to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 26.01.2024

Πολιτική

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν πλήρη στοιχεία για την διοικητική κράτηση μεταναστών κι αιτούντων άσυλο

Tα πλήρη στοιχεία σχετικά με τη διοικητική κράτηση μεταναστών κι αιτούντων άσυλο για το 2023 ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή


Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας και αν. Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, κατατέθηκε προς τα συναρμόδια Υπουργεία Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με τις υπογραφές 15 συνολικά βουλευτών/τριών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να χορηγηθούν και να γίνουν δημόσια, τα πλήρη στοιχεία σχετικά με τη διοικητική κράτηση μεταναστών κι αιτούντων άσυλο για το 2023.

Με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση δεκαέξι συνολικά κατηγοριών στατιστικών στοιχείων με ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους που είναι κρίσιμες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τα οποία θα έμεναν στην αφάνεια αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, πρέπει να είναι όχι μόνο δημόσια αλλά και αναλυτικά, για όποιον πολίτη, οργάνωση, φορέα θα ήθελε να τα αναζητήσει, εντός πάντα των ορίων της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων.

Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο. Και μάλιστα, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής της διοικητικής κράτησης έχει υπερβεί κάθε χρονικό όριο, ακόμα και τα ανώτατα Συνταγματικά όρια για τους ποινικούς κρατούμενους.

Και, βέβαια, όταν το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται κατόπιν ατομικής και αιτιολογημένης απόφασης και μόνο εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέτρα περιορισμού, έχει γίνει κανόνας από τη κυβέρνηση και χρησιμοποιείται κατά κόρον και αδιάκριτα, ακόμη και σε ευάλωτους πληθυσμούς τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Πολύ δε περισσότερο, όταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχουμε συμβάντα με θανάτους κρατουμένων που, είτε δεν υπήρξε η απαραίτητη προσοχή όταν διαμαρτυρήθηκαν για πόνο, είτε δεν υπήρχε το απαραίτητο ιατρικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό στα ΠΡΟΚΕΚΑ, το οποίο έχει εκλείψει με αποκλειστική ευθύνη και πάλι της κυβέρνησης, που απαξίωσε και αποψίλωσε το πρόγραμμα Philos II και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δομών.

Για όλα τα παραπάνω, για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεχτεί σκληρή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την CPT, οργανώσεις του πεδίου, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της έκθεσης για το Κράτος Δικαίου στη χώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν παρέμβει πολλάκις για να σταματήσει αυτή η κατάσταση, ενώ τώρα ζητούν αναλυτικά στοιχεία και δεδομένα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)