to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΕΛΠΕ: Διωγμός του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο και τη διοίκηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ με διαδικασίες αιφνίδιες, ξεδιπλώνει τη μεθόδευση για την κατάλυση του δημοσίου ελέγχου που έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το 2021


Στην περαιτέρω συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο της στρατηγικής σημασίας ενεργειακής εταιρείας Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) όσο και στη διοίκησή της, προχωρά χωρίς δισταγμό, αλλά και χωρίς βάσιμο λόγο, η κυβέρνηση της ΝΔ με διαδικασίες αιφνίδιες και ταχύτατες, ξεδιπλώνοντας τη μεθόδευση για την κατάλυση του δημοσίου ελέγχου που έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το 2021, με προεκτάσεις που αφορούν μέχρι την πρόκληση βλάβης στο δημόσιο συμφέρον.

Αργά χθες το βράδυ, πηγές με γνώση της συναλλαγής ενημέρωσαν ότι η κατάρτιση του βιβλίου προσφορών υφιστάμενων μετοχών της Helleniq Energy ολοκληρώθηκε. Η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 7 ευρώ και υπήρξε υπερκάλυψη πάνω από 3 φορές σε αυτή την τιμή για περίπου 10% των μετοχών. Σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ενώ αναμενόταν η έναρξη της πώλησης τουλάχιστον του 10% (έως 12%) των μετοχών των δύο μεγαλύτερων μετόχων του ομίλου, του ΤΑΙΠΕΔ (Δημόσιο) που κατέχει ποσοστό 35,48% επί του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ και της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A (συμφερόντων Λάτση) που κατέχει 47,10%, η εταιρεία ενημέρωνε για έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αλλάξει άρθρο του καταστατικού που αφορά στη σύνθεση του ΔΣ, με μείωση των μελών εκ μέρους του Δημοσίου κατά ένα, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η συναλλαγή

Χθες το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε ότι ξεκίνησε το περίφημο “placement”, η κατάρτιση επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, χωρίς να απαιτείται δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου, υφιστάμενων κοινών μετοχών της Helleniq Energy Holdings Α.Ε. Ο συνολικός αριθμός των μετοχών προς διάθεση από αμφότερους τους πωλητές-μετόχους ανέρχεται περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς. Η διάθεση των μετοχών αναμενόταν να γίνει με αναλογία μεταξύ των μετόχων 6% Paneuropean, 4% ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό μεταφράζεται σε συμμετοχή του Δημοσίου που πέφτει πλέον συνολικά μεταξύ περίπου 30,5-31,5%, δηλαδή κάτω από το 1/3 που είχε μέχρι σήμερα και μπορούσε να ελέγξει στρατηγικά σημαντικές αποφάσεις, δυνατότητα που πλέον εξανεμίζεται.

Αναφερόταν δε ότι «στο πλαίσιο της συναλλαγής οι πωλητές συμφώνησαν με τους κοινούς διεθνείς συντονιστές να διακρατήσουν (lock up) τις υπόλοιπες μετοχές τους στην εταιρεία για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την επιφύλαξη ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων (carve-outs) και εξαιρέσεων». Η Helleniq δεν θα έχει έσοδα από τη συναλλαγή.

Ένα μέλος λιγότερο από το Δημόσιο στο Δ.Σ

Παράλληλα χθες νωρίς το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι το Δ.Σ της εταιρείας μετά από αίτημα του μετόχου ΤΑΙΠΕΔ, συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα λάβει χώρα στις 28 Δεκεμβρίου 2023, με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού και ειδικότερα το άρθρο 20 και προβλέπει τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να διορίζει τρία μέλη στο Δ.Σ της εταιρείας σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι μεταξύ 25% και 35%. Μάλιστα αναφέρεται ότι η πρόβλεψη για δυνατότητα διορισμού τεσσάρων μελών που υπάρχει σήμερα εφόσον το εν λόγω ποσοστό υπερβαίνει το 35%, «παραμένει ως έχει».

Με τη συγκεκριμένη αλλαγή τα μέλη του Δημοσίου στο Δ.Σ των ΕΛΠΕ περιορίζονται περαιτέρω και ανέρχονται σε 3 -από 4 σήμερα και 7 έως το 2021- καθώς το μερίδιο του Δημοσίου είναι βέβαιο ότι θα πέσει κάτω από 35%: με διάθεση μετοχών συνολικά στο 10% το μερίδιο του Δημοσίου θα βρεθεί περίπου στο 31,48% και με 12% διάθεση στο 30,68%.

Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ που είχαν προειδοποιήσει για τις εξελίξεις και παρά τις διαψεύσεις που λάμβαναν μέχρι τελευταία στιγμή από την πλευρά του δημοσίου. To σωματείο τους (ΠΣΕΕΠ) συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις, νομικές και συνδικαλιστικές, κάτι που προϊδεάζει για προσφυγές αλλά και για απεργίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)