to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 01.12.2023

Πολιτική

Εξεταστική για τα Τέμπη: Την εξαίρεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου «δείχνει» το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής λόγω ασυμβίβαστου

Τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της παρουσίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που αναζητά ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των Τεμπών, διαπιστώνει με τη γνωμοδότησή της η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής λόγω της ταυτόχρονης ιδιότητάς της ως μέλος της Επιτροπής και συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας στην υπόθεση


Την εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, γνωμοδοτεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που εξέτασε το σχετικό ερώτημα που τέθηκε και ειδικότερα εάν βουλευτής μέλος της εξεταστικής μπορεί να είναι συγχρόνως συνήγορος στην ίδια υπόθεση που εξετάζει η επιτροπή.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου που απεστάλη στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, «όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της». Μάλιστα διευκρινίζεται ότι «είναι άνευ νομικής επιρροής το αν τα καθήκοντα συνηγόρου ασκήθηκαν επ’ αμοιβή», όπως στην περίπτωση, κατά δήλωσή της, της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι από την σύνθεση του ίδιου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής εξαιρέθηκαν δυο μέλη του, για τα οποία συνέτρεχε λόγος εξαίρεσής τους, καθώς ο ένας είναι συνήγορος υπεράσπισης προσώπου κατά του οποίου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για την σύμβαση 717 από την Ευρωπαία Εισαγγελέα και ο άλλος γιατί έχει συντάξει γνωμοδότηση για το αυτό θέμα η οποία του ανατέθηκε από ύποπτο.

Ως εκ τούτου, το Επιστημονικό Συμβούλιο, επικαλούμενο τον Κανονισμό της Βουλής για τις αρμοδιότητες της Εξεταστικής Επιτροπής (έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών) και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (η παρ. 2 του άρθρου 14 προβλέπει δεν μπορεί να ασκήσει έργο ανακριτή, δικαστή, εισαγγελέα ή γραμματέα όποιος ήταν συνήγορος κατηγορουμένου ή του υποστηρίζοντος την κατηγορία για την ίδια υπόθεση), γνωμοδοτεί ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν μπορεί να ασκήσει τα σχετικά καθήκοντα ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική και η τελική απόφαση για την εξαίρεση ή μη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας θα ληφθεί κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής

Για «λυσσώδη προσπάθεια» εξαίρεσής της από τη εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, μίλησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου

Για «λυσσώδη προσπάθεια» να εξαιρεθεί από την εξεταστική επιτροπή «διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών» μίλησε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της γνώμης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος τής εξεταστικής επιτροπής.

Δεν αλλάζω στάση και δεν λοξοδρομώ, και έτσι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου και τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, «που βλέπουν αυτή σας τη λυσσώδη προσπάθεια να με εξαιρέσετε από την εξεταστική επιτροπή [..] και καταλαβαίνουν ότι πάλι κάτι θέλετε να κρύψετε, πάλι όλα θέλετε να τα διαχειριστείτε και να τα φέρετε στα μέτρα σας είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Με αφορμή μάλιστα τον πρόσφατο θάνατο του Χένρι Κίσιντζερ, ο οποίος «έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα πολλών ανθρώπων και πολλών λαών, αλλά βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης» όπως είπε, σημείωσε πως «μέχρι η Ιστορία να καταγράψει και να στείλει εκεί που πρέπει, εκείνους που ζημιώνουν τις κοινωνίες και τους λαούς, πολλές φορές η επικοινωνία τους αποθεώνει» και προσέθεσε: «Εγώ, επειδή έκανα μήνυση στον Χένρι Κίσινγκερ το 2003 -ήτανε η πρώτη μου νομική ενέργεια, με την ιδιότητα της δικηγόρου του ιστορικού δημοσιογράφου του Ηλία Δημητρακοπούλου- και έκανα αυτή τη μήνυση που το ελληνικό κράτος δεν την υποστήριξε, αλλά την υποστήριξε πολύς κόσμος σε διεθνές επίπεδο, για να ελεγχθεί ο Κίσιντζερ για διεθνή εγκλήματα, για τη συμμετοχή στα εγκλήματα της χούντας, και για την κυπριακή τραγωδία, τα διεθνή εγκλήματα σε βάρος του κυπριακού λαού, [...] από τότε μέχρι σήμερα δεν αλλάζω αυτά που λέω, δεν αλλάζω στάση, και δεν λοξοδρομώ. Πρέπει να σας πω ότι δεν το έχω μετανιώσει. Γιατί μπορώ να κυκλοφορώ στους δρόμους κοιτώντας στα μάτια τους συμπολίτες μου χωρίς να έχω φύλαξη και άλλου είδους προστασία. Μπορώ να είμαι μία από τους πολίτες πάντα, και μπορώ να κοιτώ στα μάτια και τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, που βλέπουν αυτή σας τη λυσσώδη προσπάθεια να με εξαιρέσετε από την επιτροπή την εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών. Και καταλαβαίνουν ότι πάλι κάτι θέλετε να κρύψετε, πάλι όλα θέλετε να τα διαχειριστείτε, και να τα φέρετε στα μέτρα σας. Ξέρω ότι ενοχλώ πολλές και ισχυρές εξουσίες, ξέρω ότι η Πλεύση Ελευθερίας αυτό το μικρό καραβάκι είναι πολύ ενοχλητικό και το βαρούν πολύ, θα παραμείνει εδώ όσο κι αν προσπαθείτε να το τορπιλίσετε και να το καταβυθίσετε, θα συνεχίσει να πλέει προς την ελευθερία».

Μιλώντας αργότερα στους συντάκτες, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι θα κινήσει ένδικα μέσα κατά των μελών του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για την παραπάνω γνωμοδότηση, καθώς, όπως ανέφερε, προκύπτουν σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

Πηγή: Protagon.gr | ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)