to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 04.12.2023

Πολιτική

«Όχι» και στη Βουλή από εκπροσώπους ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου στα κυβερνητικά σχέδια

Κατά την ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ζήτησαν την απόσυρση άρθρων και προειδοποιήσαν για σειρά ζητημάτων.


Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να εντάξει στην Πολιτική Προστασία την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο τόνισαν εκπρόσωποι των εν λόγω επιστημονικών φορέων στην ακρόαση για την οποία είχαν κληθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε εκ μέρους της ΕΜΥ η κ. Καραπαναγιώτου τονίζοντας πως η μεταφορά της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων και του επιβατικού κοινού», καθώς «δεν θα μπορούν οι τεχνικοί μας να πιστοποιήσουν κανένα μετεωρολογικό όργανο στα αεροδρόμια της χώρας».

Ο διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μανώλης Πλειώνης, ζήτησε την απόσυρση των επίμαχων άρθρων υπογραμμίζοντας πως δεν τεκμηριώνεται στο σχέδιο νόμου η ανάγκη υπαγωγής του ερευνητικού κέντρου. Επίσης, εκτίμησε πως θα προκληθεί «θεσμική και διοικητική αναταραχή» αν προχωρήσει το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας.

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Παναγιώτης Μπούμης, επανέλαβε το αίτημα περί απόσυρσης των επίμαχων άρθρων και αναρωτήθηκε μήπως σκοπός της κυβέρνησης είναι η αλλαγή διοίκησης, ξεκαθαρίζοντας πως μέσω της υπαγωγής θα υπονομευθεί η ακαδημαϊκή ελευθερία, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει.

Πριν από λίγες ημέρες οι Σύλλογοι Ερευνητών και Εργαζομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατήγγειλαν ότι ο υπουργός όχι μόνο δεν δέχθηκε να συναντηθεί μαζί τους, αλλά δεν παρέλαβε καν τα ψηφίσματά τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)