to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 08.01.2024

Διεθνή

Το Ισραήλ στρέφεται σε πιο φονικά πλήγματα εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία

«Το Ισραήλ εξαπολύει τώρα πιο φονικές, πιο συχνές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μεταφορές ιρανικών όπλων και αντιαεροπορικά συστήματα στη Συρία»


Το Ισραήλ διενεργεί ένα κύμα φονικών πληγμάτων στη Συρία που δεν έχει προηγούμενο, στοχοθετώντας φορτηγά, υποδομές και ανθρώπους που εμπλέκονται στην προμήθεια ιρανικών όπλων σε πληρεξουσίους του Ιράν στην περιοχή, δήλωσαν έξι πηγές με άμεση γνώση του θέματος στο Reuters.

Οι πηγές, περιλαμβανομένου ενός Σύρου αξιωματικού των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού και ενός διοικητή στον περιφερειακό συνασπισμό που υποστηρίζει τη Δαμασκό, δήλωσαν πως το Ισραήλ έχει αλλάξει στρατηγική.

Αν και το Ισραήλ πλήττει συνδεόμενους με το Ιράν στόχους στη Συρία εδώ και χρόνια, περιλαμβανομένων περιοχών όπου είναι ενεργή η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, εξαπολύει τώρα φονικότερες, πιο συχνές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μεταφορές ιρανικών όπλων και αντιαεροπορικά συστήματα στη Συρία, δήλωσαν οι πηγές.

Ο διοικητής στον περιφερειακό συνασπισμό και δύο άλλες πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της Χεζμπολάχ δήλωσαν πως το Ισραήλ εγκατέλειψε τους σιωπηρούς "κανόνες του παιχνιδιού" που χαρακτήριζαν προηγουμένως τα πλήγματά του στη Συρία, και μοιάζει "να μην είναι πλέον προσεκτικό" ως προς το αν θα επιφέρει βαριές απώλειες στη Χεζμπολάχ εκεί.

"Κάποτε έριχναν προειδοποιητικά πυρά -- χτυπούσαν κοντά στο φορτηγό, οι άνδρες μας θα έβγαιναν από το φορτηγό και τότε εκείνοι χτυπούσαν το φορτηγό", είπε ο διοικητής, περιγράφοντας τις ισραηλινές επιδρομές σε μεταφορές όπλων που διενεργούσε η Χεζμπολάχ πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

"Τώρα αυτό τελείωσε. Το Ισραήλ εξαπολύει τώρα πιο φονικές, πιο συχνές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μεταφορές ιρανικών όπλων και αντιαεροπορικά συστήματα στη Συρία. Τους βομβαρδίζουν όλους κατευθείαν. Βομβαρδίζουν για να σκοτώσουν".

Η εντατικοποιημένη αεροπορική εκστρατεία έχει σκοτώσει 19 μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία μέσα σε τρεις μήνες -- διπλάσιο και πλέον αριθμό απ΄ό,τι όλο το υπόλοιπο 2023, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Περισσότεροι από 130 μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν επίσης από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο την ίδια περίοδο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την κλιμακούμενη εκστρατεία του. Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η Χεζμπολάχ ξεκίνησε αυτόν τον γύρο των εχθροπραξιών με επιθέσεις στις 8 Οκτωβρίου και πως η στρατηγική του Ισραήλ είναι ανταποδοτική.

Ερωτηθείς τον περασμένο μήνα για ένα φερόμενο ως ισραηλινό πλήγμα στη Συρία, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού είπε πως οι ισραηλινές δυνάμεις εργάζονται παντού από άκρη σε άκρη στην περιοχή και αναλαμβάνουν "οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη" προκειμένου να δείξουν την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το Ισραήλ άρχισε να πλήττει στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία πριν από χρόνια, όμως πηγές που γνωρίζουν για τα πλήγματα δήλωσαν πως φαίνεται πως απέφευγε να σκοτώσει μέλη της Χεζμπολάχ εφόσον μπορούσε.

Αξιωματικός υπηρεσίας πληροφοριών στην περιοχή δήλωσε πως το Ισραήλ φοβόταν πως ένας υψηλός αριθμός απωλειών θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο εναντίον ισραηλινών χωριών από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Όμως με τις ανταλλαγές πυρών να σημειώνονται τώρα σε καθημερινή βάση μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να είναι "λιγότερο προσεκτικό και λιγότερο συγκρατημένο στο να σκοτώνει τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ στη Συρία", πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 5 Ιανουαρίου, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα δήλωσε πως η οργάνωση έχει χάσει "έναν αριθμό μαχητών σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία σε διάφορα μέρη τους τελευταίους τρεις μήνες".

"Είχαμε μια φόρμουλα πριν από την επιχείρηση Πλημμύρια Άκσα (7 Οκτωβρίου) -- αν σκότωναν έναν από τους αδελφούς μας στη Συρία, θα απαντούσαμε στο μέτωπο του Λιβάνου το οποίο ήταν ήρεμο. Ουσιαστικά, οι όροι αυτής της φόρμουλας έχουν αλλάξει -- γιατί; Επειδή όλο το μέτωπο έχει ανάψει τώρα", είπε.

Πλήγμα με ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) στις 8 Δεκεμβρίου σκότωσε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ που σχεδίαζαν πιθανόν επιχειρήσεις στο βόρειο Ισραήλ, και ένα άλλο πλήγμα στην Κουνέιτρα στη νότια Συρία έθεσε στο στόχαστρο δύο μαχητές της Χεζμπολάχ υπεύθυνους για μεταφορές όπλων, δήλωσε ο διοικητής στον φιλοσυριακό συνασπισμό.

Άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου σε πλήγμα σε κτίρια και φορτηγά που χρησιμοποιούνταν από συνδεόμενες με το Ιράν παραστρατιωτικές οργανώσεις κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Συρίας με το Ιράκ.

Οι επιδρομές έπληξαν επίσης τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης στη Συρία. Μία επιδρομή στις αρχές Δεκεμβρίου σκότωσε δύο μέλη των Φρουρών, και άλλη μία στις 25 Δεκεμβρίου σκότωσε έναν υψηλόβαθμο συνεργάτη των Φρουρών που επέβλεπε τον στρατιωτικό συντονισμό της Συρίας με το Ιράν.

"Δεν θα σκοτωνόταν ποτέ πριν από τη νέα πραγματικότητα που τέθηκε σε ισχύ μετά τις 7 Οκτωβρίου", δήλωσε πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Χεζμπολάχ και τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Απειλή για τον Άσαντ

Άλλες επιδρομες έχουν πλήξει υποδομές στη νότια Συρία: μια βάση αντιαεροπορικής άμυνας επλήγη στις 28 Δεκεμβρίου αφού επλήγη επίσης ένα αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα.

Ο αξιωματικός της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως οι επιδρομές έπληξαν αμυντικό εξοπλισμό προτού ακόμη οι στρατιώτες να τον εγκαταστήσουν. Τα αεροδρόμια στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό και στο βόρεια πόλη Χαλέπι, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει το Ιράν προκειμένου να μεταφέρει όπλα, είναι σχεδόν συνεχώς εκτός λειτουργίας λόγω πληγμάτων.

"Το Ισραήλ λέει στον (Σύρο πρόεδρο Μπασάρ) αλ Άσαντ: επιτρέπετε στους Ιρανούς και στη Χεζμπολάχ να μεταφέρουν όπλα και να οχυρώνονται -- άρα θα διακόψουμε τη γραμμή ζωής σας και θα βρεθείτε στριμωγμένος", είπε η πηγή της περιφερειακής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το Ισραήλ έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν επιδιώκει ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο στον Λίβανο ή στη Συρία.

Παρά την εντατικοποίηση, ο συριακός στρατός --που εξαρτάτο σε μεγάλο βαθμό από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ενώ πολεμούσε τους αντάρτες στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου-- δεν έχει ανοίξει το δικό του μέτωπο.

"Δεν θέλουμε να θέσουμε τους εαυτούς μας σε μια κατάσταση αντιπαράθεσης ή ανοικτού πολέμου με το Ισραήλ", δήλωσε ο αξιωματικός της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο ίδιος ο Άσαντ αποθαρρύνθηκε από το αναλάβει οποιαδήποτε δράση σε υποστήριξη της Χαμάς αφού έλαβε απειλές από το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με άμεση γνώση της απειλής.

Δύο από τις πηγές δήλωσαν πως οι απειλές για αντίποινα από το Ισραήλ δόθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξιωματούχος των ΗΑΕ δήλωσε πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι "αβάσιμοι". Δεν υπήρξε απάντηση από το υπουργείο Πληροφοριών της Συρίας σε αίτημα του Reuters για σχόλια σχετικά με τους ισχυρισμούς.

Η τρίτη πηγή είπε πως το μήνυμα είχε απήχηση στη Χεζμπολάχ.

"Η Χεζμπολάχ έλαβε σοβαρά την απειλή καθώς θα της είχε κοστίσει ό,τι είχε φτιάξει στη Συρία τα τελευταία χρόνια", είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε στέλεχος της Χαμάς στη Συρία

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκότωσαν στέλεχος της Χαμάς στη Συρία, το οποίο θεωρούν ότι ευθυνόταν για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

«Οι IDF εξόντωσαν τον Χασάν Χακάσα στην Μπέιτ Τζεν της Συρίας. Ήταν σημαντικό στέλεχος, υπεύθυνο για τις ρουκέτες που εκτόξευσε τις τελευταίες εβδομάδες η Χαμάς από συριακό έδαφος εναντίον του Ισραήλ», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις από το συριακό έδαφος και θεωρούμε τη Συρία υπεύθυνη για κάθε δραστηριότητα που προέρχεται από την επικράτειά της», υπογραμμίζουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)