to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 19.01.2024

Πολιτική

Μαζικές παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού στη φρεγάτα «Ύδρα» που πηγαίνει Ερυθρά Θάλασσα

Στη φρεγάτα φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων, σύμφωνα με την ΠΟΕΣ - Ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτηρίζει το ζήτημα ο Ευάγγελος Αποστολάκης τονίζοντας πως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠ.ΕΘ.Α., ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή στελεχών καθώς η αποστολή του πλοίου ενέχει αυξημένο ρίσκο


Με ειλημμένη την απόφαση να σταλεί ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, αίσθηση προκαλεί το κύμα στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που προχωρούν στην υποβολή παραιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα θα σταλεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, επιβεβαιώνοντας με ηχηρό τρόπο την εμπλοκή της Ελλάδας στα όσα διαδραματίζονται στον πόλεμο που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φρεγάτα «Ύδρα» θα είναι αυτή που θα αποσταλεί, ωστόσο τις τελευταίες ώρες οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως σχετικά με τις παραιτήσεις στο Π.Ν., δημιουργούν νέα δεδομένα.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) –με σχετικό έγγραφο που έστειλε προς την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)– στη φρεγάτα «Ύδρα» ο αριθμός «των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17)». Πρόκειται για έναν αριθμό που ξαφνιάζει γιατί είναι πραγματικά πολύ υψηλός αριθμός.

Μάλιστα, η ΕΣΠΕΕΝΠΑ κάνει λόγο για την ύπαρξη σήματος, σύμφωνα με το οποίο «ζητείται να αποσπαστούν στην ανωτέρω Φρεγάτα για κάλυψη αναγκών περί τα εβδομήντα (70) άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα) διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της "ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ", αριθμός που αναμένεται να καλυφθεί από έτερα πλοία της ίδιας Διοικήσεως».

Προσθέτει επίσης πως «αναμφίβολα παρουσιάζει πολύ μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον, η ανταπόκριση του προσωπικού έτερων μονάδων της Διοικήσεως, μιας και το προαναφερθέν σήμα ζητούσε τη δήλωση επιθυμιών μέχρι προχθές, 17/1. Ήδη εξ όσων κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα σε όλο το Ναύσταθμο, επειδή οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο, αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποστάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

Εξάλλου, αφού υπογραμμίζει πως «παλαιότερα υπήρχε προσωπικό που ζητούσε να συμμετέχει σε αποστολές εξωτερικού για οικονομικούς λόγους. Πλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε το οικονομικό δέλεαρ», η Ένωση απαντά ότι «ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ» και επισημαίνει με σαφήνεια: «Αυτή είναι η περιβόητη νέα πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μία μέρα, σε ένα μόλις πολεμικό πλοίο, φέρεται να έχει υποβληθεί το 10% των συνολικών παραιτήσεων συνολικά του ΠΝ για το 2023».

Ευάγγελος Αποστολάκης: Η αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα ενέχει αυξημένο ρίσκο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών

Έντονη ανησυχία προκαλεί η είδηση των νέων παραιτήσεων στο Π.Ν. ενόψει της αποστολής της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά θάλασσα τονίζει σε δήλωση του ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιευθήκαν στα Μ.Μ.Ε., το κύμα παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζεται αμείωτο. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με 17 παραιτήσεις μελών του πληρώματος της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που θα συμμετάσχει στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα.

Επισημαίνει πως ως Τομεάρχης Άμυνας και ως ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. «έχουμε αναδείξει το σοβαρότατο ζήτημα του αυξημένου αριθμού παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 μέσω κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, στην οποία δεν λάβαμε ικανοποιητική απάντηση. Καθώς όμως, ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών ολοένα και αυξανόταν επανήλθαμε επί του θέματος με νέα ερώτηση στα τέλη Νοεμβρίου 2023 για την οποία όμως δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση»

Σημείωνει επίσης πως «από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συμμετοχή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα ενέχει αυξημένο ρίσκο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή επιχειρήσεων».

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ζήτημα των παραιτήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠ.ΕΘ.Α., ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή στελεχών.  Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα τη συμμετοχή της χώρας με αποστολή πολεμικού πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που δεν βρίσκονται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών» καταλήγει στη δήλωση του ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαψεύει το Πολεμικό Ναυτικό: Δεν σχετίζονται με την αποστολή φρεγάτας οι αιτήσεις για αποστρατεία

Διευκρινίσεις σχετικά με τον αριθμό του προσωπικού της φρεγάτας «Ύδρα» που αιτήθηκε αποστρατεία το πρόσφατο χρονικό διάστημα, έδωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Επισημαίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, ότι ο αριθμός του προσωπικού που αιτήθηκε αποστρατεία δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό που αναγράφεται στα σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και δεν μπορεί να συνδεθεί με τη συμμετοχή της μονάδας στην αποστολή «Prosperity Guardian».

Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό, ότι ο αριθμός των 17 στελεχών που αναφέρεται σε δημοσιεύματα, αφορά σε παραιτήσεις και αιτήσεις παραιτήσεων εν εξελίξει για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2023 έως σήμερα.

Διευκρινίζει επίσης πως ο συνολικός αριθμός αιτήσεων αποστρατείας στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού εντός του 2024, είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού που αναφέρεται στα κοινωνικά δίκτυα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)