to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 21.05.2013

Κοινωνία

Ο συλληφθείς χρυσαυγίτης ομολογεί τη δράση των «ομάδων κρούσης»

Το ρεπορτάζ από την «Καθημερινή», του Γιάννη Σουλιώτη


Τη συμμετοχή του σε ομάδες «εφόδου» που δραστηριοποιούνται υπό την κάλυψη της Χρυσής Αυγής σε Κυψέλη και Αγ. Παντελεήμονα ομολογεί στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο 34χρονος Ν.Π. που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη για τον εμπρησμό μπαρ αλλοδαπού με επωνυμία «Quantro» στην οδό Λεμεσού 14. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» ο 34χρονος κατέθεσε στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 ο ίδιος και 30 ακόμα άτομα συγκρότησαν επιτροπή με αντικείμενο την «αστυνόμευση» της Κυψέλης.

«Εχουμε χωριστεί σε ομάδες των πέντε ατόμων και πραγματοποιούμε περιπολίες από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι συγκρότησαν τις ομάδες μετά την αποτυχία τους να προκαλέσουν την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων αλλοδαπών που βρίσκονται στην περιοχή. Κατονόμασε μάλιστα τρία μαγαζιά, το μπαρ Quantro στην οδό Λεμεσού (το πυρπόλησαν τα ξημερώματα της Τρίτης), καθώς επίσης τα μπαρ Africana στην οδό Νιόβης και Africa στην οδό Σταυροπούλου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», η επίθεση στα γραφεία της Τανζανικής κοινότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο συνδέεται ευθέως με τη λειτουργία του μπαρ Africana που ανήκει σε γυναίκα, υπήκοο Αιθιοπίας. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι η Τανζανική κοινότητα είναι συνιδιοκτήτης του «Africana», καθώς και ότι λίγες ημέρες πριν την έφοδο «κατοίκων» στα γραφεία της κοινότητας είχε προηγηθεί επίθεση της ίδιας ομάδας στο εν λόγω μπαρ της οδού Νιόβης.

Ο 34χρονος αρχικά παραδέχτηκε ότι τη νύχτα της Δευτέρας συμμετείχε σε ομάδα που περιπολούσε στην περιοχή γύρω από το μπαρ Quantro, αλλά αρνήθηκε την εμπλοκή του στον εμπρησμό. Κατέθεσε ότι είχε μαζί του ένα σκύλο ράτσας pit bull που αποκαλεί «Χρυσαυγή». Στην αρχική του κατάθεση ο Ν.Π. ισχυρίστηκε ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα (μεταξύ 1.30 π.μ και 2.00 π.μ της Τρίτης) βρισκόταν στο σπίτι του επίσης 34χρονου συγκατηγορούμενού του Γ.Π., που διαμένει στην ίδια πολυκατοικία με το μπαρ Quantro.

«Είχαμε ανέβει στο σπίτι να κάνουμε την ανάγκη μας. Δεν είμαστε απολίτιστοι να κατουράμε στο δρόμο», κατέθεσε. Στην πορεία της έρευνας ωστόσο, παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο συμβάν. Σε συμπληρωματική κατάθεση υποστήριξε ότι προχώρησε στον εμπρησμό υπηρετώντας το «γενικότερο καλό». Εσπευσε μάλιστα να διαψεύσει ότι η επίθεση στο μπαρ συνδεόταν με υπόθεση εκβιασμών: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο ή θέμα «προστασίας» για το συγκεκριμένο κατάστημα». Πάντως, αρμόδιος αξιωματικός χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «προεόρτια υποθέσεων εκβιασμών», κάτι που επιβεβαιώνεται από μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες οι δράστες του εμπρησμού διατηρούσαν επαφές με τον ιδιοκτήτη του μπαρ, υπήκοο Καμερούν και συχνά επισκέπτονταν το κατάστημά του. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες τον κατηγορούμενο επρόκειτο (πριν ομολογήσει) να επισκεφθούν στα γραφεία της Ασφάλειας Αθηνών στην οδό Θήρας δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε. Οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι και η δίκη τους προσδιορίστηκε για τις 30 Μαΐου.

Διαβάστε σχετικά:

Χρυσαυγίτες οι δράστες της επίθεσης στον Αγ. Παντελεήμονα, αλλά η ΕΛΑΣ δεν το λέει...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)