to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:24 | 30.06.2013

Πολιτική

Έρευνα του «Ιού»: Τι έκανες στη Βουλή, κ. υπουργέ;

Οι ερωτήσεις που έκαναν οι σημερινοί υπουργοί όταν ήταν απλοί βουλευτές σχετίζονται με τα καθήκοντα που καλούνται τώρα να αναλάβουν. Το συμπέρασμα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό


Τι άλλαξε τελικά με τον ανασχηματισμό; Περίπου όλα ειπώθηκαν τις μέρες αυτές. Αναλύθηκε με εξαντλητικό τρόπο το σκεπτικό του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου και υποδείχτηκαν κάθε λογής κριτήρια που επικράτησαν στην επιλογή του ενός ή του άλλου στελέχους. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε με όλους τους ανασχηματισμούς από καταβολής κοινοβουλευτισμού. Απλώς στην προκειμένη περίπτωση προστέθηκε η κομματική προέλευση του κάθε στελέχους στα άλλα προσόντα του (ειδίκευση, πείρα, εσωκομματική ισχύς, γεωγραφική προέλευση κ.λπ.).

Ομως το ζητούμενο σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο τι είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός και ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μεγαλύτερη αξία έχει η πραγματική σχέση του κάθε νέου υπουργού και υφυπουργού με το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει. Διαθέτουμε ένα αξιόπιστο κριτήριο, το οποίο αποτελεί ένα πρόκριμα για τις επιδόσεις καθενός και καθεμιάς στο πόστο που έχει αναλάβει. Πρόκειται για τις ερωτήσεις, τις επερωτήσεις και τις αναφορές που έχει υποβάλει ο κάθε βουλευτής στον τομέα που καλείται σήμερα να υπηρετήσει από τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για τους βουλευτές που υπουργοποιήθηκαν. Για όσους ήσαν ήδη υπουργοί και απλώς μετακινήθηκαν δεν διαθέτουμε παρόμοια στοιχεία (παρά μόνο από παλιότερες θητείες, λ.χ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ή Δημήτρης Αβραμόπουλος), ενώ δεν περιλαμβάνονται καθόλου και όσοι δεν ήταν τώρα τελευταία βουλευτές (λ.χ. Φώφη Γεννηματά).

Ερωτήσεις για όλα τα γούστα

Καταγράψαμε τις ερωτήσεις, επερωτήσεις και αναφορές όλων των νέων υπουργών και υφυπουργών τα τελευταία τρία χρόνια (από τον Μάιο του 2010) στον τομέα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν από την περασμένη Τρίτη. Ο αριθμός των ειδικών ερωτήσεων για καθέναν ποικίλλει, όπως και ο συνολικός αριθμός των ερωτήσεων που έχουν υποβάλει. Από τη 1 (μία) συνολικά ερώτηση (στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) έως τις 1.902 του Αδώνιδος Γεωργιάδη. Αλλά, όπως θα δούμε, σημασία δεν έχει τόσο η… ποσότητα.

Ακολουθώντας την τυπική ιεράρχηση των υπουργείων συναντάμε το πρώτο νέο πρόσωπο στον υφυπουργό Εξωτερικών Ακη Γεροντόπουλο. Πλήρης απογοήτευση. Καμιά ερώτηση δεν έχει υποβάλει μέχρι σήμερα στο υπουργείο αυτό, ενώ συνολικά έχει περιοριστεί σε 29 ερωτήσεις. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην περίπτωση του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αναλάβει το πόστο του Αντώνη Μανιτάκη, έχει καταθέσει συνολικά 78 ερωτήσεις, αλλά μόνο μία ανάμεσά τους αναφέρεται στο υπουργείο του. Μάλιστα η ερώτηση αυτή δεν αφορά, όπως ίσως θα περίμεναν αυτοί που τον τοποθέτησαν, κριτική προς την «αναβλητικότητα» του προκατόχου του, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία εμφάνισε ως υπεύθυνο κάθε κακοδαιμονίας στον δημόσιο τομέα. Με την ερώτησή του ο κ. Μητσοτάκης προτείνει απλά να «δίνονται περισσότερα μόρια σε αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και στους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων κατά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων» (12.2.2013). Καθώς φαίνεται, τους λεονταρισμούς του για άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο τους κρατούσε εκτός Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.

Η νέα υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει επιδείξει μεγαλύτερη «κινητικότητα» στο ζήτημα. Από τις 38 συνολικά ερωτήσεις της οι 7 απευθύνονταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ενδιαφέρον έχει ότι αντίθετα από τον κ. Μητσοτάκη η κυρία Χριστοφιλοπούλου ασκεί σαφή κριτική στον κ. Μανιτάκη. Στην επίκαιρη ερώτησή της για τους «νέους οργανισμούς υπουργείων» εγκαλεί τον υπουργό ότι καθυστερεί την προωθούμενη μεταρρύθμιση: «Η μεγάλη καθυστέρηση καταμαρτυρεί ότι η δουλειά που έχει ήδη γίνει δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε, ενώ συγχρόνως φαίνεται να αγνοούνται εύλογες αντιδράσεις στις προωθούμενες αλλαγές» (15.4.2013). Σχεδόν πανομοιότυπη ήταν η ερώτηση που είχε υποβάλει η κυρία Χριστοφιλοπούλου στις 2.10.2012, ασκώντας πίεση προς τον κ. Μανιτάκη να επισπεύσει τις «συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Στο ίδιο πνεύμα και προγενέστερη ερώτηση με θέμα τη «μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων», στην οποία η νέα υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητούσε να συγκροτηθεί το τριμελές συμβούλιο για να αποφασιστεί η νέα κατανομή του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες (25.9.2012).

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έχει υποβάλει 230 ερωτήσεις και ανάμεσά τους 7 αναφέρονται σ’ αυτό το υπουργείο. Ενδιαφέρουσα για τον τρόπο που θα πολιτευθεί ο νέος υπουργός με το σκληρό αντιαριστερό προφίλ είναι η ερώτηση με θέμα «Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό» (17.10.2012). Με την ερώτησή του ο πρώην εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας προχωρούσε σε ανοιχτή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις 19.2.2009 κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων σε εφαρμογή του άρθρου 51 παρ. 4 του Συντάγματος, το οποίο όμως δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Αυτό συνέβη γιατί καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θυσίασε το εθνικής σημασίας δικαίωμα ψήφου των αποδήμων στον βωμό του φόβου του για τυχόν ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών. Ομως ακριβώς ένα χρόνο αργότερα δεν δίστασε με τον νόμο Ραγκούση να προσφέρει απλόχερα σε αλλοδαπούς μετανάστες αυτό που τόσο αψήφιστα στέρησε από τους Ελληνες ομογενείς». Ενδιαφέρον έχει η κατακλείδα της ερώτησης, που αποτελεί αληθινή πρόκληση προς τον τότε υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη: «Επειδή σήμερα, στη μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας μας, η ανάγκη ενσωμάτωσης των απανταχού Ελλήνων στον εθνικό κορμό είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ερωτάσθε ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα. Τι προτίθεσθε να πράξετε για την ικανοποίηση του εύλογου και δίκαιου αιτήματος των αποδήμων Ελλήνων για τη συμμετοχή τους στις γενικές βουλευτικές εκλογές;»

Ο αναπληρωτής υπουργός στο ίδιο υπουργείο Λεωνίδας Γρηγοράκος έχει επίδοση 121 συνολικά ερωτήσεις, οι οποίες αναφέρονται κυρίως σε τοπικά θέματα της Λακωνίας. Από αυτές μόνο 13 αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά σε δευτερεύοντα ζητήματα. Ξεχωρίζουμε την ερώτηση που συνυπογράφει ο κ. Γρηγοράκος με άλλους συναδέλφους του (κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιάννη Πανούση και κάποιους ανεξάρτητους) ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (12.3.2013). Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει σχετικά από τη νέα του θέση ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.

Της Αμύνης τα παιδιά

Ο νέος υφυπουργός Αμυνας Αθανάσιος Δαβάκης είναι παραγωγικότατος. Αλλά ανάμεσα στις 544 ερωτήσεις και αναφορές του μόνο οι 9 αφορούσαν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Από αυτές ξεχωρίζουμε την ερώτησή του «σχετικά με την ενδεχόμενη πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης να προχωρήσει σε αύξηση του χρόνου θητείας των στρατεύσιμων» (1.9.2011). Ο κ. Δαβάκης μιλούσε τότε για «ακραία σενάρια» για την τρίμηνη αύξηση της θητείας και την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 ή 19 χρόνια κατά το κυπριακό πρότυπο.

Ο νέος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του έχει μηδενική παραγωγή ερωτήσεων. Μόνο μία επίκαιρη ερώτηση καταγράφεται στο διάστημα που εξετάζουμε, κι αυτή αναφέρεται σε «προβλήματα, καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ», την οποία συνυπογράφει με όλους τους συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ (28.5.2013).

Ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος έχει καταθέσει 122 ερωτήσεις και αναφορές, με τις 20 απ’ αυτές να υποβάλλονται στο υπουργείο που καλείται σήμερα να υπηρετήσει. Ομως απ’ αυτές τις ερωτήσεις προκύπτει μόνο περιπτωσιολογική ενασχόληση του βουλευτή με το αντικείμενο του υπουργείου. Πιο χαρακτηριστική η ερώτηση για την «παραχώρηση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης για επίδειξη μόδας». Ο βουλευτής Κοζάνης αναφέρεται στο «πρόγραμμα ιδιωτικής εταιρείας εκδηλώσεων», σύμφωνα με το οποίο «έχει προγραμματιστεί στο εργοτάξιο του σταθμού “Ανάληψη” του Μετρό Θεσσαλονίκης μια επίδειξη μόδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας της εκδήλωσης δεν είναι φιλανθρωπικός». Ο ερωτών βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι «η συγκεκριμένη άδεια για επίδειξη μόδας δόθηκε κατόπιν αιτήσεως αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της Αττικό Μετρό» (7.3.2012). Στην ερώτηση απάντησε ο Μάκης Βορίδης, ως υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και ενώ ήδη είχε προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία: «Ουδέποτε ελήφθη απόφαση του Δ.Σ. της Αττικό Μετρό Α.Ε. για παρόμοια εκδήλωση σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης και συνεπώς δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα». Ισως ο κ. Παπαδόπουλος θα μπορέσει τώρα να εξιχνιάσει την υπόθεση από τη θέση του αρμόδιου υπουργού.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης εμφανίζεται πιο σχετικός με το αντικείμενο του υπουργείου που έχει αναλάβει. Από τις 116 ερωτήσεις και αναφορές που έχει καταθέσει σε προκατόχους του, οι 32 αφορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι περισσότερες απ’ αυτές δεν αναφέρονται στην υπόθεση των υδρογονανθράκων, με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά στα φωτοβολταϊκά, και μάλιστα ειδικά στην Πελοπόννησο, η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον βουλευτή Αργολίδας. Σε μία απ’ αυτές ο κ. Μανιάτης ζητεί «να συνεχιστούν οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο», παρά το γεγονός ότι «με πρόσφατη απόφαση η Πελοπόννησος χαρακτηρίστηκε κορεσμένη περιοχή από πλευράς δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να δεχθεί νέες εγκαταστάσεις, ακόμη και για τις οικιακές εγκαταστάσεις των στεγών» (10.9.2012). Σε πιο πρόσφατη ερώτηση ο κ. Μανιάτης ζητεί «να υπάρξει μελλοντικά ευνοϊκότερη μεταχείριση των επενδυτών φωτοβολταϊκών πάρκων που δεν έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακό νόμο σε σχέση με αυτούς που έχουν τύχει σχετικών ευνοϊκών αναπτυξιακών ή φορολογικών ρυθμίσεων κατά το παρελθόν» (27.3.2013). Με άλλη αναφορά του ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος πρόβαλε τις «προτάσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Μελετητών – Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών για στήριξη του κλάδου» (24.5.2013).

Αρκετή δραστηριότητα με ερωτήσεις για τον τομέα που ανέλαβε την περασμένη Τρίτη έχει επιδείξει στο παρελθόν ο νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. Από τις 151 ερωτήσεις και αναφορές που έχει υποβάλει στο διάστημα που εξετάζουμε, οι 39 απευθύνονταν σε προκατόχους του στο υπουργείο αυτό. Την περίοδο που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ βρισκόταν ήδη σε βαθιά κρίση ο κ. Καλαφάτης επισήμαινε «ολιγωρία της κυβέρνησης σε στρατηγικά ζητήματα που αφορούν στον χώρο της ενέργειας» (9.5.2011). Τα δύο ζητήματα που υποδείκνυε ως επείγοντα ο κ. Καλαφάτης ήταν «το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» και κυρίως «η εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες».

Αρκετά διαφωτιστική για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο υπουργείο του ο κ. Καλαφάτης είναι η ερώτηση με θέμα «πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΔΕΗ και τις συνέπειές τους» (22.6.2011). Στην ερώτηση αναφερόταν ότι «η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο των οποίων έχει θέση εκτός λειτουργίας μεγάλο αριθμό σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας μείζον πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της χώρας, σε μια περίοδο, αφενός έκτακτης οικονομικής κατάστασης, αφετέρου έναρξης της τουριστικής περιόδου» και ο βουλευτής ζητούσε να μάθει «τι προβλέπει η ειδική συμφωνία μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και της αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης της επιχείρησης αναφορικά με τον καθορισμό των συγκεκριμένων αναγκών του κοινωνικού συνόλου, τις οποίες πρέπει να καλύπτει η επιχείρηση, σε περίπτωση απεργίας, καθώς και για τις συνέπειες, σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας».

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι σε προγενέστερη επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την οποία συνυπέγραφε ο κ. Καλαφάτης με πολλούς νεοδημοκράτες συναδέλφους του, για τις «καθυστερήσεις και παλινωδίες στο κυβερνητικό έργο» κλήθηκε να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Μανιάτης, αντικαθιστώντας τήν τότε υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. Ο σημερινός υπουργός απαντούσε δηλαδή στον σημερινό υφυπουργό του!

Παιδεία μόνο για Ελληνες

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας έχει στο ενεργητικό του 71 ερωτήσεις και αναφορές, από τις οποίες οι 8 αναφέρονται στο σημερινό του αντικείμενο. Οι τίτλοι των ερωτήσεων αυτών μας προδιαθέτουν για την πολιτική του κ. Γκιουλέκα στο ευαίσθητο υπουργείο: «Προάσπιση των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών» (8.6.2010), «Καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη» (16.3.2011), «Κατάργηση του ιστορικού Λυκείου Τσοτυλίου» (18.3.2011), «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο ελληνικό σχολείο Κορυτσάς» (25.10.2011) κ.λπ. Ξεχωρίζουμε την ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Γκιουλέκας στις 20.11.2011, για να καταγγείλει ότι «στο διδακτικό βιβλίο της Γ΄ Λυκείου, με τίτλο “Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου”, στη σελίδα 130 υπάρχει χάρτης, ο οποίος παρουσιάζει το κράτος των Σκοπίων με το ψευδεπίγραφο όνομα “Μακεδονία”». Ο βουλευτής απαιτούσε «άμεσες ενέργειες από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αφαιρεθεί ο επίμαχος χάρτης από το προαναφερόμενο σχολικό βιβλίο».

Προτού εξελιχθεί η υπόθεση σε ακόμα ένα από τα εθνοπρεπή σίριαλ που μας απασχόλησαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, το υπουργείο Παιδείας αποστόμωσε τον βουλευτή: «Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει εκπονηθεί από εξέχοντες ιστορικούς. Ειδικότερα το κεφάλαιο για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει συγγράψει, όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου, ο ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Ο ιστορικός χάρτης που βρίσκεται στη σελίδα 130 αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία μεγάλο μέρος της Ευρώπης τελούσε υπό ναζιστική κατοχή και όπως δηλώνεται ρητά και στο σύντομο επεξηγηματικό κείμενο που τον συνοδεύει “αναπαριστά την πολιτική δομή της Ευρώπης που είχαν επιβάλει κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους οι κατακτητές”. Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είχε “παραχωρηθεί” κατά την περίοδο εκείνη από τους ναζί στη σύμμαχό τους Βουλγαρία και μάλιστα όχι ως κατεχόμενο έδαφος αλλά ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους». Μικρή λεπτομέρεια: την απάντηση υπογράφει η σημερινή συνάδελφος του κ. Γκιουλέκα στο υπουργικό συμβούλιο Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Φυσικά η απάντηση δεν εμπόδισε τα εθνοπατριωτικά ιστολόγια και τα χρυσαυγίτικα έντυπα («Στόχος» κ.λπ.) να αναδείξουν την υπόθεση ως ακόμα μια περίπτωση «προδοσίας των εθνομηδενιστών».

Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου έχει υποβάλει 205 ερωτήσεις και αναφορές. Μόνο οι 5 απ’ αυτές αφορούν το σημερινό του υπουργείο και μάλιστα οι 2 περιορίζονται σε ζητήματα της εκλογικής του περιφέρειας. Ενδιαφέρον έχει ότι κάποιες απ’ αυτές απευθύνονταν στον σημερινό του υπουργό. Παρά το γεγονός ότι προερχόταν από άλλο κόμμα, ο κ. Κεδίκογλου είναι ιδιαίτερα διακριτικός προς τον κ. Αρβανιτόπουλο και δηλώνει «κατανόηση της δύσκολης κατάστασης» (2.11.2012).

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός έχει υποβάλει 399 ερωτήσεις και αναφορές, από τις οποίες οι 57 απευθύνονταν στο υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο ανήκει ο τομέας που κλήθηκε να υπηρετήσει. Από όλες αυτές τις ερωτήσεις μόνο δύο αναφέρονται ειδικά στον αθλητισμό.

Η πρώτη δεν είναι ειδικά δική του, εφόσον συνυπογράφεται από 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και ουσιαστικά αποτελεί μια διαμαρτυρία για την «ανάκληση της απόφασης ανάθεσης της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στον Βόλο και τη Λάρισα» (4.2.2011). Μένει δηλαδή μόνο μία ερώτηση από τις 399. Επιγράφεται «Στήριξη στην κυπελλούχο Ευρώπης και πρωταθλήτρια Ελλάδας ομάδα χάντμπολ του Διομήδη Αργους» (17.9.2012). Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο ερωτών βουλευτής Αργολίδας, «συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αργους, τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας και τον αρμόδιο υφυπουργό για το σκοπό αυτό».

Ο νέος υφυπουργός Εργασίας Βασίλειος Κεγκέρογλου έχει πλούσια παραγωγή ερωτήσεων και αναφορών. Από τις 1.146 ερωτήσεις του οι 237 απευθύνονταν στο υπουργείο Εργασίας. Πολλές απ’ αυτές είχαν αποδέκτη τον σημερινό προϊστάμενο του κ. Κεγκέρογλου, τον Ιωάννη Βρούτση. Και ενώ σε ορισμένα ζητήματα φαίνεται να υπάρχει διαφορά απόψεων («αύξηση ορίων συνταξιοδότησης», 17.10.2012, «ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη ανασφάλιστων», 27.11.2012), σε ορισμένα άλλα φαίνεται να υπάρχει πλήρης ταύτιση («ανεξέλεγκτη η “μαύρη εργασία”, αποτελεί πλήγμα για την Ελλάδα», 17.1.2013).

Για τον νέο υπουργό Υγείας γράφουμε σε διπλανή στήλη. Οι υφυπουργοί του δεν συγκρίνονται με τις επιδόσεις του. Ο Αντώνιος Μπέζας έχει υποβάλει 7 ερωτήσεις (από τις 60 συνολικά) στο υπουργείο Υγείας, όμως οι 6 αφορούν την εκλογική του περιφέρεια (Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα). Η Ζέτα Μακρή έχει υποβάλει μόλις 5 ερωτήσεις και καμιά τους δεν έχει σχέση με την Υγεία. Οσο για τον νέο υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καμιά από τις 64 ερωτήσεις του δεν είχε σχέση με το υπουργείο του.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την παράθεση όλων των παραπάνω είναι αρκετά ενδιαφέρον. Κατ’ αρχήν δεν επιβεβαιώνεται ότι όσοι ανέλαβαν υπουργικούς θώκους είχαν και κάποια πραγματική σχέση με το αντικείμενο του υπουργείου τους προτού ανέβουν τα σκαλιά της εισόδου του. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Αλλά και όσοι ενδιαφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της βουλευτικής τους θητείας για τα ζητήματα του νέου υπουργείου τους δεν είναι πιθανό να ακολουθήσουν όσα υποστήριζαν πριν από την ανάληψη των υπουργικών ευθυνών.

Βέβαια για να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για τον τρόπο διακυβέρνησης που μας επιφυλάσσει το ανασχηματισμένο δικομματικό σχήμα οφείλουμε να έχουμε κατά νου και κάτι σημαντικό: στη σύνταξη και την κατάθεση των ερωτήσεων δεν έχει τον τελευταίο λόγο η τρόικα.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)