to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 02.01.2024

Οικονομία

Σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΡΑΑΕΥ με όλα τα τιμολόγια ρεύματος

Τις τιμές των «χρωματιστών» τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από όλους τους παρόχους μπορούν να παρακολουθούν οι καταναλωτές μέσα απ' τη σχετική πλατφόρμα που έθεσε σήμερα σε λειτουργία η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)


Ειδικότερα, στην σελίδα https://invoices.rae.gr/oikiako/ οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν το είδος τιμολογίου (το ειδικό αντιστοιχεί στο λεγόμενο «πράσινο») για να ενημερώνονται για την τιμή της κιλοβατώρας.

Χθες, Πρωτοχρονιά, οι εταιρείες ανακοίνωσαν τις τιμές για τον Ιανουάριο και σε ό,τι αφορά το «πράσινο» τιμολόγιο αυτές κυμαίνονται από 13,6 σεντς έως 19,8 σεντς η κιλοβατώρα.

Ενδεικτικά οι τιμές είναι:

Protergia: 14,26 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Elpedison: 17,06 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Ήρων: 14,052 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 14,265 σεντς ανά κιλοβατώρα.

NRG: 14,1 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Volterra: 14,3945 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Zenith: 16,947 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Προηγήθηκε η ΔΕΗ η οποία ανακοίνωσε χρεώσεις 13,635 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, 14,595 σεντς για υψηλότερη κατανάλωση και 11,155 σεντς για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Όσον αφορά τις χρεώσεις για όσους επιλέξουν το μπλε τιμολόγιο, ξεκινούν από 14,9 σεντς και φτάνουν μέχρι τα 36 σεντς..

Κάθε πότε και τι αλλάζει στο πράσινο τιμολόγιο

Η ΡΑΑΕΥ διευκρινίζει κάθε πότε θα πρέπει να αλλάζουν οι τιμές και οι άλλες παράμετροι του πράσινου ή ειδικού τιμολογίου ρεύματος.

Το πάγιο μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα και να ισχύει στον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης μετά την τροποποίηση, θα πρέπει να ανακοινώνεται δε, την 1η του μήνα.

Η βασική τιμή προμήθειας ρεύματος μπορεί να αλλάζει κάθε εξάμηνο αλλά να ανακοινώνεται δύο μήνες πριν από την τροποποίηση.

Η έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα και να ανακοινώνεται την 1η κάθε μήνα.

Οι συντελεστές του μηχανισμού αναπροσαρμογής θα μπορούν να αλλάζουν κάθε τρίμηνο και να ανακοινώνονται ένα μήνα πριν την τροποποίηση. Να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές θα βλέπουν στους λογαριασμούς ρεύματος τον μαθηματικό τύπο για τον μηχανισμό αναπροσαρμογής. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το «a» είναι ο συντελεστής προσαύξησης, το «Lu» είναι το ανώτατο όριο μη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής και το «Li» τι κατώτατο όριο μη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.

Δικαίωμα αλλαγής παρόχου και τιμολογίου

Οι καταναλωτές διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα. Το ίδιο ισχύει και για το χρωματιστό τιμολόγιο ρεύματος. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει στην αλλαγή είναι κάποιος να φύγει από το σταθερό ή το λεγόμενο «μπλε» τιμολόγιο. Όποιος επιλέξει το συγκεκριμένο προϊόν δεν μπορεί να αλλάξει κατηγορία τιμολογίου παρά μόνο μετά τη λήξη της σύμβασής του.

Να σημειωθεί ότι για να αλλάξει ένας καταναλωτής τιμολόγιο, όποιο και να έχει επιλέξει, μπορεί να το κάνει με ένα πέναλτι, το οποίο φτάνει στο μέγιστο τα 100 ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)