to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 09.12.2023

Διεθνή

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας εμποδίζει προσωρινά επείγουσα άμβλωση σε γυναίκα

Δικαστήριο του Τέξας είχε επιτρέψει την επείγουσα άμβλωση για ιατρικούς λόγους, απόφαση που προσέβαλε ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον και κάλεσε το Ανωτατο Δικαστήριο να επιληφθεί.


Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας με απόφαση που έλαβε εμπόδισε προσωρινά μια έγκυο γυναίκα να λάβει επείγουσα άμβλωση, λίγο μετά το αίτημα του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας για τον αποκλεισμό.

Η νομική μάχη είναι μια σημαντική δοκιμασία από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το πανεθνικό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση πέρυσι, επιτρέποντας σε πολιτείες όπως το Τέξας να περάσουν σχεδόν πλήρεις απαγορεύσεις.

Το δικαστήριο του Τέξας ανέστειλε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που επέτρεπε την επείγουσα άμβλωση, ανταποκρινόμενο σε αίτημα του γενικού εισαγγελέα του Τέξας Κεν Πάξτον νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

«Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ουσία, το Δικαστήριο αναστέλλει διοικητικά την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της 7ης Δεκεμβρίου 2023», ανέφερε η απόφαση που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή.

Η γυναίκα, η Κέιτ Κοξ, 31 ετών ζήτησε δικαστική άδεια για την άμβλωση επειδή το έμβρυό της διαγνώστηκε στις 27 Νοεμβρίου με τρισωμία 18, μια γενετική ανωμαλία που συνήθως οδηγεί σε αποβολή, θνησιγένεια ή θάνατο αμέσως μετά τη γέννηση.

Η Κοξ, η οποία είναι περίπου 20 εβδομάδων έγκυος, δήλωσε στην αγωγή της ότι θα χρειαστεί να υποβληθεί στην τρίτη καισαρική τομή της αν συνεχίσει την εγκυμοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά της να αποκτήσει περισσότερα παιδιά, κάτι που, όπως είπε, επιθυμούν η ίδια και ο σύζυγός της.

«Ενώ εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι το Δικαστήριο θα απορρίψει τελικά το αίτημα της πολιτείας και μάλιστα γρήγορα, σε αυτή την περίπτωση φοβόμαστε ότι η καθυστέρηση της δικαιοσύνης θα είναι άρνηση της δικαιοσύνης», δήλωσε η Molly Duane, ανώτερη δικηγόρος στο Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα.

Η δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου τάχθηκε υπέρ της γυναίκας την Πέμπτη, εκδίδοντας μια διαταγή που εφαρμόζεται μόνο για την συγκεκριμένη γυναίκα και δεν επεκτείνει την πρόσβαση στην άμβλωση ευρύτερα.
Όμως ο Πάξτον, ο οποίος είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι γιατροί που συμμετείχαν στην παροχή της επείγουσας άμβλωσης δεν θα ήταν ασφαλείς από τη δίωξη, ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας να παρέμβει.

«Τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη ζωή του αγέννητου παιδιού που θα χαθεί ως αποτέλεσμα», ανέφερε η κατάθεση.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην πολιτεία περιλαμβάνει μόνο μια στενή εξαίρεση για τη διάσωση της ζωής της μητέρας ή την αποτροπή σημαντικής βλάβης μιας σημαντικής σωματικής λειτουργίας.

Η Κοξ ανέφερε στην αγωγή της ότι, αν και οι γιατροί της πίστευαν ότι η άμβλωση ήταν ιατρικά απαραίτητη για εκείνη, δεν ήταν πρόθυμοι να την πραγματοποιήσουν χωρίς δικαστική εντολή, μπροστά στις πιθανές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισόβιας κάθειρξης και της απώλειας της άδειάς τους.

«Η ιδέα ότι η κ. Κοξ θέλει απεγνωσμένα να γίνει γονέας και ότι αυτός ο νόμος μπορεί στην πραγματικότητα να την κάνει να χάσει αυτή τη δυνατότητα, είναι σοκαριστική και θα αποτελούσε πραγματική αποτυχία της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Guerra Gamble την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ακρόασης σε δικαστήριο του Όστιν.

ΠΗΓΗ: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)