to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 14.02.2024

Κοινωνία

Mέρα αποφάσεων στα μπλόκα: Εξετάζεται η κάθοδος στην Αθήνα - Απογοήτευση από τις προτάσεις Μητσοτάκη

Οι αγρότες εξετάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα - Τι καταγράφουν οι πρώτες συνελεύσεις των μπλόκων


Στα μπλόκα θα δοθεί η συνέχεια για τους αγρότες μετά τη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη σημερινή μέρα να είναι κομβική για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Το πρώτο στίγμα των προθέσεών τους έδωσαν χθες εξερχόμενοι του Μαξίμου καθώς με δηλώσεις τους ανέφεραν ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους και παρέπεμψαν στις αποφάσεις των συσκέψεων στα μπλόκα.

Το ρεπορτάζ του Open, πρωί Τετάρτης 14/2, για τις εξελίξεις στα μπλόκα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης».

«Φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες», δήλωσε ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

Στο μπλόκο του Πλατύκαμπου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (13/2) ενημέρωση των αγροτών, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής Γιάννη Κουκούτση να αναφέρει σύμφωνα με το onlarissa.gr πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση όπου και θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση.

Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία από κοινού τα μπλόκα να πάρουν απόφαση για το πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα μέτρα του πρωθυπουργού αφήνουν πολλά κενά. Η μετέπειτα πορεία των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί σε συγκέντρωση, που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τετάρτης (14/2) στο μπλόκο.

«Στα αιτήματα που θέσαμε στον πρωθυπουργό δεν πήραμε τίποτα πέρα από κάποιες υποσχέσεις για το αγροτικό ρεύμα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που το θέσαμε τίποτα ουσιαστικό. Ο αγώνας συνεχίζεται. Σήμερα το απόγευμα θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους στο μπλόκο για το αποτέλεσμα της συνάντησης και για τα όσα μας είπε ο πρωθυπουργός, ώστε σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα μπλόκα να πάρουμε αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα»  δήλωσε νωρίτερα στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κων. Τζέλλας, ο οποίος ήταν ένας από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Όπως τόνισε ο κ. Τζέλλας οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν ικανοποίησαν την αντιπροσωπεία. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το thesstoday.gr, το βράδυ της Τρίτης, στα μπλόκα της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε με διαρροή τα μέτρα που προτείνει τα οποία ωστόσο δεν είναι αυτά που ζητά ο αγροτικός κόσμος που δίνει μάχη για την επιβίωσή του. Μεταξύ άλλων προβλέπονται εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια, με την τιμή της κιλοβατώρας να ανέρχεται στην καλύτερη 9,3 λεπτά για όσους δεν έχουν οφειλές. Για αυτούς με οφειλές η τιμή θα είναι άνω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τιμές ισχύουν για τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ για τα επόμενα 8 θα υπάρχει έκπτωση μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η κυβέρνηση εξάντλησε τις όποιες παρεμβάσεις στο αγροτικό ρεύμα και δεν είπε το παραμικρό για τα βασικά αιτήματα των αγροτών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, για την επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ καθώς και για τη μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Αυτό που πρότεινε ήταν η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Με πληροφορίες από Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)