to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 06.02.2024

Πολιτική

Μέτρα ενίσχυσης για τους υποψήφιους των Πανελληνίων από την Θεσσαλία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου της Θεσσαλίας χρειάζονται έκτακτα μέτρα στήριξης για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων του 2024», αναφέρουν στην σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή


Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατέθεσαν σήμερα 20 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία κυβερνητική πρωτοβουλία για τη στήριξη των μαθητών, ειδικά αυτών της Γ΄ Λυκείου, όλων των τύπων Λυκείου, που καλούνται σε λίγους μήνες να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, ο νόμος 4186/2013, όπως τροποποιήθηκε προστέθηκε κι ισχύει, προβλέπει η εισαγωγή των μαθητών καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων στις Σχολές και στα Τμήματα των ΑΕΙ, εφόσον οι περιοχές τους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Εντούτοις, η Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται να εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του παραπάνω νόμου, ακόμα δεν έχει εκδοθεί ούτε έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για μαθητές και φοιτητές των Τρικάλων κι ευρύτερα της Θεσσαλίας, παρά τις προτάσεις μας για παροχή σχολικών γευμάτων, κατ’ εξαίρεση μεταγραφές φοιτητών, επισκευή σχολικών κτιρίων, κλπ, ερωτάται ο κ. Υπουργός αν και πότε θα εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία και τι άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Ολόκληρη η ερώτηση

Θέμα: «Μέτρα στήριξης των μαθητών της Γ΄ Λυκείου της Θεσσαλίας για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων του 2024».

Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλία άφησαν πίσω τους οικονομικά, κοινωνικά  κι ανθρωπιστικά ερείπια.

Θρηνήσαμε 17 νεκρούς συμπολίτες μας.

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα-καταπέλτης του δικαστικού πραγματογνώμονα για τις βαρύτητες ευθύνες των αρμόδιων αρχών αναφορικά με τη θανατηφόρο κακοκαιρία Daniel, που έπληξε τη Θεσσαλία 4-11 Σεπτεμβρίου 2023.

Μία διαχειριστική κατάρρευση που, δυστυχώς, γίνεται ακόμα πιο εμφανής μετά τις φονικές πλημμύρες, όταν, παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές υποσχέσεις, οι πλημμυροπαθείς έχουν ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη τους: ανέστιοι, αναποζημίωτοι, απέλπιδες. Οι αποσπασματικές ανακοινώσεις μέτρων στήριξης απλά επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον υπάρχουν κι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά των πληγέντων οικογενειών, που χρήζουν ιδιαίτερης ψυχολογικής φροντίδας και προστασίας.

Μέτρα όπως τα «σχολικά γεύματα», οι κατ’ εξαίρεση μεταγραφές των φοιτητών σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή μέτρα στήριξης όσων δεν έχουν αντιστοιχία (π.χ. φοιτητικό επίδομα), έχουν κατ΄ επανάληψη προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους Βουλευτές του.  Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής Τρικάλων και πολλά σχολεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα μαθητές και φοιτητές να μεταναστεύουν για να εκπαιδευτούν.

Κι όμως η κυβέρνηση κωφεύει. Όχι μόνο δεν λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για τους μαθητές και τους φοιτητές, ολιγωρεί να εφαρμόσει ακόμα και ψηφισμένους νόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013 (Α’ 193), όπως τροποποιήθηκε προστέθηκε κι ισχύει, «Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 3013/2002 (Α’ 102).»

Είναι, επομένως σαφές , ότι οι μαθητές του Νομού Τρικάλων, αλλά και όλων των  άλλων πληγέντων Νομών και περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, έχουν ελάχιστο δικαίωμα την εισαγωγής τους στα Πανεπιστήμια καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.

Στην παρ. 2 του ίδιου νόμου αναφέρεται: «Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό)…»

Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, όχι σχολικά γεύματα, όχι μέτρα στήριξης των φοιτητών, όχι επισκευή κι αποκατάσταση των ζημιών στα εκπαιδευτήρια, όχι μοριοδότηση των μαθητών της Γ Λυκείου δεν υπάρχει, αλλά ούτε καν η προβλεπόμενη έκδοση της παραπάνω Υ.Α..

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα εφαρμόσει τον ψηφισμένο νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης των μαθητών των πλημμυροπαθών κατοίκων των Τρικάλων κι όλων των περιοχών της Θεσσαλίας κι αλλού που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
  2. Πότε θα εκδοθεί η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του νόμου;
  3. Προτίθεται να νομοθετήσει ειδική μοριοδότηση για τους μαθητές των πληγέντων περιοχών;
  4. Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου να αντισταθμίσουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν «επί ίσοις όροις» με τους συνυποψηφίους τους άλλων περιοχών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κοντοτόλη Μαρίνα

Αποστολάκης  Ευάγγελος

Αυλωνίτης  Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα  Καλλιόπη

Δούρου  Ειρήνη

Καλαματιανός  Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κασιμάτη  Ειρήνη

Κόκκαλης  Βασίλειος

Λινού  Αθηνά

Μάλαμα  Κυριακή

Μαμουλάκης  Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας  Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου  Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος  Ανδρέας

Παπαηλιού  Γεώργιος

Πούλου  Παναγιού

Χρηστίδου  Ραλλία

Σαρακιώτης  Ιωάννης

Ψυχογιός  Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)