to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 19.12.2023

Πολιτική

Ψηφίστηκε η τροπολογία Καιρίδη - Τρικυμία στη ΝΔ από το «αντάρτικο» Σαμαρά

Ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο Γεωργιάδη όπου περιλαμβάνεται και η τροπολογία του υπ. Μετανάστευσης για την νομιμοποίηση- υπό όρους - των ξένων εργατών γης, που έχει ξεσηκώσει ακροδεξιό «αντάρτικο» από τον Αντώνη Σαμαρά. Διεξήχθη ονομαστικήψηφοφορία μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες. Επί συνόλου 295 βουλευτών που ψήφισαν 262 είπαν «Ναι», 32 είπαν «Όχι» και υπήρχε και ένα παρών.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης και οι τρεις βουλευτές από το κόμμα «Σπαρτιάτες», Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Πέτρος Δημητριάδης.

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. είχε ζητήσει κομματική πειθαρχία από όλους τους βουλευτές της, πλην του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος -όπως είχε προαναγγείλει- καταψήφισε την τροπολογία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε σύμφωνα με την ΕΡΤ πως «ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, το κατάλαβε».

Την τροπολογία καταψήφισαν επίσης Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προκάλεσε εσωκομματική αναταραχή στη Ν.Δ., με αιχμή τη σφοδρή αντίθεση του κ. Σαμαρά, αλλά και ποικίλες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Βραχυκύκλωμα στο Μαξίμου

Βραχυκύκλωμα προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η διακριτή πορεία που έχει χαράξει ο Αντώνης Σαμαράς σε ζητήματα με σκληρό ιδεολογικό υπόβαθρο, όπως σημειώνει η Αυγή. Η αξίωση του πρώην πρωθυπουργού να αποσυρθεί η τροπολογία που μειώνει από επτά σε τρία χρόνια το απαιτούμενο όριο διαμονής για την απόκτηση άδειας των αιτούντων άσυλο εκλήφθηκε ως σήμα προς την υπερδεξιά βάση της Ν.Δ. Η φρασεολογία μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού -ισχυρίστηκε πως η χώρα «γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών»- προκάλεσε ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ σε ξενοφοβικό τερέν. «Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι υπηρετούμε πολιτική ανοιχτών συνόρων» απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό ο Άδωνης Γεωργιάδης, που συμπλήρωσε ότι είναι άδικο να παρουσιάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως δήθεν οπαδός των ανοιχτών συνόρων. Οι εξηγήσεις του υπουργού Εργασίας ότι δεν αντιδικεί με τον Αντ. Σαμαρά κρίθηκαν άνευ ουσίας.

Αντίθετα, σχολιάστηκε ότι απογαλακτίστηκε από την επιρροή του πρώην πρωθυπουργού και επιλέγει τον ρόλο του δεξιού συνοριοφύλακα στο «μητσοτακικό» στρατόπεδο. Η κινητικότητα Σαμαρά ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να καταστεί ή να παραμείνει πόλος έλξης των πιο σκληροπυρηνικών νεοδημοκρατών. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από τη στρατηγική Μητσοτάκη στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, διατυπώνοντας την άποψη, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ότι όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν «πειρατής» ο Τούρκος Πρόεδρος δεν υπάρχει καμία θετική ατζέντα.

Επιπλέον, ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει διατρανώσει τρεις φορές δημόσια την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που παραμένει στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου. Πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε συνομιλία με την ΑΥΓΗ της Κυριακής συνέδεαν το περιεχόμενο της νέας παρέμβασης του Αντ. Σαμαρά με το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο λόγω των επεισοδίων στην περιοχή του Ρέντη. Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις νέες ρωγμές που υπέστη το κυβερνητικό δόγμα του νόμου και της τάξης μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως ο πρώην πρωθυπουργός θα παραμείνει ενεργός και συνεπής στην άτεγκτη γραμμή του για να εκφράζει «τη δεξιά ψυχή της παράταξης».

Μαρινάκης: Κομματική πειθαρχία στην τροπολογία Καιρίδη για όλους πλην Σαμαρά

Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα διαρροών και η αρνητική τοποθέτηση Σαμαρά έκαναν τον υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, να θέσει χθες, Δευτέρα,  θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση, διαχωρίζοντας ωστόσο τον Αντώνη Σαμαρά από τους υπόλοιπους γαλάζιους βουλευτές. Παράλληλα, ζήτημα κομματικής πειθαρχίας θα τεθεί για τους κυβερνητικούς βουλευτές στην ψηφοφορία δήλωσε επίσης χθες κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, από την οποία ωστόσο εξαιρείται ο Αντώνης Σαμαράς!

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τη Δευτέρα εξάλλου, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (άρθρο 187 του ν/σ - τροπολογία με Γεν. και Ειδ. Αριθμό  56/7), για τους μετανάστες, όπως ανακοίνωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος. 

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, και δίνει τη δυνατότητα τριετούς παραμονής για εργασία, σε «παράνομους» μετανάστες που εργάζονται τα τρία τελευταία τρία χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, έχουν βεβαίωση από εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)