to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 21.12.2023

Πολιτική

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη με το Σύνταγμα προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που παρακάμπτει και κουρελιάζει το Σύνταγμα. Ο στόχος του Μαξίμου, προφανής, ως συνήθως, το όφελος δηλαδή των ιδιωτικών συμφερόντων.


Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την κυβέρνηση να βαφτίζει μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να πανηγυρίζει για την «ιστορική μεταρρύθμιση» -όπως την χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, ο πρωθυπουργός, αφού επαίνεσε τα οικονομικά οφέλη της ρύθμισης ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο απευθύνεται στους 40.000 νέους και τις οικογένειές του που επιλέγουν να πάνε για σπουδές στο εξωτερικό και δαπανούν πολύ μεγάλα ποσά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, πέρασε και στο δια ταύτα, ομολογώντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να  «ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα του 21ου αιώνα».

Υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρας Αυγέρη, η οποία τόνισε ότι ο «πρωθυπουργός εξακολουθεί να υποτιμά με τα λεγόμενά του τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα».

Η Δώρα Αυγέρη υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει «καμία έγνοια για την Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη».

Θέλουν ιδιωτικά πανεπιστήμια από το 2025

Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε, από πλευράς του, να κάνει το άσπρο μαύρο δίνοντας τη δική του ερμηνεία για να δικαιολογήσει την παράκαμψη του Συντάγματος, με το επιχείρημα ότι «το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο».

Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο «θέτει τις βάσεις για την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση και απαλλάσσει τα δημόσια ΑΕΙ από περιττή γραφειοκρατία, εισάγοντας μια σειρά καινοτομιών σε αυτά» και ότι «φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα πιο εξωστρεφή δημόσια Πανεπιστήμια».

Και αφού διεμήνυσε ότι τα «δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται αυτονόητα στον πυρήνα της στρατηγικής μας» έφτασε και στην «ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών και συνάμα λειτουργικών ποιοτικών κριτηρίων που εξασφαλίζει ότι θα προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Παράλληλα ανέφερε ότι στόχος είναι να ιδρυθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026.

«Παραθυράκι» στήριξης από Ανδρουλάκη

Παραθυράκι για στήριξη της κυβέρνησης άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μιλώντας στον Real FM 97,8 είπε ότι «αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα», με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, που αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο τους λίγους. Εάν, τώρα, η Νέα Δημοκρατία φέρει κάτι, το οποίο υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί».

Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ

Από πλευράς του το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας», αναφέροντας μεταξύ άλλων για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ότι «χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας».

Με πληροφορίες από Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)