to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 19.12.2023

Πολιτική

Συνάντηση Αλ. Μεϊκόπουλου - Αν. Παναγιωτόπουλου με το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης πραγματοποίησαν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.


Αφορμή αποτέλεσε η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στον χώρο των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας, που αναμένεται να συγχωνεύσει όλους τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε έναν συγκεντρωτικό, αθηνοκεντρικό και δύσκαμπτο υπερφορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης & Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).

Στη συνάντηση εκ μέρους του Πανελληνίου Δικτύου συμμετείχαν ο κ. Ευθύμης Ζιγγιρίδης, Πρόεδρος «ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ» Ο.ΚΑ.ΝΑ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης & Εξάρτησης και ο κ. Καππής Γεώργιος, Μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης & Εξάρτησης.

«Οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανατρέψουν συθέμελα το έργο 27 χρόνων των αποκεντρωμένων Κέντρων πρόληψης και εξάρτησης και την ιστορική πλέον σχέση που έχουν με τις τοπικές κοινωνίες», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Δικτύου και τόνισαν ότι οι δομές αποτελούν «γέννημα, θρέμμα» των τοπικών κοινωνιών και απασχολούν εθελοντικά ένα τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών στο χώρο της ψυχικής υγείας. Βασικό χαρακτηριστικό των αποκεντρωμένων δομών είναι η ανταπόκριση τους στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις εξειδικευμένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Στο νέο, αθηνοκεντρικό μόρφωμα που επιχειρεί να φτιάξει η κυβέρνηση δεν προβλέπεται πουθενά η σχέση με τις τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πραγματικό κοινωνικό έλλειμμα στις παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας.

Το επιχείρημα του αποτελεσματικότερου οικονομικού ελέγχου των Φορέων πρόληψης και εξάρτησης που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι καθαρά προσχηματικό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Δικτύου, καθώς από την πλειονότητα των Κέντρων πανελλαδικά ελάχιστη μειοψηφία παρουσίασε οικονομικές ατασθαλίες. «Το γεγονός από μόνο του επιβεβαιώνει την ορθή λειτουργία των Κέντρων, ενώ τρόποι ελέγχου των αποκεντρωμένων δομών υπάρχουν χωρίς να υφίσταται ανάγκη κατάργησης και ομογενοποίησης τους», συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι.

Σύμφωνα με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το έργο αποδόμησης στο ευαίσθητο πεδίο της εξάρτησης ξεκίνησε από το 2019 όπου μία από τις πρώτες ρυθμίσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν η κατάργηση του θεσμικού αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και αντικατάσταση του εκλεγμένου και άμισθου Δ.Σ. με διορισμένους αντιπροσώπους. Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή στις αποκεντρωμένες δομές επιχειρώντας τη συγχώνευση όλων των φορέων πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε έναν υπερφορέα χωρίς κλινικά, οικονομικά και διοικητικά δεδομένα και χωρίς τη διαβούλευση με τις δομές πρώτης γραμμής. Η συρρίκνωση και ομογενοποίηση των διαφορετικών φορέων διαχείρισης των εξαρτήσεων μοιραία θα οδηγήσει σε έκπτωση των υπηρεσιών που παρέχουν».

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ανέφεραν ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η ενίσχυση της αποδεδειγμένα αποτελεσματικής λειτουργίας των αποκεντρωμένων δομών, η βέλτιστη διασύνδεσή τους, καθώς και η περαιτέρω επέκτασή τους προκειμένου οι πολίτες της περιφέρειας αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές παροχές ψυχικής φροντίδας. Ευχαρίστησαν θερμά τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης & Εξάρτησης για τη γόνιμη συζήτηση και τόνισαν πως θα σταθούν αρωγοί τους με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα απέναντι στην κυβερνητική ατζέντα για τη συρρίκνωση των φορέων πρόληψης και εξάρτησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)