω στα νομικά θέματα. Στην πρόσφατη απολογία μου πριν μια εβδομάδα, για το φύλλο αγώνα είπα ότι όντως τα είπε. Δεν είμαι ρατσιστής, δεν απευθύνθηκα στον Τετέι!».

Ερωτηθείς από την έδρα σε τι απόσταση ήταν ο διαιτητής απάντησε: «Δεν είχαμε τη μεζούρα να μετρήσουμε. Ήταν περίπου στα 10 μέτρα. Δεν είναι στην ίδια ευθεία. Σε μια ένταση στιγμής είναι δύσκολο να ξέρεις λεπτομέρειες. Δεν είναι 20 μέτρα, πολύ κοντινή. Όπως σηκώνομαι. Στα πέντε μου παιδιά, δεν γύρισα καν να κοιτάξω τον Τετέι. Απευθύνθηκα στον διαιτητή».

Το βίντεο της ρατσιστικής επίθεσης

Χαμός μεταξύ Μπέου και Λίβα στην εκδίκαση για τον χαρακτηρισμό «μαϊμού»

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την εκδίκαση του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Οργάνου της Λίγκας για την υπόθεση της καταγγελίας του ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς Ανδρέα Τετέι για ρατσιστική επίθεση από τον πρόεδρο του Βόλου, Αχιλλέα Μπέο.

Κατά τη σημερινή εκδίκαση, οι δικηγόροι του δημάρχου Βόλου προσπάθησαν να μη γίνει δεκτή η παρέμβαση της Κηφισιάς, η οποία μπορεί να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά εφόσον ο κ. Μπέος κριθεί ένοχος για ρατσιστική επίθεση.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Κηφισιάς, Αργύρης Λίβας, πήγε να επικαλεστεί το άρθρο 3 για να παρέμβει ο κ. Μπέος και να πει «δεν γνωρίζεις το άρθρο 3». Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Λίβας: «Δήμαρχε στο Δημαρχεία σας αυτά. Αχιλλέα τέλος. Τέτοιες μαγκιές δεν θα μου κάνεις».

Μπέος: «Μαγκιές κάνεις εσύ! Να έχεις σεβασμό!».

Λίβας: «Εσύ με παρακάλαγες να αναβάλω. Εγώ είμαι πολύ μάγκας σε όλα τα ζητήματα. Αχιλλέα, τέλος!».

Μπέος: «Σερβιτόρε!».

Τι ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι του Αχ. Μπέου

Η δικηγόρος του Αχιλλέα Μπέου, κα. Βλαχάβα, υποστήριξε πως η λέξη «μαϊμού» δεν έχει ρατσιστική χροιά. «Σε δεκάδες λεξικά χρησιμοποιείται με την έννοια του πονηρού και του ψεύτικου. Δεν υπάρχει κανένα λεξικό που να δίνει ρατσιστική χρονιά. Προσκομίζουμε διάφορα αντίγραφα λεξικών, μαζί με την ερμηνεία του κύριο Χαραλαμπάκη, γλωσσολόγου. Στην ποδοσφαιρική γλώσσα χρησιμοποιείται η λέξη ως μαϊμού πέναλτι, μαϊμού φάουλ και δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη. Χρησιμοποιείται μεταφορικά. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ είχε χαρακτηρίσει τον διαιτητή Κάκο τρεις φορές μαϊμού. Πάλι δεν ασκήθηκε δίωξη ορθώς. Μοναδικός σκοπός είναι η αλλοίωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ο κύριος Μπέος έχει ζήσει στις ΗΠΑ πολλά χρόνια, έχει ασχοληθεί με τον καλλιτεχνικό χώρο. Έχει ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, στο σπίτι του και στα παιδιά του. Δεν υπήρξε ποτέ υπόνοια για ρατσιστική επίθεση. Κατά τη γνώμη μου είναι ρατσιστικό εντελώς να ασκείται μια δίωξη επειδή την έκανε ένας άνθρωπος. Μπορεί να χρησιμοποιεί ένα λόγο οξύ, αλλά δε διαφέρει από τους άλλους ανθρώπους. Ελπίζω να τα λάβετε υπόψη. Εδώ η λέξη ειπώθηκε με την έννοια της ψεύτικης συμπεριφοράς. Όποιος παίκτης και να το έκανε η ίδια φράση θα χρησιμοποιούταν. Η ένταξη της κάθε πράξης στο ρατσιστικό νόμο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή με βάσει τον ίδιο το νόμο. Εδώ υπήρξε τέτοιος κίνδυνος; Πάνω στην ένταση του αγώνα σχολιάστηκε μια ψεύτικη συμπεριφορά».

Ο έτερος δικηγόρος του κ. Μπέου, Χάρης Γρηγορίου, συμπλήρωσε: «Ακόμα και η ΔΕΑΒ, που δεν ξέρουμε για πόσο θα υφίσταται, που επελήφθη ερήμην του κυρίου Μπέου και ενώ είχε μια κλίμακα τιμής 10.000 έως 1 εκατ. ευρώ του επέβαλε ποινή 15.000 ευρώ. Έχουμε την αμαύρωση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα».

H διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες και οι εμπλεκόμενοι έχουν προθεσμία για κατάθεση υπομνημάτων μέχρι την Τετάρτη, συνεπώς η απόφαση δεν αναμένεται νωρίτερα.

Πηγή: ertsports.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)