to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Pass ανεργίας

Πρακτικά, ο άνεργος θα παίρνει σε χρήμα μόλις 240 ευρώ και τα υπόλοιπα θα είναι υποχρεωμένος να τα εξαργυρώσει στα ταμεία των σούπερ μάρκετ


Τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Εργασίας έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει τον τρόπο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, διαφημίζοντας μάλιστα ότι υπό προϋποθέσεις οι άνεργοι τους πρώτους μήνες θα μπορούν να λαμβάνουν υψηλότερο ποσό. Ανάλογα με τα χρόνια εργασίας τους, το επίδομα ανεργίας θα αυξάνεται κλιμακωτά κι αν ο άνεργος δεν καταφέρει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), το επίδομα θα μειώνεται.

Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν θα μειώνεται κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας διαβεβαίωνε μόλις προχθές ότι τα χρήματα του επιδόματος τα δικαιούται ο άνεργος γιατί τα έχει πληρώσει. Έλεγε συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις και εξετάζονται διάφορα σενάρια. «Θέλω να το κάνω πιο ευέλικτο και πιο ελκυστικό. Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ο εργαζόμενος με τις εισφορές του. Είναι δικά του λεφτά που διαχειριζόμαστε με ευθύνη» είπε.

Πάμε τώρα στη διαχείριση. Μια διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρέμεινε στο ημίφως, γραμμένη εντέχνως, με άριστο τεχνοκρατικό τρόπο, φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας μειώνοντας στο μισό το ποσό των 479 ευρώ που παίρνει σε μετρητά ο δικαιούχος. Το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας, κάτι σαν ακόμα ένα pass που χορηγεί όλους τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση για υποτιθέμενη ανάσχεση της ακρίβειας και ευκαιριακή ενίσχυση των πενιχρών εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτό προκύπτει από την πρόβλεψη της διάταξης ότι «ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να λαμβάνει πόσο σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ των επιδομάτων που έχει λάβει». Πρακτικά, ο άνεργος θα παίρνει σε χρήμα μόλις 240 ευρώ και τα υπόλοιπα θα είναι υποχρεωμένος να τα εξαργυρώσει στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

Πέρα από αδιανόητη και εξευτελιστική διάταξη για τον άνεργο, από τον οποίο αφαιρείται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του -τα οποία έχει πληρώσει, όπως λέει ο Άδωνης Γεωργιάδης-, αν αυτό ισχύσει και εφαρμοστεί, τότε έχουμε ένα καθοριστικό και αδιανόητο χτύπημα στο κοινωνικό κράτος, που δεν το τόλμησαν ούτε οι τροϊκανοί την περίοδο των Μνημονίων.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)