to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 11.01.2024

Κοινωνία

Φοιτητικός ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Επίθεση από τα ΜΑΤ έξω από τη Βουλή (βίντεο)

«Κυριάκο Πιερρακάκη, άκου το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά»: Σε εξέλιξη το μεσημέρι της Πέμπτης τα μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια στα Προπύλαια στην Αθήνα και στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης, πρώτη ηχηρή απάντηση των φοιτητών στα σχέδια της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη να φέρει «από την πίσω πόρτα» την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευση - Επίθεση των ΜΑΤ του Χρυσοχοϊδη στα φοιτητικά μπλοκ μπροστά στη Βουλή (βίντεο)


(Aθήνα, 11/1/2023, φωτ. Eurokinissi)

Φοιτητές κατά ιδιωτικών πανεπιστημίων, στάση πρώτη: Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας διοργανώνουν σε πολλές πόλεις της χώρας σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, οι φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην Αθήνα οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα.

Ωστόσο, δείχνοντας και τις προθέσεις της απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε τα ΜΑΤ να διαλύσουν τα φοιτητικά μπλοκ με δακρυγόνα μπροστά στη Βουλή:

«Αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά»

«Κυριάκο Πιερρακάκη, άκου το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά», «πτυχία ισχυρά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «ως το υπουργείο να ακουστεί καλά, δεν θέλουμε ειδίκευση θέλουμε δουλειά» και «παράκαμψη Συντάγματος, άχρηστα πτυχία κάτω η Νέα Δημοκρατία» είναι μερικά από τα συνθήματα που ηχούν στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Από την ένταση νωρίτερα με τα ΜΑΤ στην Αθήνα:

Οι φοιτητές μέσω γενικών συνελεύσεων αποφάσισαν καταλήψεις σε όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας, συμμετοχή στο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στις 12:00 στα Προπύλαια, και συντονισμό φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 13:00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Από σήμερα ξεκινούν καταλήψεις σε όλα τα ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Φοιτητές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

(φωτ.: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Σχολών και Τμημάτων που αποφάσισαν κατάληψη σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» είναι οι εξής:

Συλλαλητήρια που είναι προγραμματισμένα για σήμερα:

ΑΣΟΕΕ (κατάληψη έως 16/01)

ΕΚΠΑ

Φιλοσοφική Αθηνών: κατάληψη έως 16/01
ΠΤΔΕ: κατάληψη 11-12/01
Φυσικό: κατάληψη έως 16/01
ΤΕΑΠΗ: κατάληψη
Μαθηματικό: κατάληψη
Γεωλογικό: κατάληψη
Πληροφορικής: κατάληψη
Κοινωνιολογίας: κατάληψη
Πολυτεχνείο Κρήτης: κατάληψη έως 16/01

ΕΜΠ

ΣΕΜΦΕ: κατάληψη έως 15/01
Ναυπηγών: κατάληψη
Τοπογράφων: κατάληψη
Μεταλλειολόγων: κατάληψη
Χημικοί Μηχανικών: κατάληψη
Μηχανολόγων Μηχανικών: κατάληψη 11/01 έως 16/01
Αρχιτεκτονικής: κατάληψη 11/01 έως 16/01
Παντείου Πανεπιστημίου: κατάληψη 11/01, 12/01, 15/01

Πανεπιστημίου Πειραιά: κατάληψη 11/01, 12/01, 15/01

Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

κατάληψη ΠΑΔΑ
ΣΔΟΚΕ: κατάληψη 11/01, 12/01, 15/01
Σχολή Μηχανικών: κατάληψη
Σχολή Επιστημών Τροφίμων: κατάληψη
Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού: κατάληψη
ΑΠΘ

Μαθηματικό: κατάληψη 11-12/01
Χημικό: κατάληψη 11-12/01
Ηλεκτρολόγους - Μηχανολόγους Μηχανικούς: κατάληψη 11-12/01
ΠΤΔΕ: κατάληψη 11-12/01
Εικαστικό: κατάληψη 11-12/01
Αρχιτεκτονικής: κατάληψη 11-12/01
Ψυχολογίας: κατάληψη 11-12/01 ∅ Φιλολογίας: κατάληψη 11-12/01
ΔΙΠΑΕ

ΣΜΗ: κατάληψη 11-12/01

Πανεπιστήμιο Πατρών

Αρχιτεκτονικής: κατάληψη 11/01 έως 16/01

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αρχιτεκτονικής: κατάληψη 11/01 και 12/01

Η κοινή απόφαση 115 φοιτητικών συλλόγων: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

Σε κοινή απόφαση τους 115 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συντονίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, σημειώνουν:

«Πέμπτη 11 Γενάρη μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών – μαθητών σε όλη τη χώρα! ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική!

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του «ανταγωνισμού» με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν «πελατεία» τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το «πορτοφόλι» κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ! Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων. Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!
Διεκδικούμε:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!
Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!
Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!
Οργανώνουμε:

Γενικές Συνελεύσεις την πρώτη βδομάδα που θα ανοίξουν οι σχολές.

Μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και εργαζόμενων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 11/1 σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια.

Καταλήψεις όλων των σχολών και εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις.

Συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, άλλων πανεπιστημιακών φορέων σε κάθε πόλη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)