to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δικαίωση των οροθετικών γυναικών του 2012 με μια εκκρεμότητα…

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε χθες (23/1/24) την Ελλάδα για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων με αφορμή τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους και τα προσωπικά τους στοιχεία, δήθεν για λόγους δημόσιας υγείας.


 Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο ο εξαναγκασμός των οροθετικών σε εξέταση αίματος όσο και η αδικαιολόγητη διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων. Παράλληλα αποφάσισε να δοθεί συνολική αποζημίωση 70.000 ευρώ σε όσες από τις οροθετικές γυναίκες που διαπόμπευσε ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκονται στη ζωή.

Με αφορμή την απόφαση αυτή, αξίζει να αναφέρω ότι το 2016 που ήμουν Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, προσλαμβάνοντας την υπόθεση των οροθετικών γυναικών ως κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους, καταγγείλαμε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, τη βία που δέχθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης των προσώπων τους και των προσωπικών τους δεδομένων και ζητήσαμε από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν άμεσα, ώστε να παύσει η αναδημοσίευση των σχετικών φωτογραφιών και να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, που δε θα επιτρέψει ξανά στο μέλλον να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, ζητήσαμε από την αστυνομία να κατεβάσει από την ιστοσελίδα της και το διαδίκτυο τις φωτογραφίες τους. Η αστυνομία ήθελε εισαγγελική απόφαση, τη ζητήσαμε και εκδόθηκε και τη στείλαμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι φωτογραφίες κατέβηκαν από την ιστοσελίδα της αστυνομίας και περιμέναμε το αποτέλεσμα για το διαδίκτυο. Αν και παρακολουθήσαμε το θέμα και προχωρήσαμε σε ενέργειες (πχ. προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με τη google) τελικά αποδείχτηκε δύσκολο να κατέβουν από το διαδίκτυο.

Επιπλέον διατηρήσαμε το θέμα στην επικαιρότητα καθώς το 2018 και 2019 θέσαμε υπό την αιγίδα της ΓΓΙΦ, τη θεατρική παράσταση «Γυναίκες από χώμα» από την θεατρική ομάδα Ανδρομέδα [σ.σ.: φωτ. επάνω], η οποία αφορούσε μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 στην Ελλάδα.

Σήμερα μετά και την απόφαση κόλαφο για την Ελλάδα, η προσπάθεια να κατέβουν οι φωτογραφίες απο το διαδίκτυο πρέπει να συνεχιστεί για να επέλθει η πλήρης δικαίωση των γυναικών και αυτών που δυστυχώς ορισμένες έχουν φύγει από τη ζωή, όπως επίσης να γίνει γρήγορα η απόδοση της αποζημίωσης σε όσες ζουν. Κυρίως, να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην επαναληφθεί η ντροπιαστική αυτή ιστορία, τόσο για τις γυναίκες όσο και την πατρίδα μας.

*Η Φωτεινή Κούβελα είναι Συντονίστρια Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πρώην ΓΓΙΦ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)