to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 17.02.2024

Διεθνή

Πρώην επικεφαλής της γερμανικής κατασκοπείας ιδρύει νέο δεξιό κόμμα

Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από επικεφαλής του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας το 2018 έγινε γνωστός στους κύκλους των ακροδεξιών για τις απόψεις του κατά της μετανάστευσης


Ένας πρώην επικεφαλής της γερμανικής κατασκοπείας, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του με την κατηγορία ότι δεν έκανε τίποτε για την απειλή της ακροδεξιάς στη Γερμανία, ίδρυσε το Σάββατο ένα νέο δεξιό κόμμα, πραγματοποιώντας το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος σε ένα πλοίο κοντά στην παλιά πρωτεύουσα της Γερμανίας, τη Βόννη.

Το κόμμα είναι το τρίτο που ιδρύεται φέτος στη Γερμανία, κατακερματίζοντας περαιτέρω το πολιτικό τοπίο και καθιστώντας δύσκολες τις εκλογικές προβλέψεις ενόψει των ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών εκλογών και των ψηφοφοριών στους μισούς δήμους της χώρας και σε τρία κρατίδια.

Επικεφαλής της Werteunion, ή Ένωσης Αξιών, είναι ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος απολύθηκε από επικεφαλής του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας (BfV) το 2018.

Ο Μάασεν αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού αρχικά αμφισβήτησε τη γνησιότητα ενός βίντεο που έδειχνε ακροδεξιούς εξτρεμιστές να κυνηγούν μετανάστες στην ανατολική πόλη Κέμνιτς, λέγοντας ότι μπορεί να ήταν πλαστό.

Ο δικηγόρος έγινε έκτοτε γνωστός για τα όλο και πιο ριζοσπαστικά σχόλιά του σχετικά με τη μετανάστευση, και έγινε ήρωας στους ακροδεξιούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους κύκλους γύρω από τον Heinrich XIII Prince Reuss, τον αριστοκράτη που ηγήθηκε ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2022.

Πρώην μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της αντιπολίτευσης, ο Μάασεν παρακολουθείται τώρα ο ίδιος από την υπηρεσία ασφαλείας που διηύθυνε, όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα. Η BfV δήλωσε ότι η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων σημαίνει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις

Με τα κυρίαρχα κόμματα της Γερμανίας να βρίσκονται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις σε σύγκριση με την ακμή τους τη δεκαετία του 1980, όταν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωναν τακτικά ποσοστά κοντά στο 50%, πολλά νέα κόμματα προσπάθησαν να επωφεληθούν από την απογοήτευση για το κατεστημένο.

Νωρίτερα φέτος, η αριστερή πολιτικός Sahra Wagenknecht ίδρυσε ένα νέο αριστερό λαϊκιστικό κόμμα.

Η Werteunion, που κάποτε ήταν μια ομάδα πίεσης ευθυγραμμισμένη με τους Χριστιανοδημοκράτες, θα διεκδικήσει τώρα χώρο με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε ορισμένα ανατολικά κρατίδια.

Ενώ όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με το AfD, ο Μάασεν δήλωσε πρόσφατα ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις νομοθετικές προτάσεις τους, αν είχαν νόημα - αν και απέκλεισε τον συνασπισμό με το κόμμα.

ΠΗΓΗ: REUTERS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)