to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 30.11.2023

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Βασίλης Βασιλικός μετέφερε στον κόσμο τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία

«Δεν θα πάψει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνδυασμού της πολιτικής δράσης με το λογοτεχνικό της ισοδύναμο» τονίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ



«Μπορεί ο Βασίλης Βασιλικός να έγινε ευρέως γνωστός από το μυθιστορηματικό του χρονογράφημα «Ζ», ωστόσο το λογοτεχνικό του κληροδότημα αποτελείται από ένα ογκώδες και σημαντικό έργο», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την απώλεια του σπουδαίου συγγραφέα.

«Στο «Ζ» η δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη προσφέρει την κρίσιμη και γόνιμη ύλη για έναν μαχητικό αντιδικτατορικό λόγο, αλλά καθώς αυτή ζυμώνεται με τη λογοτεχνική μαγιά, αναδεικνύει το κλίμα της εποχής και τις αιτίες που οδήγησαν στη χούντα των συνταγματαρχών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Δεν θα πάψει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνδυασμού της πολιτικής δράσης με το λογοτεχνικό της ισοδύναμο, ακόμη κι όταν αυτό περνάει από τα δύσβατα μονοπάτια του έρωτα», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον σπουδαίο συγγραφέα, διανοούμενο και σύντροφο Βασίλη Βασιλικό, έναν άνθρωπο που το έργο του μετέφερε σε όλο τον κόσμο τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία.

Μπορεί ο Βασίλης Βασιλικός να έγινε ευρέως γνωστός από το μυθιστορηματικό του χρονογράφημα «Ζ», ωστόσο το λογοτεχνικό του κληροδότημα αποτελείται από ένα ογκώδες και σημαντικό έργο.

Στο «Ζ» η δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη προσφέρει την κρίσιμη και γόνιμη ύλη για έναν  μαχητικό αντιδικτατορικό λόγο, αλλά καθώς αυτή ζυμώνεται με τη λογοτεχνική μαγιά, αναδεικνύει το κλίμα της εποχής και τις αιτίες που οδήγησαν στη χούντα των συνταγματαρχών.

Τη χούντα ο Βασιλικός την πολέμησε με την ίδια ζέση, τόσο από τα ερτζιανά κύματα της «Ντόιτσε Βέλε» - από τη Γερμανία, όπου ζούσε εξόριστος από τη χούντα -όσο και με την αρθρογραφία του. Γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση από τα πολυμεταφρασμένα βιβλία του, αλλά και από τη μεταφορά του «Ζ» στον κινηματογράφο, εν μέσω δικτατορίας, από τον Κώστα Γαβρά.

Πριν απ’ όλα ο  Βασίλης Βασιλικός υπήρξε σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ενεργός πολίτης, ακόμη και με τη σημαντική τηλεοπτική του δράση, διαδίδοντας το βιβλίο, μέσω της αγαπημένης εκπομπής του στην ΕΡΤ 3. Άλλωστε, πάντοτε μεριμνούσε για τη διάδοση του πολιτισμού εκτός Αθηνών, αφού η Καβάλα υπήρξε ο τόπος καταγωγής του και η Θεσσαλονίκη πόλη όπου έζησε και σπούδασε στα χρόνια της νεότητάς του.

Δεν θα πάψει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνδυασμού της πολιτικής δράσης με το λογοτεχνικό της ισοδύναμο, ακόμη κι όταν αυτό περνάει από τα δύσβατα μονοπάτια του έρωτα.

Το 2019, ο Βασίλης Βασιλικός έκανε τη μεγάλη τιμή στον ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και να κοσμήσει τη Βουλή με την παρουσία του τα επόμενα χρόνια.

Απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Καλό ταξίδι...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)