to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 18.01.2024

Κοινωνία

Ξεσηκωμός ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Μαζικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα (βίντεο-φωτογραφίες)

Με ένα ογκωδέστατο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας καθώς και διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας οι φοιτητές και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα τάσσονται δυναμικά και αποφασιστικά ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - Πυκνώνουν οι καταλήψεις σχολών και τμημάτων.


(«Το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ - Δεν θα περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» - Από τη διαδήλωση στην Αθήνα, φωτ. Γ. Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Ξεσηκώνεται η εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές πλημμύρισαν το μεσημέρι της Πέμπτης το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και πολλών άλλων πόλεων συμμετέχοντας στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια  και φωνάζοντας ένα βροντερό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενδεικτική η εικόνα από την Αθήνα:

Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είχαν καλέσει πάνω από 150 φοιτητικοί σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καθώς και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, που προκήρυξαν και στάση εργασίας 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των καθηγητών και των δασκάλων.

Δυναμικό «όχι» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και από τη Θεσσαλονίκη

Μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων από όλο το φάσμα της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας στο φόντο ενός μεγάλου κύματος καταλήψεων σε σχολές και τμήματα του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

(διαβάστε τo αναλυτικό ρεπορτάζ του Alterthess)

 

Στην Πάτρα

Μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι και πολίτες ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα συμμετέχοντας στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Και σε δεκάδες άλλες πόλεις, φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει κι άλλο τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενδεικτική η φωτό από τη Χίο:

Πυκνώνουν οι καταλήψεις

Μεγάλο αριθμό μετρούν πλέον οι καταλήψεις των φοιτητών, με τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων να είναι ξεκάθαρες ως προς την απαρέγκλιτη προστασία του άρθρου 16 του Συντάγματος και καλούν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενώ κινητοποιήσεις ενάντια στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα (βλέπε παρακάτω αναλυτικά).

Το συλλαλητήριο έρχεται λίγα 24ωρα μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο ΕΜΠ και τον τραυματισμό φοιτητή στο κεφάλι, καθώς και από το προηγούμενο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο και τότε η κυβέρνηση απάντησε με επιθέσεις των ΜΑΤ.

* * *

Ένα ενδεικτικό κείμενο-πλαίσιο των διεκδικήσεων των φοιτητών, από την κατάληψη της Φιλοσοφικής:

Ογκώδη συλλαλητήρια αναμένονται επίσης:

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα
Στην Πάτρα, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου
Στη Λάρισα, στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία,
Στον Βόλο, στις 12 στον Θόλο
Στα Ιωάννινα, στις 12 στην Περιφέρεια
Στη Φλώρινα, στις 12 στην πλατεία Μόδη
Στην Κομοτηνή, στις 12 στην πλατεία Ειρήνης
Στην Ξάνθη, στις 12 στην κεντρική πλατεία
Στις Σέρρες, στη 1 μ.μ. στη Νομαρχία
Στο Ηράκλειο, στις 12 στην πλατεία Ελευθερίας
Στα Χανιά, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς
Στο Ρέθυμνο, στις 12 στο Δημαρχείο
Στο Αργοστόλι, στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Στη Ζάκυνθο, στις 12.30 στην πλατεία Αγίου Μάρκου
Στην Κέρκυρα, στις 12 στο Ψυχιατρείο
Στην Ικαρία, στις 12 στην πλατεία Ευδήλου
Στη Μυτιλήνη, στις 12 στη πλατεία Σαπφούς
Στη Ρόδο, στις 12 στις καμάρες του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Στην Πρέβεζα στις 6 μ.μ. στη Θεοφάνειο

Την ίδια ώρα, αυξάνονται καθημερινά οι αποφάσεις για κατάληψη σε πανεπιστημιακές σχολές. Σύμφωνα με τα foititikanea.gr, οι φοιτητές συνεχίζουν να πραγματοποιούν για δεύτερη εβδομάδα καταλήψεις σε όλα τα ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κτλ.

Με σύνθημα «Κλειστά σχολεία ξανά! Και όλοι οι μαθητές στους δρόμους!» η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί σήμερα στα Προπύλαια απαιτώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

Στο πλευρό των φοιτητών οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ

«Δεν τρομοκρατούμεθα, δε φοβόμαστε και δίνουμε μαζί τη μάχη με τους φοιτητές» σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό των φοιτητών και καταγγέλλουν την εισβολή των ΜΑΤ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν φοιτητές.

«Η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ αντί να ενισχύσει τα υποστελεχωμένα πανεπιστήμια»

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, «οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν γκλοπ και χημικά απέναντι σε φοιτητές, εκλεγμένους συνδικαλιστές των εργαζομένων, ερευνητές καθώς και τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας» την ώρα που οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων τους είχαν αποφασίσει κατάληψη.

Τονίζουν πως «όταν υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού στο ΕΜΠ (221 λιγότεροι από το 2009 σύμφωνα με το Συμβούλιο Διοίκησης), υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση η κυβέρνηση αντί να προβεί σε ενίσχυση, επιλέγει να στείλει τα ΜΑΤ».

«Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, μαζί με τους φοιτητές και τους καθηγητές, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Είμαστε αποφασισμένοι – θα μας βρουν απέναντί τους!» σημειώνουν μεταξύ άλλων και καλούν στο συλλαλητήριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)