to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 16.10.2013

Διεθνή

Κανείς δεν θέλει τη σορό του ναζί!

Διαμαρτυρίες Ιταλών αντιφασιστών διέκοψαν την κηδεία πρώην αξιωματικού των SS, Έριχ Πρίμπκε


Φωνάζοντας «ντροπή» και τραγουδώντας το Bella Ciao, περίπου 500 κάτοικοι του χωριού Αλμπάνο απέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η κηδεία του πρώην αξιωματικού των SS Έριχ Πρίμπκε, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη και συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του ναζισμού που είχαν συγκεντρωθεί για την κηδεία (η φωτογραφία δείχνει τους αντιφασίστες διαδηλωτές έξω από το νεκροταφείο). Τελικώς το φέρετρο οδηγήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης και γίνονται επαφές με τη Γερμανία για ενδεχόμενη μεταφοράς στη γενέτειρά του.

 "Ελπίζουμε ότι θα επιλύσουμε το θέμα εντός της ημέρας- Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να αποφασίσω ούτε για την αποτέφρωση, ούτε για τον τόπο της ταφής, αλλά καταβάλλουμε προσπάθειες για να επιλύσουμε το ζήτημα με τον πλέον κατάλληλο τρόπο", δήλωσε ο Τζουζέπε Πεκοράρο, περιφερειάρχης Ρώμης καθώς μετά το θάνατο του Πρίμπκε την Παρασκευή ούτε η γενέτειρά του, ούτε η Αργεντινή όπου έζησε επί δεκαετίες αλλά ούτε και η Ρώμη όπου καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη, την δέχθηκαν.
 
Η σορός του Πρίμπκε τελικώς μεταφέρθηκε σε εκκλησία των υπερσυντηρητικών λεφεβριανών κληρικών, στο χωριό Αλμπάνο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη. Η ένταση ξεκίνησε καθώς ο δικηγόρος του πρώην ναζί αξιωματικού ( ο οποίος συντόνισε την εκτέλεση τριακοσίων τριάντα πέντε αμάχων ιταλών, τον Μάρτιο του 1944) ζήτησε να μπορέσουν να παραστούν και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, το οποίο δεν προβλεπόταν στην ειδική άδεια που είχε χορηγήσει ο νομάρχης και η οποία επέτρεπε την είσοδο στον ναό μόνον σε στενούς συγγενείς.
 
Μετά την κηδεία η σορός θα μεταφερόταν σε ένα από τα νεκροταφεία της Ρώμης για να αποτεφρωθεί, δεδομένου όμως ότι η τελετή δεν έγινε ποτέ, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πρίμπκε ανακοίνωσε ότι σταματά να ασχολείται με την υπόθεση και - σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- θα πρέπει να τη χειριστεί απευθείας πλέον η ιταλική κυβέρνηση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αξιωματικός των Ναζί πέθανε σε ηλικία 100 ετών, χωρίς ποτέ να απολογηθεί για τις πράξεις του και το Βατικανό- με μια πρωτοφανή για τα χρονικά του απόφαση-απαγόρευσε να γίνει η κηδεία του Πρίμπκε σε οποιαδήποτε καθολική εκκλησία στη Ρώμη.

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε σχετικά:  Η κυβέρνηση αρνείται να ενταφιάσει στο έδαφος της Αργεντινής τον ναζιστή εγκληματία πολέμου Έριχ Πρίμπκε

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)