to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιαπωνία: Ανησυχία για τις όρκες που παγιδεύτηκαν στον πάγο – «Σπαρακτικό – Πασχίζουν να πάρουν ανάσα»

Εικόνες από αέρος που μετέδωσε το κρατικό δίκτυο ΝΗΚ καταγράφουν τουλάχιστον δέκα φάλαινες-δολοφόνους «στριμωγμένες» σε ένα άνοιγμα μεταξύ πυκνών όγκων πάγου.


Προβληματισμό στους ειδικούς προκαλεί ένα κοπάδι με όρκες που φαίνεται να έχουν παγιδευτεί σε έναν όγκο πάγου, ανοιχτά των ακτών του Χοκάιντο.

Εικόνες από αέρος που μετέδωσε το κρατικό δίκτυο ΝΗΚ καταγράφουν τουλάχιστον δέκα φάλαινες-δολοφόνους «στριμωγμένες» σε ένα άνοιγμα μεταξύ πυκνών τμημάτων πάγου, περίπου ένα χιλιόμετρο από τις ακτές του Ραούσου στην χερσόνησο Σιρετόκο – μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco που φημίζεται για τον πλούτο άγριας ζωής.

Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της πόλης, ο πυκνός πάγος καθιστά απροσπέλαστη την περιοχή για την ακτοφυλακή που ενημερώθηκε από ντόπιο ψαρά. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε να διαλυθεί ο πάγκος και να απελευθερωθούν έτσι τα κητώδη» τόνισε αξιωματούχος της Ραούσου στο ΝΗΚ.

«Είδα περίπου 13 φάλαινες δολοφόνους με τα κεφάλια τους να εξέχουν από μια τρύπα στον πάγο. Έμοιαζαν να πασχίζουν να πάρουν ανάσα και μεταξύ τους διακρίνονταν και τρία ή τέσσερα μικρά» σημειώνει ο Σεϊχίρο Τσουχίγια, ειδικός θαλάσσιας ζωής που κατέγραψε τα εγκλωβισμένα πλάσματα με τη χρήση drone.

«Πρόκειται για μια τεράστια φυλακή πάγου. Είναι σπαρακτικό, παρότι βρίσκεται στη φύση, αλλά δυστυχώς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να ανοίξει ο πάγος. Μπορούμε μόνο να προσευχηθούμε να έρθει ο άνεμος» γράφει στο Twitter το κέντρο επισκεπτών του Σιρετόκο.

Image

Τα μεγαλύτερα κητώδη μπορούν να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το νερό, αλλά οι όρκες βυθίζονται μόνο για μερικά λεπτά τη φορά.

Η θάλασσα στα ανοικτά του ανατολικού Χοκάιντο, του βορειότερου κύριου νησιού της Ιαπωνίας, καλύπτεται κάθε χειμώνα από πάγο. Η ποσότητα του πάγου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας των θαλασσών που προκαλείται από την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η άπνοια αυτής της εβδομάδας σημαίνει πως οι πάγοι ελάχιστα μετακινήθηκαν.

Πηγή: Guardian | kathimerini.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)