to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:18 | 22.12.2023

Πολιτική

Qatargate: Δημοσίευμα του Politico μιλάει για ανάμειξη και άλλων εν ενεργεία ευρωβουλευτών

Πλήθος εγγράφων που διέρρευσαν από τις αστυνομικές έρευνες και τα οποία είδε το Politico, μιλούν για έξι ευρωβουλευτές και έναν αξιωματούχο που ήταν μέρος του δικτύου του Qatargate. Η αστυνομία δεν φαίνεται να έχει διασταυρώσει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν για τη συμμετοχή τους


«Οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” του Qatargate εξακολουθούν να εργάζονται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Politico, που προχωρά σε νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της ΕΕ.

Τρία εν ενεργεία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ήδη κατηγορηθεί για το Qatargate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαετίες, ωστόσο δεν είναι οι μόνοι φερόμενοι ως συμμετέχοντες στο δίκτυο, σύμφωνα με ένα τεράστιο πλήθος εγγράφων που διέρρευσαν από τις αστυνομικές έρευνες και τα οποία είδε το Politico.  Screenshot το δημοσίευμα του Politico

Όπως αποκαλύπτει έξι εν ενεργεία ευρωβουλευτές και ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος έχουν ταυτοποιηθεί από την αστυνομία ως μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται στο σχέδιο — στο οποίο πολιτικοί και οι συνεργάτες τους φέρεται να έπαιρναν χρήματα ή δώρα από το Κατάρ και άλλες ξένες κυβερνήσεις με αντάλλαγμα να επηρεάσουν την πολιτική και τις συζητήσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για πρόσωπα για τα οποία δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση, αλλά τα ονόματά τους είναι μεταξύ εκείνων που δόθηκαν στις βελγικές αρχές που διερευνούν τους ισχυρισμούς δύο από εκ των βασικών υπόπτων: του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, του φερόμενου ως αρχηγού του δικτύου, και του πρώην βοηθού του Φραντσέσκο Τζορτζί.

Το Politico επέλεξε να να μην τους κατονομάσει για νομικούς λόγους. Οι αναφορές στα έγγραφα περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι ορισμένοι από αυτούς τους ευρωβουλευτές επωφελήθηκαν από μια συμφωνία στην οποία ξένος αξιωματούχος τους υποσχέθηκε έως και 250.000 ευρώ, για να χρηματοδοτήσουν τις ευρωπαϊκές προεκλογικές εκστρατείες τους το 2019.

Σε άλλη περίπτωση, ένας ευρωβουλευτής φέρεται να έλαβε ένα ρολόι. Ο αξιωματούχος της ΕΕ δέχθηκε έως και 20.000 ευρώ σε μετρητά, ισχυρίστηκαν οι Παντσέρι και Τζόρτζι.

«Στρατιώτες και ηλίθιοι»

«Στο δίκτυο του Παντσέρι , υπάρχουν δύο είδη παραγόντων: αυτοί που γνωρίζουν την οργάνωση και τη διαφθορά και αυτοί που αισθάνονται υποχρεωμένοι» είπε ο Τζόρτζι στους ανακριτές. Τα μέλη του δικτύου, είπε, περιγράφονται ως «στρατιώτες”. «Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν στα μάτια του Παντσέρι «χρήσιμοι ηλίθιοι» και δεν γνώριζαν το σύστημα που είχε θέσει σε εφαρμογή», ​​πρόσθεσε ο Τζόρτζι, όπως φαίνεται σε ένα από τα έγγραφα που είδε το Politico.

Ο Τζόρτζι, ισχυρίστηκε επίσης ότι το πρώην αφεντικό του χρησιμοποίησε διαφορετικούς «μοχλούς και τεχνικές χειραγώγησης» για να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι του ζητούσε. Αυτά περιελάμβαναν: «την αξιοπιστία του ως πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προέδρου του Fight Impunity [ΜΚΟ], χρήματα, ρομαντικές/σεξουαλικές σχέσεις, ανταλλαγές ευεργεσιών όπως για παράδειγμα να τους βοηθήσω να βρουν δουλειά».

Εκτός από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές έχουν συλληφθεί και τους έχουν ασκηθεί προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Και οι τρεις -Εύα Καϊλή, Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο- αρνούνται την ανάμειξη τους στη  υπόθεση και μπορούν πλέον να παρευρεθούν στο κοινοβούλιο και να ψηφίσουν κανονικά, αναφέρεται ακόμα στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κυβερνήσεις του Κατάρ, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας είναι ύποπτες ότι στρατολόγησαν τις αμειβόμενες υπηρεσίες του Παντσέρι και των συνεργατών του ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας χειραγώγησης των διαδικασιών της ΕΕ υπέρ τους.

Το γεγονός ότι ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι είπαν ότι άτομα που φέρονται να είναι μέρος του δικτύου συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στην καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ θα εγείρει νέες ανησυχίες για το πόσα άλλα μπορεί να προκύψουν ακόμη στο σκάνδαλο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέτει επίσης τη διεξαγωγή της έρευνας από τις βελγικές αρχές -και τον χειρισμό του σκανδάλου από το Κοινοβούλιο- υπό εκ νέου έλεγχο, σημειώνει το Politico.

Το ευρύτερο δίκτυο - Τι λέει ο δικηγόρος του Τζόρτζι

Τόσο ο Τζόρτζι, όσο και Παντσέρι άλλαξαν τα όσα υποστήριξαν από τότε που συνελήφθησαν — ο Παβτσέρι αρνήθηκε αρχικά την ανάμειξή του και στη συνέχεια έκανε συμφωνία με τις βελγικές αρχές. Ο Τζόρτζι παραδέχτηκε επίσης τον ρόλο του, αλλά στη συνέχεια υποστήριξε μέσω του δικηγόρου του ότι οι δηλώσεις του στην αστυνομία έγιναν υπό πίεση.

Εκατοντάδες σελίδες από αστυνομικά έγγραφα, που έχει δει το Politico, ρίχνουν νέο φως στην υπόθεση. Οι έξι ευρωβουλευτές και ο αξιωματούχος της ΕΕ φέρεται να ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο περίπου 15 ατόμων που ταυτοποιήθηκαν από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι στα  -συχνά αντιφατικά- στοιχεία τους στους ντετέκτιβ που ερευνούν την υπόθεση.

Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι το θεσμικό όργανο δεν μπορεί να σχολιάσει τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες, αλλά είπε ότι «παραμένει πλήρως συνεργάσιμο με τις δικαστικές εθνικές αρχές» και «είναι σθεναρά ενάντια» στη διαφθορά. «Θα αντιμετωπίσει γρήγορα κάθε ενδεχόμενο αίτημα άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών που λάβει, εάν και εφόσον ζητηθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το Κατάρ και το Μαρόκο αρνήθηκαν ότι διέπραξαν αδικήματα στην υπόθεση και δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Ο δικηγόρος του Παντσέρι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο δικηγόρος του Φραντσέσκο Τζορτζί, Pierre Monville, είπε: «Τα στοιχεία που αναφέρετε δεν βασίζονται σε στοιχεία αλλά στα όσα είπε ο κ. Παντσέρι στον κ. Τζόρτζι. Ό,τι είχε δηλώσει ή έχει γράψει οΤζόρτζι κατά τη διάρκεια της κράτησής του ήταν υπό ακραίες πιέσεις και ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι η κόρη του είχε μείνει χωρίς τους γονείς της».

Επιμέλεια: avgi.gr

tags: Qatargate

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)