to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 23.11.2023

Οικονομία

Για την εξαπάτηση των μικρομεσαίων: Πυρά κατά της κυβέρνησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Οι φοροεισπρακτικού τύπου, άδικες παρεμβάσεις σε βάρος ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων αλλά και οι διαστάσεις του ιδιωτικού χρέους αναδεικνύονται κυρίαρχα ζητήματα στις παρεμβάσεις των ειδικών αγορητών των κομμάτων, στην δεύτερη φάση της συζήτησης του προϋπολογισμού που εξελίσσεται στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής


Ο προϋπολογισμός του 2024 επισφραγίζει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της ΝΔ Ξενοφών Μπαραλιάκος και επισήμανε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που κατατίθεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια.

   «Για εμάς αποτελεί πατριωτικό καθήκον να συγκρουστούμε με τα προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους. Η υπεραπόδοση της οικονομίας δεν αποτελεί για εμάς σάλπισμα παροχολογίας ούτε εύκολων και ανέξοδων άρσεων στη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», είπε ο κ. Μπαραλιάκος και προσέθεσε: «Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τους κόπους των Ελλήνων πολιτών ούτε να ναρκοθετήσουμε το μέλλον των επερχόμενων γενεών στον βωμό πρόσκαιρων μικροκομματικών κερδών. Θα συνεχίσουμε να κεφαλαιοποιούμε το απόθεμα εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο της σταθερής και μόνιμης αύξησης των εισοδημάτων της, με σημειακές ενισχύσεις, όπως αυτή στο τέλος της χρονιάς, με 350 εκατομμύρια ευρώ, προς ευάλωτους συμπολίτες μας, συνδυαστικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία που δεν θέτει σε κίνδυνο τις νέες κατακτήσεις της πατρίδας μας».

   Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος επισήμανε ότι η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού εξελίσσεται, εν μέσω αντιδράσεων, κυρίως της μεσαίας τάξης. «Η συζήτηση του Προϋπολογισμού εξελίσσεται εν μέσω αντιδράσεων ιδίως της μικρής επιχειρηματικότητας, που φαίνεται ότι εξαπατήθηκε όταν μόλις έξι μήνες νωρίτερα αποκρύψατε από τον ελληνικό λαό ότι θα φέρετε ένα νομοσχέδιο εξόντωσης και κλεισίματος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Έχετε πολλά εργαλεία να αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή, ακόμα και σε αυτή την κατηγορία των μικρών επιχειρηματιών, αυτοαπασχολούμενων που δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ εισόδημα. Αλλά να την αντιμετωπίσετε με δίκαιο τρόπο και όχι εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και της κοινωνίας της ίδιας. Πρόθεσή σας ουσιαστικά είναι να κλείσουν οι μικρές οι επιχειρήσεις με βάση τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα και την έκθεση Πισσαρίδη». Ο προϋπολογισμός του 2024 μας περνάει σε μια πίστα πολύ δύσκολη για την καθημερινότητα των πολιτών, είπε ο Γιώργος Γαβρήλος.

   Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μαξιλαράκι ασφαλείας, αυξάνοντας τους φόρους. Ιδίως για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, είπε ότι το "κανένας φόρος" που έλεγε προεκλογικά η ΝΔ, αποδεικνύεται ψέμα προς τους ψηφοφόρους που δεν θα συγχωρέσουν. Στο κλίμα αυτό, ο Παύλος Γερουλάνος σχολίασε ότι ενώ η κυβέρνηση είχε στο σχεδιασμό της την αύξηση της φορολογίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατηγορούσε τους πολιτικούς της αντιπάλους δήθεν για κρυφό σχέδιο φορολόγησης. Και σήμερα η κυβέρνηση «φορολογεί ένα εισόδημα που φαντάζεται ότι υπάρχει αλλά δεν ξέρει ότι υπάρχει», και αυτό είναι μια επιλογή που αποδεικνύει την αδυναμία τής κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και την αλαζονεία της. «Αυτό μάλιστα το κάνει μια κυβέρνηση που περηφανεύεται για την ψηφιοποίηση του κράτους», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τσουβαλιάζει σήμερα τους ελεύθερους επαγγελματίες», τους στοχοποιεί, φορολογώντας το επάγγελμα και όχι το εισόδημα, και «προσπαθεί να στρέψει εναντίον τους την κοινωνία».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)