to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 21.02.2024

Διεθνή

Εντοπίστηκε κατασκοπευτικό λογισμικό σε συσκευές αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντόπισε ίχνη κατασκοπευτικού λογισμικού στα τηλέφωνα Ευρωβουλευτών και του προσωπικού της υποεπιτροπής άμυνας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη - Την αποκάλυψη έκανε το Politico


Σε εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα, που είδε το Politico, φαίνεται πως τα κινητά τηλέφωνα Ευρωβουλευτών και βοηθών της επιτροπής SEDE του Ευρωκοινοβουλίου προσβλήθηκαν από κακόβουλο λογισμικό.

Όλοι οι νομοθέτες της υποεπιτροπής έχουν ενημερωθεί να πάνε τα τηλέφωνά τους στην υπηρεσία πληροφορικής του οργάνου για να ελεγχθούν για κατασκοπευτικό λογισμικό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή για κυβερνοεπιθέσεις και ξένες παρεμβάσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Το POLITICO ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι μια εσωτερική επιθεώρηση έδειξε ότι η κυβερνοασφάλεια του θεσμού «δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα πρότυπα του κλάδου και δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το επίπεδο απειλής» που θέτουν οι κρατικά χρηματοδοτούμενοι χάκερ και άλλες ομάδες απειλών.

Ένα μέλος της υποεπιτροπής ασφάλειας και άμυνας πήγε για έναν έλεγχο ρουτίνας την Τρίτη, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη ιχνών spyware στο τηλέφωνό του. Το μέλος δήλωσε στο POLITICO ότι δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί στοχοποιήθηκε με λογισμικό.

«Στο δεδομένο γεωπολιτικό πλαίσιο και δεδομένης της φύσης των φακέλων που παρακολουθεί η υποεπιτροπή ασφάλειας και άμυνας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις συσκευές των μελών αυτής της υποεπιτροπής και του προσωπικού που υποστηρίζει το έργο της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων περιστατικών με άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχαν στοχοποιηθεί με λογισμικό κατασκοπείας.

Θυμίζεται ότι το 2022 ότι τα τηλέφωνα μελών του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της ΕΕ, είχαν μολυνθεί με τα Pegasus και Candiru, δύο τύπους εργαλείων hacking.

Ήταν η χρονιά βεβαίως που και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τότε Ευρωβουλευτής, ήταν μεταξύ ενός καταλόγου Ελλήνων πολιτικών και δημόσιων προσώπων που βρέθηκαν να έχουν στοχοποιηθεί με το Predator, ένα άλλο εργαλείο κατασκοπευτικού λογισμικού. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είχε επίσης αντιμετωπίσει στο παρελθόν απόπειρα παραβίασης με τη χρήση spyware.

Πηγές: naftemporiki.gr και politico.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)