to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 15.10.2013

Πολιτική

Τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυθαίρετες απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

«Η αναίρεση του ρόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πλήττει την ίδια τη νομιμότητα της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων»


Ερώτηση για τις αυθαίρετες απολύσεις των ιδιωτικών  εκπαιδευτικών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Θύμα των  μνημονιακών νόμων και των αντιεργατικών προσταγών της Τροϊκας οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, καταγγέλλει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά  από τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να προστατέψει τα στοιχειώδη δικαιώματα των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία από τις αυθαίρετες απολύσεις των σχολαρχών. Την συνυπογράφουν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θ. Φωτίου, Γ. Αμανατίδης, Τζ. Βαμβακά, Έ. Γεωργοπούλου, Π. Δριτσέλη,  Μ. Κανελλοπούλου, Τ. Κουράκης, Γ. Πάντζας).

Στην ερώτηση  επισημαίνεται ότι τα τελευταία  χρόνια επιχειρείται ολοσχερής διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο χώρο της ιδιωτικής  εκπαίδευσης. Οι αυθαίρετες απολύσεις πληθαίνουν, τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν με όρους κερδοφορίας επιχειρήσεων εξ ου και οι τεράστιες εργασιακές πιέσεις στους  εκπαιδευτικούς. «Η αναίρεση του ρόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πλήττει την ίδια τη νομιμότητα της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σ’ αυτό τον εργασιακό ζόφο, ο Υπουργός Παιδείας το καλοκαίρι που  πέρασε εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία επιχειρείται  καταστρατήγηση όλων των νομοθετικών  εγγυήσεων που ρυθμίζουν την εποπτεία του κράτους επί των ιδιωτικών σχολείων και τις σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε την εφαρμογή της εγκυκλίου, μέχρι την εκδίκαση επί της ουσίας της υπόθεσης, στις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη νομική επιστήμη η «εγκύκλιος» δεν εντάσσεται στην ιεραρχία των πηγών του δικαίου και οι ρυθμίσεις της δεν μπορούν να καταργήσουν τις ρυθμίσεις των νόμων.

Είναι καταφανής η προσπάθεια του Υπουργείου  να φανεί αρεστό και υπάκουο στις απαιτήσεις της  Τρόικας και να στείλει στην ανεργία  εκατοντάδες εκπαιδευτικούς προσφέροντας ταυτόχρονα πεδίο λαμπρό για τεράστια κέρδη στους σχολάρχες. Άλλωστε δεν απαντήθηκαν ακόμη δημοσιεύματα του Τύπου που παρουσιάζουν αλληλογραφία της Τρόικας με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου παιδείας με θέμα ακριβώς την απόλυση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και την απελευθέρωση της κερδοφορίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων» σχολίασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό καλούν και προκαλούν τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει αμέσως την εγκύκλιο ώστε να λειτουργήσουν σωστά τα ιδιωτικά σχολεία, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από αυθαιρεσίες και  εργασιακή βία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι πιστεύει σταθερά στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, αγωνίζεται για τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που πρέπει να έχουν ασφάλεια για να κάνουν σωστά το έργο τους. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και μόνο αυτού, όπως όλες οι σχολικές δομές, τόσο σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό όσο και το εργοδοτικό  μέρος της δουλειάς τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)