to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 05.02.2024

πηγή: reportersunited.gr

Πολιτική

Ούτε η μοναδική μάρτυρας δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει την αγωγή Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων

Κατά την εξέτασή της η συνεργάτιδα του κ. Δημητριάδη έδωσε αρκετές φορές την απάντηση «δεν γνωρίζω» σε καίρια ερωτήματα



Την αδυναμία της μοναδικής μάρτυρα υπέρ του Γρηγόρη Δημητριάδη να αιτιολογήσει τα επιχειρήματα του πρώην γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού για την SLAPP αγωγή που κατέθεσε σε βάρος της Εφ.Συν., του Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αναδεικνύει σημερινό δημοσίευμα των Reporters United για τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Μάρτυρας υπέρ του Γρ. Δημητριάδη ήταν η κ. Νικολέτα Μυλωνά, δικηγόρος και συνεργάτιδα στο δικηγορικό του γραφείο.

Κατά την εξέτασή της απ' τους δικηγόρους των δημοσιογράφων η συνεργάτιδα του κ. Δημητριάδη έδωσε αρκετές φορές την απάντηση «δεν γνωρίζω» σε καίρια ερωτήματα, ενώ παρόλο που καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασής της αρνιόταν οποιαδήποτε σχέση του κ. Δημητριάδη με τον Φέλιξ Μπίτζιο, κάποια στιγμή λίγο πριν το τέλος της κατάθεσής της, είπε εν τη ρύμη του λογου ότι ο κ. Δημητριάδης «αγόρασε την εταιρεια CANALIS από τον κ. Μπίτζιο».

«Από τον κ. Μπαζιώτη», είπε ένας εκ των δικηγόρων του κ. Δημητριάδη για να διορθώσει το λάθος, εν μέσω γέλιου στην αίθουσα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Reporters United, ενώ αργότερα θα αποδεικνύονταν οι άμεσες συνδέσεις μεταξύ του κ. Μπίτζιου με τον κ. Μπαζιώτη, που πούλησε την εταιρεία στον κ. Δημητριάδη.

Η μάρτυρας είπε πως ο κ.Δημητριάδης τους είχε αναθέσει στο γραφείο να κοιτάξουν αν υπήρχε θέμα ασυμβίβαστου απ' την συμμετοχή του στην εταιρεία, αλλά υποστήριξε ότι δεν υπήρχε.

«Ένα σωρό πράγματα που είναι ψευδή τα θεώρησαν σαν να είναι δεδομένα και είναι παντελώς ατεκμηρίωτα και ψευδή. Πήραν δηλαδή στοιχεία τα οποία είναι παντελώς ασύνδετα μεταξύ τους. Το γεγονός δηλαδή ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν εταίρος σε μια εταιρεία. Αυτή η εταιρεία ήταν μέτοχος σε μια άλλη εταιρεία, πωλήθηκε αυτή σε μια τρίτη… Έχουν φτιάξει εν πάση περιπτώσει ένα γαϊτανάκι αλλεπάλληλων συναλλαγών οι οποίες υποτίθεται ότι ξεκινούν και καταλήγουν στον κ. Δημητριάδη, καταλήγουν σε μια εταιρεία που υποτίθεται ότι εμπορεύεται το λογισμικό Predator [σ.σ.: εννοεί την εταιρεία Intellexa, η οποία τεκμηριωμένα εμπορεύεται το Predator], που έχει αναφερθεί ότι ήταν το λογισμικό για τις παράνομες παρακολουθήσεις, χωρίς να υπάρχει καμία άμεση σύνδεση μεταξύ τους και δεν έχει τεκμηριωθεί τίποτα από αυτά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το αβάσιμο του ισχυρισμού της κατέδειξε ακολούθως ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος. Ο κορυφαίος συνταγματολόγος ανέφερε για το ζήτημα του ασυμβιβάστου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κ. Δημητριάδη ενώ ήταν Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού: «Τρεις μήνες μετά τον διορισμό του κ. Δημητριάδη στο γραφείο του πρωθυπουργού ψηφίζεται ο νόμος 4622, ο οποίος μιλάει για τα ασυμβίβαστα υπουργών και γενικών γραμματέων. Για πρόσωπα που διορίζονται στις περιπτώσεις των θέσεων που είναι και οι γενικοί γραμματείς, όπως ο κ. Δημητριάδης, αναστέλλεται, προσέξτε τι λέει η διατύπωση, αυτοδικαίως η άσκηση οποιαδήποτε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δημοσιογράφοι επικαλούνται το αυτονόητο. Λέει η άλλη πλευρά: “Ασυμβίβαστο είναι η διοίκηση επιχειρήσεων και όχι το να είσαι μέτοχος”. Θα το δεχτώ, αν ένας υπουργός έχει 10 μετοχές του ΤΙΤΑΝΑ ή μιας άλλης εταιρείας που είναι στο χρηματιστήριο, αν είναι μέτοχος. Προφανώς, αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο. Μονομετοχική εταιρεία με έδρα το δικηγορικό του γραφείο εξαιρείται; Δεν είναι επιχειρηματική δραστηριότητα;».

Αργότερα, σε σχετική ερώτηση δικηγόρου του κ. Δημητριάδη, ο κ. Αλιβιζάτος πρόσθεσε: «Με κάθε σεβασμό προς το δικαστήριο, έχω διατελέσει για λίγο και υπουργός. Είναι στοιχειώδες. Μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία δεν αφήνεις τον υπουργό να συστήσει. Τον προφυλάσσεις. Γιατί ό,τι και να γίνει, θα του πουν ότι δρα επιχειρηματικά. Δεν είναι θέμα να ανήκει στη διοίκηση στη μονοπρόσωπη εταιρεία. Για το όνομα του θεού, κύριε πρόεδρε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)