to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:15 | 15.01.2024

Διεθνή

Ένταση στη Μέση Ανατολή: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού φορτηγού πλοίου

Ανεβαίνει η ένταση στη Μέση Ανατολή και αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου


(φωτ. αρχείου)

Οι Χούθι ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση της Δευτέρας 15/1/24 εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν.

Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι διεξήχθη στρατιωτική επιχείρηση, με αρκετούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, εναντίον αμερικανικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν», υπογραμμίζοντας ότι οι πύραυλοι πέτυχαν με ακρίβεια τον στόχο τους.

Ο Γιαχία Σαρία αποκάλεσε εξάλλου «εχθρικούς στόχους» τα αμερικανικά και τα βρετανικά πλοία που πλέουν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Το αμερικανικής ιδιοκτησίας Gibraltar Eagle με σημαία των Νήσων Μάρσαλ υπέστη μικρής έκτασης ζημιά σε ένα αμπάρι του, αλλά συνέχισε το ταξίδι του χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός μεταξύ των μελών του πληρώματος, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Eagle Bulk Shipping.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, αύξησαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον των πλοίων για τα οποία έχουν υποψίες ότι συνδέονται με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τη βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey, πρόκειται για αμερικανικό φορτηγό πλοίο, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, που κατευθυνόταν στη Διώρυγα του Σουέζ. Το πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά στο αμπάρι. Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου παραμένει αξιόπλοο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το πλοίο δεν συνδέεται με το Ισραήλ, δήλωσε η Ambrey εκτιμώντας ότι στοχοθετήθηκε λόγω του ότι ανήκει στις ΗΠΑ και ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε "σε απάντηση για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών θέσεων των Χούθι στην Υεμένη".

Σε απάντηση για την αύξηση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή επιδρομές κατά των ανταρτών αυτών στην Υεμένη, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις παρά τα πλήγματα αυτά.

Χθες, Κυριακή, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πύραυλο κρουζ που στόχευε αμερικανικό αντιτορπιλικό που επιχειρεί στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας..

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)