to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:54 | 30.11.2023

Πολιτική

Yπουργικό συμβούλιο: Επιστολική ψήφο από τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό στις ευρωκλογές σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Αναμένονται διευκρινίσεις


Επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές τόσο για εντός όσο και για εκτός Ελλάδας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε η επιστολική ψήφος να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές θα είναι μία περιφέρεια όλη η χώρα, με σταυρό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί... «απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια. Δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος θα ψηφίζει από το σπίτι του, από την εργασία του, με άνεση».

Παράλληλα υποστήριξε ότι εντός της Ελλάδας «θα επιτρέψει να συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές λυκείου που έχουν εξετάσεις».

Με σταυρό οι ευρωεκλογές σε μία περιφέρεια

Αναλυτικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και το σύστημα για την ανάδειξη 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι «και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έτσι «τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας «γόνιμος» προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες: «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Χαρακτήρισε «σημαντική θεσμική πρωτοβουλία» το ότι «καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Τα θέματα

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

 • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024,
 • Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης,
 • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος,
 • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους,
 • Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη σχετικά με την επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
 • Εισήγηση από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)