to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 14.10.2013

Πολιτική

Καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ την παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την αρμόδιο εισαγγελέα, κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για άμεση παρέμβαση, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος παιδιών Ρομά και να είναι τα δημόσια σχολεία ανοιχτά για όλα τα παιδιά και να σταματήσει να διασύρεται η Ελλάδα


Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάγια υποστηρίζει  το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα της πρόσβασης όλων των παιδιών  ηλικίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης  στα δημόσια σχολεία χωρίς  απόλυτα καμιά διάκριση.

Η πρόσβαση είναι υποχρεωτική  τόσο για την πολιτεία όσο και  για τους γονείς των παιδιών: άρα  κάθε παρεμπόδιση της πρόσβασης, από οποιοδήποτε φορέα της  πολιτείας ή/και γονέα ή/και  τρίτο άτομο, είναι παράνομη και πρέπει να διώκεται ποινικά.

Δυστυχώς, διαχρονικά και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων που μετείχαν σε αυτές, έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει έτσι το δυσφημιστικό προνόμιο να έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το ΕΔΔΑ για παραβίαση του δικαιώματος παιδιών Ρομά του Ασπροπύργου (δύο φορές) και των Σοφάδων σε πρόσβαση σε δημόσιο σχολείο μαζί με παιδιά μη Ρομά λόγω «γκετοποίησής» τους σε σχολεία μόνο για τα παιδιά αυτά (12ο ΔΣ Ασπροπύργου και 4ο ΔΣ Σοφάδων).

Από τις απαντήσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει ουσιαστική άρνηση να αντιμετωπιστούν σοβαρά οι παραβιάσεις αυτών των δικαιωμάτων των Ρομά που έχουν διαπιστωθεί και με καταδίκες του ΕΔΔΑ ή συστάσεις των οργάνων του ΟΗΕ. Το νέο σχολικό έτος ξεκίνησε με τη συνέχιση λειτουργίας των δύο σχολείων-γκέτο και μάλιστα με τη μη παροχή μεταφοράς των παιδιών Ρομά του Ασπροπύργου παρά τη νομοθετική ρύθμιση της αυτόματης παράτασης των συμβάσεων και τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 11 Σεπτεμβρίου 2013 που εφαρμόζεται σε όλα τα άλλα σχολεία. 

Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης πληροφόρησε τη Βουλή των Ελλήνων πως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει αναλάβει να ερευνήσει το θέμα της εξαφάνισης 502 Αλβανών Ρομά «παιδιών των φαναριών» και της μη διερεύνησής της από την ελληνική δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των οργάνων του ΟΗΕ από το 2004.

Για τους λόγους αυτούς υποστηρίζουμε τα αιτήματα που σας υποβλήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου 2013 από τις Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που συντονίζει και τις ΣΟΚΑΔΡΕ για τα δύο αυτά θέματα και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να αποτελέσει η νέα σχολική χρονιά ορόσημο για τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των παιδιών Ρομά στα δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά και να σταματήσει να διασύρεται η Ελλάδα και ειδικότερα η Ελληνική Δικαιοσύνη στην υπόθεση των 502 εξαφανισμένων παιδιών Ρομά.

Με τιμή:

 Πέτρος Τατσόπουλος, Αφροδίτη Σταμπουλή, Νίκος Βούτσης, Χαρά Καφαντάρη, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Ανδρέας Ξανθός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)