to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 29.11.2023

Διεθνή

Το Ισραήλ απορρίπτει τις εκκλήσεις για οριστική κατάπαυση του πυρός

«Όποιος στηρίζει την κατάπαυση του πυρός επί της ουσίας στηρίζει τη συνέχιση του καθεστώτος τρόμου της Χαμάς στη Γάζα», τόνισε ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ


Το Ισραήλ απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για οριστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας.

«Όποιος στηρίζει την κατάπαυση του πυρός επί της ουσίας στηρίζει τη συνέχιση του καθεστώτος τρόμου της Χαμάς στη Γάζα», τόνισε ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να προστατεύσει τους πολίτες του σε μια τέτοια περίπτωση, υποστήριξε.

Δεν θα μπορούσε κανείς να ζητεί κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την επίλυση της σύγκρουσης, συνέχισε ο Ερντάν, υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν είναι αξιόπιστος εταίρος για να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή.

«Η Χαμάς έχει δηλώσει δημοσίως – όλοι το διαπιστώσατε – πως θα επαναλάβει την (επίθεση που εξαπέλυσε την) 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά έως ότου το Ισραήλ πάψει να υπάρχει. Πώς θα αντιδρούσατε και θα προστατεύατε τους πολίτες σας από μια τέτοια ξεκάθαρη απειλή, με κατάπαυση του πυρός;» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ σημείωσε επίσης πως ο κύκλος της βίας θα μπορούσε να κλείσει μόνον εφόσον η Χαμάς παρέδιδε όλους τους ομήρους και όσους ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Ο θάνατος οικογένειας Ισραηλινών ομήρων επισκιάζει τις διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την παράταση της εκεχειρίας επισκιάστηκαν τελευταία στιγμή την Τετάρτη από έναν ανεπιβεβαίωτο ισχυρισμό της Χαμάς ότι μια οικογένεια Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού 10 μηνών, σκοτώθηκε στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι το 10 μηνών μωρό Κφιρ Μπίμπας, ο τετράχρονος αδελφός του και η μητέρα τους σκοτώθηκαν σε προγενέστερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ελέγχει τον ισχυρισμό αυτό των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ. Το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την αναφορά αυτή της αλ Κάσαμ.

“Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς συνεχίζει να ενεργεί με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο. Οι εκπρόσωποι των IDF μίλησαν με τα μέλη της οικογένειας Bibbs, τους ενημέρωσαν για τη δημοσίευση και τους συνοδεύουν αυτή τη στιγμή. Το IDF εξετάζει την αξιοπιστία των πληροφοριών. Η ευθύνη για την ασφάλεια όλων των απαχθέντων από τη Λωρίδα της Γάζας βαρύνει πλήρως την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ λέει ότι απελευθέρωσε ορισμένους από τους Ισραηλινούς ομήρους

Η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσε απόψε ότι παρέδωσε ορισμένους ομήρους που κρατούσε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ για την ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Η απελευθέρωση αυτή, κατά τη δεύτερη ημέρα της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, επισκιάζεται ωστόσο από τον ανεπιβεβαίωτο ακόμη ισχυρισμό της Χαμάς ότι μια οικογένεια Ισραηλινών ομήρων, μεταξύ των οποίων και ο μικρότερος όλων, ο Κφιρ Μπίμπας, 10 μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Αιγυπτιακές πηγές: Η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί για δύο ακόμη ημέρες

Διαπραγματευτές, οι οποίοι επιδιώκουν την παράταση της εξαήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, πιστεύουν ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να παραταθεί για ακόμη δύο ημέρες, ανέφεραν σήμερα δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αριθμός των αμάχων ομήρων που κρατά η Χαμάς, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι με βάση την παράταση της εκεχειρίας, είναι ακόμη υπό επεξεργασία, ανέφεραν οι πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αμάχων ομήρων είναι σε καλό δρόμο, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί που κρατά ομήρους η Χαμάς αποτελούν εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους ρωσικής υπηκοότητας

Δύο γυναίκες ρωσικής υπηκοότητας, που τελούσαν υπό την ομηρεία της Χαμάς, παραδόθηκαν σήμερα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να αφεθούν ελεύθερες, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό κίνημα.

«Μετά τις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τις παρέδωσε στη ΔΕΕΣ «ώστε να τις παραδώσει σε έναν εκπρόσωπο των ρωσικών Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε η Χαμάς.

Η ισλαμιστική οργάνωση απελευθέρωσε την Κυριακή τον Ρον Κριβόι, έναν 25χρονο Ισραηλινορώσο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την «υποστήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Ένα αγόρι 8 ετών και ένας έφηβος ηλικίας 15 ετών σκοτώθηκαν σήμερα από τον ισραηλινό στρατό στην Τζενίν, πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε έναν 12χρονο στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαλαζόν, στη Ραμάλα, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή ΜΚΟ Club des prisonniers.

Στην Τζενίν, το υπουργείο αναφέρει πως «τα δύο παιδιά, ο Άνταμ αλ Γκουλ, 8 ετών και ο Μπάσεμ Άμπου ελ Γουάφα, ηλικίας 15 ετών, σκοτώθηκαν από σφαίρες του (ισραηλινού) κατακτητή».

Ένας αξιωματούχος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελίνου διευκρίνισε, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι το παιδί και ο έφηβος βρίσκονταν «σε έναν δρόμο κάθετο στη μεγαλύτερη λεωφόρο στο κέντρο της Τζενίν», σε μια ζώνη όπου θεωρητικά απαγορεύεται η πρόσβαση στον ισραηλινό στρατό, καθώς τελεί υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για μια νυχτερινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, κατά τη διάρκεια της οποίας «σκότωσε δύο υψηλόβαθμους τρομοκράτες», ο ένας εκ των οποίων αναζητείτο για δύο επιθέσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν Ισραηλινοί.

Η Ερυθρά Ημισέληνος έκανε γνωστό πως διέσωσε 6 Παλαιστινίους που τραυματίστηκαν από σφαίρες, κατά τη διάρκεια αυτής της επιδρομής.

Στη Τζαλαζόν, ο πατέρας του Καρίμ Γκαουάνμεχ, 12 ετών, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δέχθηκε μια «κλήση κατά τη διάρκεια της νύχτας», την οποία έκανε ο αδελφός του παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών.

«Ένας αξιωματικός είπε: είτε ο Καρίμ έρχεται τώρα και τον συλλαμβάνουμε, είτε μας τον φέρνετε αύριο το πρωί», αφηγήθηκε ο Μαχμούντ Γκαουάνμεχ, επικαλούμενος τον αδελφό του.

«Δεν είχα άλλη επιλογή από το να παρουσιαστώ μαζί του το πρωί, πίστευα ότι θα ήμουν μαζί του για την ανάκρισή του, όμως ο αξιωματικός μου είπε να επιστρέψω στο σπίτι μου», συνέχισε, χωρίς να διευκρινίζει για τι ακριβώς κατηγορείται ο γιος του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)