to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:29 | 17.12.2023

Πολιτική

Με τους ψήφους της ΝΔ ψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης για το 2024. Ο Προϋπολογισμός έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία με 158 «ναι», ενώ «όχι» ψήφισαν 142 βουλευτές


Με 158 ψήφους "ναι", έναντι 142 "όχι" (σε σύνολο 300 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2024 ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας καθώς έλαβαν 249 θετικές ψήφους έναντι 51 αρνητικές καθώς και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που ψηφίστηκαν με 239 "ναι" έναντι 61 "όχι".

Τα έξοδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ψηφίσθηκαν από 159 βουλευτές, έναντι 140 που ψήφισαν «όχι».

Τα έξοδα του Υπουργείου Παιδείας - Θρησκευμάτων- Αθλητισμού καθώς και του Υπουργείου Υγείας ψηφίσθηκαν από 158, καταψήφισαν 132 και 10 τάχθηκαν με το «παρών».

Τα έξοδα όλων των υπόλοιπων Υπουργείων ψηφίσθηκαν από 158 βουλευτές ενώ 142 τα καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι συνεδριάσεις κατά την πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, διάρκεσαν συνολικά 66 ώρες. Μίλησαν 220 βουλευτές, 34 μέλη κυβέρνησης (23 υπουργοί, 4 αναπληρωτές υπουργοί και 7 υφυπουργοί) οι 9 γενικοί και οι 15 ειδικοί εισηγητές των κομμάτων καθώς και οι 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι αρχηγοί των κομμάτων χωρίς καμία σύντμηση χρόνου.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή. Μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ακολούθησε η ψήφιση του προϋπολογισμού με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η ψήφιση διεξάγεται ταυτοχρόνως, και με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες, για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

**ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψηφίζει «ναι» στις αμυντικές δαπάνες

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις των trickle-down economics: υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, «πάρτι» κερδοφορίας, υψηλοί ρυθμοί επενδύσεων, υψηλά δημόσια έσοδα. Ωστόσο, η διάχυση των ωφελημάτων προς τους εργαζόμενους και όσους/όσες φυτοζωούν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η συζήτηση έχει διεξαχθεί σε υψηλόυς μέχρι τώρα τόνους, με την κυβερνητική πλευρά να υπεραμύνεται  των προβλέψεων του νέου προϋπολογισμού, εντάσσοντας στο αφήγημά της κυρίως «τη δημοσιονομική σταθερότητα, την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή».

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση την κατηγορεί για αλχημείες, για στήριξη των μεγάλων συμφερόντων και για πλήρη διάλυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας, το καταψήφισαν, ενώ οι Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν.

Σύγκρουση Παππά - Σταϊκούρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ για να αποκαλύψει τα ψέματα της κυβέρνησης της Ν.Δ., τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο», τόνισε ο Νίκος Παππάς στην τοποθέτησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό. Με μια σειρά από στοιχεία και έγγραφα, που κατέθεσε στα πρακτικά, απάντησε στην εικόνα «οικονομικού θαύματος», που επιχείρησε να παρουσιάσει ο Κωστής Χατζηδάκης την περασμένη Τετάρτη.

Όπως σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «ο κ. Χατζηδάκης ανέβηκε στο βήμα και μας είπε ότι έχουμε μειούμενο πληθωρισμό. Του αντιτείνουμε ότι έχουμε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό τροφίμων και ότι οι χώρες που μείωσαν τους έμμεσους φόρους στα τρόφιμα είχαν μείωση στο αντίστοιχο μέγεθος. Μας είπε ότι είμαστε τρίτοι στον ρυθμό ανάπτυξης. Ο απολογισμός της Ν.Δ. για την περίοδο 2019 – 2022, όμως, είναι ότι ήμασταν 32οι στους 36 της Ευρώπης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών σας, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία είχατε τη δυνατότητα για μεγάλες δημόσιες δαπάνες».

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκο Παππά, ο οποίος αμφισβήτησε, όπως είπε, «την εικόνα του Οικονομικού Θαύματος», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πανηγυρίζετε για αύξηση των επενδύσεων όταν σας έχουμε πει ότι για το 2023 προβλέπατε αύξηση 15% και τελικά η αύξηση ήταν στο 7%, ενώ και για το 2024 ξαναπάτε σε πρόβλεψη 15%. Το 53% των επενδύσεων ήταν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και αγοραπωλησίες ακινήτων. Και επίσης, οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι το 13% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. 22%».

Ο κ. Σταϊκούρας του ζήτησε να αναφέρει «εάν υπάρχει ένας φορέας είτε εντός της Ελλάδας είτε διεθνώς που υποστηρίζει σήμερα ή τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυτά που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «τα πεπραγμένα έχουν κρίνει θετικά, οι θεσμοί, οι αγορές, οι επενδυτές, οι Κεντρικές Τράπεζες αλλά και η ελληνική κοινωνία» και αναρωτήθηκε: «Πώς μπορείτε να μιλάτε για δείκτες όταν όλοι οι άλλοι σας διαψεύδουν». Ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε σε συγκρίσεις της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αυτών της ΝΔ στους δείκτες του ρυθμού μεγέθυνσης, του ποσοστού των κόκκινων δανείων και του ύψους των καταθέσεων. Ο υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας επί της κυβέρνησης της ΝΔ, λέγοντας πως «οι δεκατρείς αναβαθμίσεις που οδήγησαν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καταρρίπτουν την εικόνα που θέλετε να δημιουργήσετε, καθώς είναι αντίθετα της πραγματικότητας».

Μετωπική για την τροπολογία Καιρίδη

Τροπολογία του υπ. Μετανάστευσης που προβλέπει πως όσοι μετανάστες διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια, εδώ και τρία χρόνια, θα μπορεί να τους χορηγηθεί νόμιμη άδεια διαμονής αν έχουν εργαστεί στη χώρα κατατέθηκε στη Βουλή και άμεσα καταγράφηκε η διαφοροποίηση Σαμαρά που ζητά απόσυρση της τροπολογίας που μετατρέπει την Ελλάδα σε «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Ο Αντ. Σαμαράς στο νέο του ρατσιστικό παραλήρημα, ισχυρίζεται ότι «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική», και συνεχίζει στρέφοντας τα πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες» αναφέρει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είπε ότι από την κατάθεση της τροπολογίας και μετά, «βλέπουμε στον δημόσιο λόγο έναν διαγκωνισμό ακραίων δεξιών αντιλήψεων». Στο κλίμα αυτό, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει με την τροπολογία», γιατί «είναι μια τροπολογία η οποία λύνει προβλήματα, θα συμβάλλει, ούτως ώστε να μην υπάρχει πολύ μαύρη εργασία και να πέφτουν και οι ασφαλιστικές εισφορές στους αγρότες και τους επαγγελματίες και είναι στη σωστή κατεύθυνση». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης: «έχουμε δει τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά. Τις αξιολογούμε. Υπάρχει ερώτημα αν υπάρχει πλειοψηφία, εάν η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει και θα θέλαμε και μια δήλωση από τα κυβερνητικά έδρανα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρά το γεγονός ότι η τροπολογία δεν προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες και είναι ένα τυφλό οριζόντιο μέτρο, εντούτοις υπερψηφίζει την τροπολογία διότι υπηρετεί τρέχουσες παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας», επισημαίνει σε δήλωση της η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι το όλο θέμα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, πολύ πιο σοβαρό από τις εσωκομματικές διαστάσεις που προσλαμβάνει στην κυβερνητική παράταξη. «Προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην δοθεί το λάθος μήνυμα. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να δοθεί λύση σε ένα υπαρκτό ζήτημα που υπάρχει, που το ζητούν από όλη τη χώρα. Πρέπει όμως να ενισχυθούν οι μηχανισμοί και να υπάρχει μια διαδικασία με κανόνες και βεβαίως μαζί με το αίτημα των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στις παραγωγικές περιοχές, που θέλει να δώσει λύση αυτή η τροπολογία, να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα με την ενίσχυση των δομών ώστε να γίνεται γρήγορα η εξέταση αιτήσεων και να μην δοθεί λάθος μήνυμα ότι η χώρα είναι χώρος ελεύθερος στον οποίο μπαίνει όποιος θέλει, χωρίς κανόνες».

Ευθυγραμμισμένα με την άποψη Σαμαρά τα κόμματα της άκρας δεξιάς.

Τι θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το νέο έτος με βάση το σχέδιο

Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν κατά μέσο όρο κάθε μήνα οι φορολογούμενοι στην Εφορία το 2024. Λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης των εισοδημάτων αλλά και των τεκμηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών τα έσοδα από φόρους προβλέπεται να αγγίξουν τα 63 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2023 ολοκληρώνονται στις 29 Φεβρουαρίου 2024 με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος. Τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων με τους ελεύθερους επαγγελματίες να καλούνται να πληρώσουν αυξημένους φόρους λόγω της εφαρμογής του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης, ενώ στα τέλη Απριλίου πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εξοφληθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023.

«Πρωταθλητής» μήνας στο μέτωπο των εισπράξεων θα είναι ο Ιούλιος, οπότε και θα πρέπει στα δημόσια ταμεία να εισρεύσουν έσοδα πάνω από 6,7 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων και την τρίτη δόση του νέου ΕΝΦΙΑ. Φόρο-έσοδα πάνω από 6,4 δισ. ευρώ απαιτεί και ο Αύγουστος. Ο μήνας με τις χαμηλότερες απαιτήσεις είναι ο Μάρτιος, κατά τον οποίο θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 3,79 δισ. ευρώ.

Με βάση τα μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος συζητείται στη Βουλή, οι εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου του 2024 υπολογίζονται σχεδόν σε 28 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο είναι πιο απαιτητικό, καθώς οι εισπράξεις θα εκτιναχθούν στα 35 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει για αύξηση των φορο-εσόδων στις εισπράξεις από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Τροπολογία ΚΚΕ για επαναφορά δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα

Τροπολογία με θέμα: την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα) κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτο υπογράφοντα τον γγ της ΚΕ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπα.

«Με τα μνημόνια καταργήθηκε από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και από τους συνταξιούχους το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας» αναφέρουν οι βουλευτές και προτείνουν, για την ανακούφιση των εργαζομένων και συνταξιούχων, την επαναφορά του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους.

Το παραπάνω νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023.

***

Κορυφαίες στιγμές από την πενθήμερη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη:

Νίκος Παππάς ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είμαστε 32οι στους 36 στην ανάπτυξη, πληρώνουμε 7 δισ. περισσότερο ΦΠΑ από το 2021, χάνουμε 40 δισ. από την πώληση των τραπεζών»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2024, ενός προϋπολογισμού που «δεν απαντά στην κρίση ακρίβειας, στην κρίση χρέους, στη στεγαστική και κλιματική κρίση», όπως χαρακτηριστικά είπε, άσκησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.

Επεσήμανε, απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι «επιμένετε να παρουσιάζετε ένα αναπτυξιακό θαύμα, ενώ η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 2019 - 2021 και 32η στους 36 στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «κανένα αναπτυξιακό θαύμα δεν έχει συμβεί και για αυτό τον λόγο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 55% της ευρωζώνης, όταν πριν την κρίση χρέους ήταν στο 70%».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές περί μείωσης των φόρων, ο Νίκος Παππάς αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει ρεκόρ 27ετίας στους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς πλέον ανέρχονται στο 29% του ΑΕΠ, ενώ αν προσθέσουμε και τις εισφορές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 43%». Ένα ακόμα στοιχείο που κατέθεσε αφορά τα έσοδα από ΦΠΑ, τα οποία «αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021, 7 δισ. ευρώ παραπάνω δηλαδή».

Μιλώντας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, υπογράμμισε ότι «η οδηγία που ενσωματώθηκε, σας είπε να προστατεύσετε την α’ κατοικία και τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και δεν το κάνατε, η οδηγία δεν ζήτησε ακατάσχετο λογαριασμό και εύνοια στους servicers αλλά το κάνατε. Έτσι αντιλαμβάνεστε τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους».

Ο Νίκος Παππάς προειδοποίησε για μία ακόμα φορά ότι η απόσυρση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα επιφέρει, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, ζημιές άνω των 40 δισ. ευρώ για το δημόσιο και κάλεσε σε άμεση συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Ταμείου, όπως έχει ζητήσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως τόνισε ο γενικός εισηγητής, «για εμάς η Ανάπτυξη δεν είναι απλά η μεγέθυνση του ΑΕΠ. Καταλήγοντας, ανέφερε: «Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Υπερψηφίζουμε την ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή στην πορεία της χώρας».

«Μνημείο κοινωνικής αδικίας ο Προϋπολογισμός για το '24»: Βρείτε εδώ όλες τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανάσχεση των μεγάλων κρίσεων»

Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για την ανάσχεση των μεγάλων κρίσεων, κατέθεσε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει προτάσεις:

Για την ανάσχεση της ακρίβειας

  1. «Προτείνουμε την  αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».
  2. «Προτείνουμε την αύξηση των μισθών του δημοσίου κατά 10%, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την αύξηση 7,5% στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Για να πλησιάσουν έστω τον πληθωρισμό τροφίμων.
  3. «Προτείνουμε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% (0% για παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί)».

Για το φορολογικό

  1. «Προτείνουμε αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ για όλους, με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις. Προτείνουμε την κατάργηση του τέλους  επιτηδεύματος για όλους».
  2. «Προτείνουμε ενιαία προοδευτική φορολόγηση φυσικών προσώπων ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Προτείνουμε προοδευτικό συντελεστή και για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρότερες, όπως έχει γίνει σε Βρετανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία».

Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα κόκκινα δάνεια

  1. «Προτείνουμε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου».
  2. «Προτείνουμε την προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης. Η αντικειμενική αξία του υπό προστασία ακινήτου θα πρέπει να είναι ως 300 χιλιάδες ευρώ και το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα να φτάνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%».
  3. «Προτείνουμε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων, για το κούρεμα και τη ρύθμισή τους».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην έναρξη της συζήτησης στις 13/12

Κοινωνικά άδικο και αναπτυξιακά ανεπαρκή, χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος -την ομιλία του οποίου παρακολούθησε από τα έδρανα και ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης- κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «άγνοια κινδύνου».

«Είναι κοινωνικά άδικος, γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσαναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων,χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακριβείας και δεν έχει ορατή διέξοδο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.Είναι ανεπαρκής γιατί υποτιμά την ανάπτυξη και εστιάζει μόνο στον τουρισμό και στο «real estate", ενώ η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου γιατί υποτιμά τους διεθνείς κινδύνους και κυρίως τον κίνδυνο ύφεσης στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την επιβολή οριζόντιων φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα δωράκια στο κεφάλαιο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με εμφατικό τρόπο παραθέτει διαρκώς τον ισχυρισμό του « success story κραδαίνοντας αριθμούς, όμως είναι μόνο δικό της success story γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βιώνει το δικό της Γολγοθά απέναντι στην ακρίβεια».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το οικονομικό μοντέλο που μας χρεοκόπησε και θα μας χρεοκοπήσει ξανά» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, κατά την αρχική του τοποθέτηση στην συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2024 στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βιλιάρδος παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι μία πάμπλουτη χώρα που μπορεί εύκολα να ευημερήσει» αλλά «ο πλούτος της όμως προσελκύει πολλά αρπαχτικά, οπότε πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, ειδικά όσον αφορά την οικονομία και την άμυνα της». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει δρομολογήσει και δεν προβλέπεται μέχρι το 2025, όπως είπε, η εκπόνηση ενός ισολογισμού του κράτους ώστε να αξιολογεί όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία και στην υιοθέτηση του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος από το Δημόσιο, έτσι ώστε να ελέγχονται συστηματικά όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Ο κ. Βιλιάρδος πρότεινε «ένα σύστημα εσόδων εξόδων με γραμμικό φόρο. Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Αναφερόμενος σε οικονομικούς δείκτες, ο κ. Βιλιάρδος αντέκρουσε την κυβέρνηση που κάνει λόγο για ευημερία και ανάπτυξη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα χρεοκοπία.

Για άσκηση οικονομικής πολιτικής που είναι σύμμαχος της απληστίας ελαχίστων και σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας έκανε λόγο στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2024, η γενική εισηγήτρια της ΚΟ Νέα Αριστερά, Έφη Αχτσιόγλου. Το κυβερνητικό αφήγημα διευρυνόμενης ευμάρειας υφίσταται, αλλά για ελάχιστους, οι έχουν δει στην περίοδο των πολλαπλών κρίσεων, μια πρωτόγνωρη κερδοφορία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία πιέζεται περισσότερο είπε η κυρία Αχτσιόγλου, η οποία κατέθεσε στοιχεία έρευνας που δείχνει ότι 7 στους 10 Έλληνες αισθάνονται και δηλώνουν φτωχοί, ένα ποσοστό που -όπως είπε- είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη.

«Μήπως οι Έλληνες είναι ανίκανοι να βιώσουν τα ευεργετήματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε η κυρία Αχτσιόγλουμ σύμφωνα με την οποία η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει αθωράκιστη εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων, τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι βήματα οπισθοδρόμησης με ένα παρωχημένο μοντέλο που εγκλωβίζει τις υπαρκτές δυνατότητες της χώρας, ενώ η συντριπτική μερίδα των πολιτών συμπιέζεται περισσότερο, το πραγματικό της εισόδημα συρρικνώνεται, και γι' αυτό βιώνει την ακραία ανασφάλεια. Κλείνοντας, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να βάζει σε προτεραιότητα τους πολλούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)