to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 29.11.2023

Πολιτική

Με υπογραφή Μητσοτάκη: Η Ελλάδα διαρκώς αποκλίνει από την Ε.Ε. - Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εντείνει καθημερινά τις ανισότητες και τα κοινωνικά αδιέξοδα τονίζει η Κουμουνδούρου, η οποία «προχωρά άμεσα στην επανακατάθεση της πρότασης νόμου για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας και συνεχίζει με πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και τεκμηριωμένες προστάσεις που απαντούν στα προβλήματα των πολιτών»


Φύλλο και φτερό κάνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πεδίο της Οικονομίας και της Κοινωνικής Πολιτικής

Όπως τονίζουν, κάθε μέρα που περνά η καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εντείνει τις ανισότητες και τα κοινωνικά αδιέξοδα. Με έναν καταιγισμό νομοσχεδίων που έρχονται με διαδικασίες εξπρές και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση η κυβέρνηση:

Ομολογεί την απουσία πολιτικής βούλησης για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και επιβεβαιώνει την προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών, επιβάλλοντας οριζόντια-άδικη φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι προφανές ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαφανίσει τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της έκθεση Πισσαρίδη.

Επαγγελματικοί σύλλογοι, επιμελητήρια- η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας- είναι ανάστατοι, αλλά η κυβέρνηση απειλεί και εκβιάζει ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Χαρακτηριστική η αναφορά της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η οποία εκπροσωπείται από τον Ιωάννη Μασούτη «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου και ειδικότερα εκείνες που καθορίζουν «ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας», αποτελεί παραδοχή αποτυχίας ελέγχου του φορολογικού μηχανισμού, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί. Η βάση της οριζόντιας τεκμαρτής φορολόγησης, ίδια για όλους, χωρίς να εξετάζει την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα».

Την ίδια ώρα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν θηλειά στο λαιμό για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η ΝΔ εμμένει στην ανάλγητη πολιτική της που αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, με το ρεκόρ δεκαετίας στους πλειστηριασμούς να οδηγεί στα πρόθυρα μεγάλης κοινωνικής κρίσης.

Η εικόνα έξωσης του 82χρονου με αναπηρία στη Χαλκιδική μιλά από μόνη της. Στο προσωπικό του δράμα καθρεφτίζεται η «κοινωνική πολιτική» ενός κόμματος που χρωστάει 400+ εκατομμύρια ευρώ απέναντι στους οφειλέτες λίγων χιλιάδων ευρώ. «Κοινωνική πολιτική» που πετάει τους ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία και συνεχίζει την υποβάθμιση του ΕΣΥ.

Οι τραγικές εικόνες στο «Έλενα» με γιατρούς, λεχώνες και μωρά να παραμένουν χωρίς θέρμανση εδώ και δύο βδομάδες αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει η Κουμουνδούρου, η χώρα μας:

 Είναι πρώτη στην ακρίβεια τροφίμων στην ΕΕ.
 Είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα σε θέματα κοινωνικής προστασίας Οι παροχές για την οικογένεια και το παιδί είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (1,4% του ΑΕΠ έναντι 2,4% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου ενώ και οι δαπάνες για τα ΑμεΑ είναι περίπου οι μισές σε σχέση με το Μ.Ο της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση μειώνει κατά 10% τις δαπάνες του ΟΠΕΚΑ).
 Βρίσκεται στη 16η θέση της Ευρώπης σε ύψος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 Περικόπτει τα προνοιακά επιδόματα με την ετήσια μείωση των προνοιακών παροχών των Ασφαλιστικών Ταμείων κατά 655 εκατομμύρια ευρώ!
 Παραμένει στις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτουν κοινωνικές κατοικίες.
 Τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ
 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη.
 Έχει επίσης αρνητική απόκλιση:
 Σε δαπάνες για υγεία. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμη για τη σύγκλιση
 Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση
 Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η χώρας μας με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαρκώς αποκλίνει από την Ε.Ε.

Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση που διαλύει καθημερινά τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκαθαρίζει ότι «επιλέγει το δρόμο της σκληρής αλλά δομικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Προχωρούμε άμεσα στην επανακατάθεση της πρότασης νόμου για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας και συνεχίζουμε με πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και τεκμηριωμένες προστάσεις που απαντούν στα προβλήματα των πολιτών». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)