to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:59 | 28.11.2023

Πολιτική

Κατατίθεται με διορθώσεις το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Με αλλαγές στα τεκμήρια εισοδήματα λόγω τζίρου και ελαφρύνσεις για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες κατατίθεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.


Κατατίθεται στις Επιτροπές της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο, με αλλαγές που αφορούν κυρίως τα τεκμήρια. Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων διατυπώνεται, ότι όποιος θεωρεί ότι αδικείται, θα μπορεί να ζητά έλεγχο, κι εφόσον αποδεικνύει  ότι το πραγματικό του εισόδημα, είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό, θα φορολογείται αναλόγως.

«Κούρεμα» στις προσαυξήσεις του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, και ελαφρύνσεις για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, είναι ορισμένες από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ. Και την τελευταία ημέρα ακόμη όμως, προστέθηκαν πάνω από 300 σχόλια φορέων και πολιτών, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους αφορούσαν το επίμαχο άρθρο 13 για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έντονες ήταν οι επικρίσεις, των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατά την απονομή βραβείων επιχειρηματικότητας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου.

Όπως είπε ο υπουργός στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα.Από το 2019 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις. Μόνο το 2022 άνοιξαν 24.000 νέες επιχειρήσεις κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ότι δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το φορολογικό νομοσχέδιο και επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό γιατί, όπως είπε, «όταν επιχειρείς δεν είναι σίγουρη η επιτυχία όποτε δεν μπορεί το να επιχειρείν να μπερδεύεται με το επιτυχείν».

To φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί χάδι για τους φοροφυγάδες και πλήττει τους πιο αδύναμους, ενώ υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία που εάν εφαρμοστούν μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα και όχι οριζόντια κι άδικα και η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής

1) Μαχητό τεκμήριο.

Καθιερώνεται αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτησή του. Ο επιτηδευματίας μπορεί να προσφεύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Θα ακολουθεί έλεγχος της ΑΑΔΕ – ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμη και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίες θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες κ.α

2) «Κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη διάταξη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Οι συντελεστές αυτοί είναι:

35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

3) Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως: κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες το χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό. Επίσης, ειδική φορολογική μεταχείριση θα έχουν οι επαγγελματίες με παιδιά ΑμεΑ και οι μονογονεϊκές οικογένειες επαγγελματιών.

Ψαλίδι 50% στο τέλος επιτηδεύματος για όλους τους αυτοαπασχολούμενους

Οριζόντια μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις θα προβλέπει το κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατίθεται -κατά πάσα πιθανότητα- σήμερα στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η νέα αυτή αλλαγή συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου και οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τη σημαντική αυτή τροποποίηση να εντάσσεται στις σχετικές διατάξεις.

Βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν, το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2023 είναι πολύ πιθανό να μειωθεί κατά 50%, από τα 650 στα 325 ευρώ, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, είτε εντάσσονται είτε όχι στο νέο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου προέβλεπε μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος μόνο για όσους θα δηλώσουν καθαρά εισοδήματα πάνω από τα όρια των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει το νέο σύστημα φορολόγησης, ενώ για όσους δηλώσουν λιγότερα από τα τεκμαρτά ποσά προβλεπόταν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25%, στα επίπεδα των 487,50 ευρώ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η μείωση του 50% θα επεκταθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, δηλαδή και στα νομικά πρόσωπα. Για το φορολογικό έτος 2024 και για τα επόμενα φορολογικά έτη θα προβλέπεται πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλες τις επιχειρήσεις.

Η οριζόντια μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για τους αυτοαπασχολούμενους θα περιορίσει την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν το 2024 για όσους εξ αυτών φορολογηθούν με το νέο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων, ενώ για τους υπόλοιπους θα παραμείνει μία αμιγής ελάφρυνση της τάξεως των 325 ευρώ ετησίως.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)