to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 28.01.2024

Πολιτική

Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων τη Δευτέρα: Την εξ αποστάσεως εξέταση επιβάλλει στα πανεπιστήμια ο Πιερρακάκης

Σύνοδος πρυτάνεων και μάλιστα με τη συμμετοχή του υπουργού συγκαλείται εκτάκτως τη Δευτέρα. Ο νόμος επιβάλλει οι αποφάσεις των ιδρυμάτων να λαμβάνονται από τις διοικήσεις τους. Για αυτό και στη διαδικασία θέλει να παρέμβει ο Πιερρακάκης, ώστε η κυβέρνηση να είναι σίγουρη πως θα υιοθετηθεί η εξ αποστάσεως εξέταση, κάτι που χρησιμοποιείται ώστε να αποδυναμωθεί η φωνή των φοιτητών. Οι φοιτητικοί σύλλογοι αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη εκτροπή με την παράκαμψη του άρθρου 16.


Η κυβέρνηση επιχειρεί να παίξει το «χαρτί» του κινδύνου να χαθεί το εξάμηνο, ώστε να κάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών που η ίδια προκάλεσε όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος - κάτι που φοιτητικοί σύλλογοι, νομικοί και καθηγητές έχουν χαρακτηρίσει εκτροπή. Το υπ. Παιδείας με εγκύκλιο έχει ζητήσει οι εξετάσεις να γίνουν ηλεκτρονικά. Ο νόμος προβλέπει ωστόσο ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις για την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία ουσιαστικά δίνει εντολή να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η εξεταστική του Φεβρουαρίου, έκτακτη σύνοδο πραγματοποιούν αύριο, Δευτέρα, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων. Εκεί θα εξεταστούν «εναλλακτικές λύσεις» για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου και κυρίως η δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως.

Εξ αποστάσεως θα παρέμβει στη σύνοδο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, καθώς και στη «θεσμική τους απελευθέρωση από το κράτος».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, ενώ για να άρει τις οποίες επιφυλάξεις ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει σειρά από προτάσεις τεχνικού τύπου που, όπως επισημαίνεται, θα διασφαλίσουν τη διαδικασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)