to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησία: Η οριοθέτηση των σχέσεων και η αμοιβαιότητα του σεβασμού

Άρθρο του μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιου διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού στο ΑΠΘ


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντα αναγνώριζε και συνεχίζει να αναγνωρίζει, τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας. Η πολύπλευρη προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, αποδεδειγμένα είναι σπουδαία.

Τόσο η διάσταση της πνευματικής προσφοράς της, όσο και η παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είναι συνεχής. Παράλληλα η συμβολή της στην πολιτισμική παράδοση του τόπου καθώς και η διαχρονική συμμετοχή της στους αγώνες του λαού, την αναγάγουν δικαιολογημένα ως ιστορικό θεσμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., είναι μια προοδευτική δύναμη που επιζητά τον διάλογο και επιθυμεί την κοινωνική ειρήνη. Γνωρίζοντας το έργο της εκκλησίας, αντιμετωπίζει αυτό τον ιστορικό θεσμό με απόλυτο σεβασμό.

Ποτέ δεν προσπάθησε να καπηλευτεί προς «άσκηση πολιτικής», αυτά για τα οποία το σώμα της εκκλησίας θεωρεί ιερά και όσια. Από θέση αρχής, το κόμμα αυτό βρίσκεται πάντα απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος προς άγρα ψήφων και δημοσιότητας. Μοναδική του επιδίωξη, είναι η ευημερία του ελληνικού λαού και όχι καπήλευση των αξιών του.

Το θρησκευτικό συναίσθημα, είναι ένα ατομικό δικαίωμα και ουδείς μπορεί να το προκαλεί. Σε μια σύγχρονη ευνοούμενη κοινωνία, ο σεβασμός στην αυτοδιάθεση του συνανθρώπου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο.

Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. (και γι’ αυτό εξάλλου εργάζεται), είναι να υπάρχει μια ειλικρινής και διαρκής σχέση με την Εκκλησία. Μια σχέση όχι μονάχα μεταξύ του ιδίου του πολιτικού φορέα με την Εκκλησία, αλλά και της πολιτείας με την Εκκλησία γενικότερα.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντηση του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς και η συνάντηση του με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στην ιερά Αρχιεπισκοπή, αυτό ακριβώς καταδεικνύει.

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τιμάει και σέβεται τον θεσμό της εκκλησίας. Τιμάει και σέβεται και το θρησκευτικό συναίσθημα της πλειονότητας των Ελληνίδων και των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων. Για τον λόγο αυτό και το ενδιαφέρον του παραμένει συνεχές και για όλα τα πρεσβυγενή πατριαρχεία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως μια πολιτική δύναμη ευθύνης που διεκδικεί την ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό, επιζητεί να έχει μια έμπρακτη συνεργασία με την εκκλησία. Κατανοώντας φυσικά τα όρια που υπάρχουν και τους διακριτούς ρόλους ανάμεσα στην πολιτεία και την εκκλησιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ως αυριανή κυβέρνηση, προσδοκά σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τον θεσμό της εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτής της αμφίδρομης σχέσης επικοινωνίας, η συζήτηση θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να επεκταθεί και να γίνει και με τους συνδέσμους κληρικών Ελλάδος και Κρήτης και με τους συνδέσμους ιεροψαλτών και με τα τμήματα των πανεπιστημίων που έχουν τα Θεολογικά θέματα ως γνωστικό αντικείμενο και με την παννελήνια ένωση Θεολόγων.

Η θέση αυτή, είναι μια θέση ευθύνης. Διότι μόνο μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων που στηρίζονται σε βάσιμα επιχειρήματα, μπορεί να επιτευχτεί η όποια συμφωνία και να επιλυθεί το όποιο ζήτημα.

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεν έχει μυστική ατζέντα και δεν επιθυμεί να αιφνιδιάσει ή και να χειραγωγήσει κλήρο και λαό. Ζητούμενο ήταν και παραμένει ως αξιακή του βάση, η ελευθερία του λόγου και η ανάπτυξη του διαλόγου, προαπαιτούμενο της πραγματικής Δημοκρατίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, διεκδικεί έναν κόσμο καλύτερο. Επιδιώκει την ενότητα και αγωνίζεται για την πρόοδο.

Οι μεγάλες προκλήσεις θέλουν ένα λαό ενωμένο και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να επιλύσει σύγχρονα ζητήματα που απασχολού ν την ελληνική κοινωνία, μέσα από την ματιά της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Τα δικαιώματα του ανθρώπου (ατομικά και συλλογικά) και η προάσπιση αυτών, αποτελούν καθήκον όλου του προοδευτικού κόσμου. Αποτελούν δέσμευση για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Προς αυτή την κατεύθυνση και εκτιμώντας τα όρια που διέπουν τη σχέση πολιτείας και Εκκλησίας, το ζητούμενο είναι και θα είναι η διαρκής συνεργασία με τον θεσμό. Και πάντα σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)