to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εξαγωγή κακών πρακτικών

Αν ο νομοθέτης ανοίξει τόσο μεγάλες κερκόπορτες στην παρακολούθηση των δημοσιογράφων που τα διερευνούν, η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών πάει περίπατο.


  Φωτ.: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πέρυσι τέτοιες μέρες η Τζόρτζια Μελόνι αποκάλυπτε τη «στενή σχέση» που είχε ήδη αναπτύξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μοιραζόμαστε την προσέγγιση σε πολλά θέματα. Καθόμαστε δίπλα, στο ίδιο θρανίο, στις συνόδους κορυφής» είχε πει αφοπλιστικά αναφερόμενη στο μεταναστευτικό. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι -στην Πύλο, μάλιστα, με τραγικές επιπτώσεις-, και τα πεδία προσέγγισης των δύο διευρύνθηκαν, ακουμπώντας τελικά την ελευθερία του Τύπου και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Εσωτερικά έγγραφα από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Μόνιμων Αντιπροσώπων, τα οποία αποκάλυψαν οι ερευνητικές ομάδες Reporters United, Investigate Europe, Disclose, Follow the Money και είναι σε γνώση της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μελόνι κρατάει τη σκληρότερη στάση όλων στην προσπάθεια διεύρυνσης των εξαιρέσεων στο τελικό κείμενο του ευρωπαϊκού νόμου για την ελευθερία των ΜΜΕ ώστε να επιτρέπεται η παγίδευση δημοσιογράφων με κατασκοπευτικά λογισμικά τύπου Predator και Pegasus, η δε κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνεται σε εκείνες που πρωτοστατούν στην ίδια κατεύθυνση.

Το τελικό κείμενο του νόμου για την ελευθερία του Τύπου (sic) αναμένεται να συμφωνηθεί μεθαύριο Παρασκευή. Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, μια ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία, προωθούν δεκάδες εξαιρέσεις ώστε οι νομιμοποιημένες συνακροάσεις να μην γίνονται μόνο για λόγους (γενικόλογης) εθνικής ασφάλειας αλλά και για μια σειρά σοβαρότατων αδικημάτων, από τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την τρομοκρατία και την εμπορία οργάνων έως τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και την παιδική πορνογραφία ή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ή όπλων καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σοβαρότατα αδικήματα, όντως. Αν όμως ο Ευρωπαίος νομοθέτης ανοίξει τόσο μεγάλες κερκόπορτες στην παρακολούθηση των δημοσιογράφων που τα διερευνούν, η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών πάει περίπατο. Η δε επίκληση της σύμφωνης γνώμης δικαστικής Αρχής αποδείχθηκε ήδη ανεπαρκής τόσο στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη, που ως οικονομικός ρεπόρτερ διερευνούσε θέματα τα οποία αφορούσαν τραπεζίτες και επιχειρηματίες, όσο και στην περίπτωση παρακολούθησης από τη γαλλική κρατική ασφάλεια της Αριάν Λαβριγιέ, η οποία υπογράφει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις δεκάδες εξαιρέσεις που επιχειρείται να θεσμοθετηθούν. Μιλάμε για ακόμα ένα διεθνές ρεπορτάζ που δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατεί στην εξαγωγή κάκιστων πρακτικών κατά της ελευθερίας του Τύπου.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)