to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:18 | 07.02.2024

Πολιτική

ΕΒΕ για τα ιδιωτικά και δίδακτρα από την «πίσω πόρτα»: Αντισυνταγματικό το ν/σ λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Φουντώνουν οι καταλήψεις

Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη 7/2, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα «νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» - όπως βαφτίζει τελικά η κυβέρνηση τα ιδωτικά πανεπιστήμια - Στη σχετική παρουσίαση αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πιάσει την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου - Ο Κ. Πιερρακάκης φέρνει και δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ, αρχικά για τους ξένους φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών. «Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων», επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώσεις Καλαματιανού και Ρήγα, τομεάρχη Παιδείας ΚΟ και υπεύθυνου για την Παιδεία εκ μέρους της ΠΓ, αντίστοιχα. Φουντώνουν οι καταλήψεις. Συναυλία το Σάββατο 10/2 στα Προπύλαια


Το νομοσχέδιο που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, λέγοντας ότι «η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000€ και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εγγραφή θα γίνεται με απολυτήριου ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ και «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου».

Όπως είπε συγκεκριμένα ο Κ. Πιερρακάκης, «αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων θα περνούν οι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα», και πρόσθεσε ότι «θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτά αφού βεβαίως πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει», ενώ εξήγησε  ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όπως είπε ο Κ. Πιερρακάκης, πρόκειται να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση έως σήμερα το βράδυ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Αντισυνταγματικό και αντιμεταρρυθμιστικό», χαρακτηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακακης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καλαματιανός αναφέρει: «Μέσα σε κλίμα απειλών, αυταρχισμού, καταστολής, συλλήψεων και βίας εναντίον φοιτητών, καθηγητών και εκπαιδευτικών που υπερασπίζονται τη δημόσια παιδεία, ο υπουργός κ. Πιερρακάκης παρουσίασε το αντισυνταγματικό και αντιμεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση του σχεδίου της. Δεν σέβεται το Σύνταγμα. Δεν καταλαβαίνει ούτε από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών, ούτε από το ισχυρό μέτωπο προστασίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου που έχει σχηματίσει η ακαδημαϊκή κοινότητα».

• Αναλυτικά: Δ. Καλαματιανός: Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

«Η Κυβέρνηση, με το σχέδιο που παρουσίασε, προβλέπει ξεκάθαρα την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παραβιάζοντας κατάφορα το Αρ. 16 του Συντάγματος. Φέρνει δίδακτρα από την «πίσω πόρτα». Δηλώνει πως θα καθιερώσει νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που αυξάνει εκθετικά τον αριθμό εξετάσεων στο Λύκειο, ενισχύει τη διαπλοκή και ευνοεί τα ιδιωτικά σχολεία», δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Ρήγας.

Σύμφωνα με τον Πάνο Ρήγα, η κυβέρνηση συνεχίζει την υποβάθμιση, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Παιδείας. Εκβιάζει τους καθηγητές πανεπιστημίου παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητο. Σέρνει στα δικαστήρια την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ. Χρησιμοποιεί βία, αυταρχισμό και καταστολή εναντίον των φοιτητών, που εκφράζουν τη συντονισμένη αντίθεση τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την υποβάθμιση των δημοσίων.

• Αναλυτικά: Πάνος Ρήγας: Δίδακτρα από την «πίσω πόρτα», ενίσχυση της διαπλοκής και εύνοια προς τα ιδιωτικά σχολεία

Το νομοσχέδιο όπως παρουσιάστηκε από τον Κυρ. Πιερρακάκη

Από την παρουσίαση του νομοσχεδιου, σήμερα Τετάρτη 7/2/24

Ποιοι θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Η διατύπωση του υπ. Παιδείας στη σχετική καρτέλα της σημερινής παρουσίασης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον. Εξαιρούνται τα «20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη» πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλοερά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Ο Κυρ. Πιερρακάκης - και ενώ έξω από το υπ. Παιδείας βρισκόταν σε εξέλιξη διαμαρτυρίας των φοιτητών-  είπε ότι η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ θα γίνει με την εποπτεία του κράτους και θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Η ίδρυσή τους θα γίνεται κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τα δημόσια πανεπιστήμια, ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης», ότι «δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών», ενώ το ν/σ  θα απαλλάξει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη «γραφειοκρατία» - το τι εννοεί ωστόσο μένει να φανεί. Πρόσθεσε ότι θα «αναβαθμιστεί» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

Δίδακτρα στα δημόσιων ΑΕΙ από την πίσω πόρτα

Με την ταμπέλα «ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων», ο Κ. Πιερρακάκη είπε ότι θα προβλέπεται «επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών».

«Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα», τιτλοφορείται η σχετική διάταξη, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούσαν να εγγραφούν -με δίδακτρα- μόνο σε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ.

Φουντώνουν οι καταλήψεις - Συναυλία το Σάββατο 10/2 στα Προπύλαια

Η ανακοίνωση του νομοσχεδίου γίνεται εν μέσω καταλήψεων και μαζικών κινητοποιήσεων για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη χώρα. Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ νέα μεγάλη κινητοποίηση σε όλη τη χώρα, με διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν πανεπιστήμια, έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη 8/2/24.

Επιπλέον, το Σάββατο 10/2 διοργανώνεται στα Προπύλαια μεγάλη συναυλία των Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες ενώνουν  τις φωνές τους για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας και δηλώνουν δυναμικό “παρών”, όπως άλλωστε οι κάνουν οι φοιτητές με μεγάλα συλλαλητήρια εδώ και 4 εβδομάδες, ενώ περισσότερες από 150 σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη μετά από μαζικές συνελεύσεις των φοιτητών τους.

Διαβάστε ακόμη:

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Να αποτρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Σφαγή εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ για χάρη των ιδιωτικών: Πανελλαδικές σε κάθε τάξη του Λυκείου ετοιμάζει το υπ. Παιδείας

Στο πλευρό των φοιτητών και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το ΕΚΠΑ στη 16η θέση των κορυφαίων πανεπιστημίων στην Ευρώπη, στην 89η παγκοσμίως

Συγκέντρωση στο υπ. Παιδείας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)